دوره 17، شماره 1 - ( بهار 1404 )                   جلد 17 شماره 1 صفحات 24-11 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Abedi M, Hadadinejad M, Ghasemi K, Kiani G. (2026). Genetic Diversity and Relationship Analysis of Different Local and International Cultivars and some Strawberry Clones (Fragaria× ananassa Duch). J Crop Breed. 17(1), 11-24. doi:10.61186/jcb.17.1.11
URL: http://jcb.sanru.ac.ir/article-1-1461-fa.html
عابدی معصومه، حدادی نژاد مهدی، قاسمی کامران، کیانی غفار. تنوع ژنتیکی و تجزیه روابط ارقام مختلف و برخی کلون‎ های توت فرنگی (Fragaria× ananassa Duch) پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی 1404; 17 (1) :24-11 10.61186/jcb.17.1.11

URL: http://jcb.sanru.ac.ir/article-1-1461-fa.html


1- گروه علوم باغبانی، دانشکده علوم زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران
2- گروه اصلاح نباتات، دانشکده علوم زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران
چکیده:   (364 مشاهده)
چکیده مبسوط
مقدمه و هدف: توت‌فرنگی (Fragaria × ananassa) یک گیاه بوته‌ای چندساله از خانواده گلسرخیان است که بهدلیل ویژگی‌های منحصر بهفرد خود، مراقبت آسان و میوه‌های خوشمزه به یکی از مهم‌ترین میوه‌های جهان تبدیل شده است. این گیاه بهخصوص در مناطق معتدل رشد بسیار بهتری دارد و همچنین قابلیت پرورش به شکل یکساله را نیز داراست. این ویژگی‌ها باعث شده است که توت‌فرنگی نهتنها در باغات خانگی بلکه بهشکل تجاری نیز مورد توجه قرار گیرد. این گیاه بهدلیل تولید میوه‌های خوشمزه و مغذی خود، به یکی از محصولات اقتصادی مهم در بسیاری از کشورها تبدیل شده است. با توجه به اهمیت اقتصادی و غذایی توت‌فرنگی، ارزیابی تنوع ژنتیکی و شناسایی ژنوتیپ‌های مختلف آن از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. تنوع ژنتیکی در این گیاه به محققان این امکان را می‌دهد که بتوانند ارقام جدیدتر و با کیفیت‌تری را توسعه دهند که در برابر آفات و بیماری‌ها مقاوم‌تر باشند و عملکرد بالاتری را ارائه دهند. بههمین دلیل، استفاده از نشانگرهای مورفولوژیکی برای تمایز و شناسایی ارقام و توده‌های مختلف توت‌فرنگی بسیار مفید است. بههمین دلیل، این پژوهش با هدف بررسی تنوع ژنتیکی و شناسایی روابط میان ژنوتیپ‌ها و کلون‌های داخلی و خارجی توت‌فرنگی انجام شده است.
مواد و روش‌ها: پژوهش حاضر در استان مازندران، شهر ساری، از آبان 1399 تا خرداد 1400 انجام شد. نشا ارقام خارجی از مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی کردستان تهیه گردید. این انتخاب بهدلیل تنوع بالای ارقام و ویژگی‌های خاص آنها صورت گرفت تا بتوان ارزیابی دقیقی از عملکرد و کیفیت آنها داشت. بوته‌ها در گلدان‌هایی که حاوی بستر کوکوپیت و پرلیت به نسبت 70:30 بودند، کشت شدند. این بستر کشت بهدلیل خصوصیات فیزیکی و شیمیایی مناسب، به رشد بهتر ریشه‌ها و جذب بهتر آب و مواد غذایی کمک می‌کند و همچنین شرایط بهتری را برای رشد گیاهان فراهم می‌آورد. مرحله مقایسه ارقام از طریق مطالعات دقیق در دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری با هدف بررسی تنوع ژنوتیپی و فنوتیپی انجام شد. آزمایش در قالب طراحی کاملاً تصادفی با 23 تیمار شامل ارقام مادری در 3 تکرار و ارقام دختری در 4 تکرار در بستر هیدروپونیک به اجرا درآمد. اندازه‌گیری‌ها روی بوته‌های بارور انجام شد و برخی داده‌ها از جمله عادت رشد، تراکم برگساره و قدرت رشد بر اساس توصیفگر بین‌المللی و سایر صفات شامل طول و عرض برگ، سطح برگ، تعداد گل تکی، تعداد گل آذین، تعداد گل و ... بهصورت کمی بررسی شدند.
یافتهها: نتایج نشان داد که ژنوتیپ‌های مورد مطالعه از نظر صفات زایشی و رویشی تفاوت معنی‌داری با یکدیگر دارند. بالاترین ضریب تنوع ژنتیکی مربوط به تعداد میوه در بوته، تعداد گل در بوته و عملکرد بوته بود که تنوعی بیش از 50 درصد را نشان می‌دهد. در حالیکه در صفات مرتبط با رشد رویشی دامنه تنوع باریکی مشاهده شد که ممکن است ناشی از تأثیرات محیطی و شرایط کشت باشد. نتایج همبستگی صفت عادت رشد نشان داد که هرچه بوته ایستاده‌تر باشد، تأثیر مثبت‌تری بر رشد اجزای برگ خواهد داشت که این نیز منجر به بهبود طول و عرض میوه‌ها می‌شود. این یک یافته مهم است زیرا می‌تواند به انتخاب و پرورش ارقام بهتر کمک کند. تجزیه به عامل‌ها نیز توانست صفات کیفی و کمی را بهصورت چند عامل اصلی بیان کند و به درک بهتر روابط بین این صفات کمک نماید. رقم کاماروسا بهعنوان رقم غالب در استان مازندران بههمراه ارقام مرک، تن بیوتی و میشنری و کویین الیزا نیز از رشد رویشی مثبت و رشد زایشی منفی برخوردار بودند. با اینحال، کلون انتخابی از قائمشهر هم در هر دو جنبه رشد رویشی و زایشی دارای عملکرد موفقی بود و در ربع چهارم و بخش مثبت قرار گرفت. مقادیر ارزیابی شده برای ویژگی‌های توت‌فرنگی نشان داد که واریانس فنوتیپی از واریانس ژنوتیپی بیشتر است که این نشان‌دهنده تأثیر محیط بر صفات مورد مطالعه است. حداکثر ضریب تنوع فنوتیپی (PCV) و ضریب تنوع ژنوتیپی (GCV) بهترتیب به عملکرد بوته (67/25 و 65/67) و سپس به سطح برگ (39/47، 38/92) اختصاص داده شد. علاوه بر این، وراثت‌پذیری بالا در صفات سطح برگ (97/3 درصد)، عملکرد بوته (95/35 درصد) و تعداد گل در گل آذین (90/59 درصد) مشاهده شد.
نتیجهگیری: نتایج حاصل از همبستگی ویژگی‌های مورفولوژیکی نشان داد که عادت رشد بوته با صفات مختلفی نظیر طول برگ، عرض برگ، سطح برگ، طول دمبرگ، و طول و عرض میوه دارای همبستگی مثبت و معنی‌داری می‌باشد. بررسی نتایج همبستگی صفت توصیفی عادت رشد در سه حالت (ایستاده، نیمهایستاده و خزنده) نشان می‌دهد که هرچه بوته ایستاده‌تر باشد، تأثیر مثبت‌تری بر رشد اجزای برگ دارد و این موضوع منجر به بهبود طول و عرض میوه‌ها خواهد شد. به‌علاوه، نتایج همبستگی نشان می‌دهند که افزایش تراکم برگساره و تعداد برگ می‌تواند اثر منفی و معنی‌داری بر عادت رشد بوته داشته باشد. بدینترتیب، با افزایش ایستادگی در رشد گیاه، ممکن است تراکم برگساره کاهش یابد و گیاه بازتر و تعداد برگ‌های کمتری داشته باشد. در نهایت، با توجه به فاصله ژنتیکی بین ارقام، بهنظر می‌رسد با انجام تلاقی در این ژنوتیپ‌ها، هتروزیس بیشتری را می‌توان بهدست آورد و از نتایج برای تولید ارقام جدید و بهبود عملکرد در باغات استفاده نمود. استفاده از تنوع ژنتیکی و فنوتیپی و به‌کارگیری این ویژگی‌ها در برنامه‌های به‌نژادی می‌تواند به ارتقاء کیفیت و عملکرد توت‌فرنگی در کشور کمک شایانی نماید.

متن کامل [PDF 1420 kb]   (46 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: اصلاح نباتات
دریافت: 1403/4/30 | پذیرش: 1403/8/19

فهرست منابع
1. Afsharipoor, S., & Roosta, H. (2010). Effect of different planting beds on growth and development of strawberry in hydroponic and aquaponic cultivation systems. Plant Ecop, 2, 61-66. [In Persian]
2. Arab Tajandarreh, E., Rezaei Nejad, A., Ismaili, A., Karami, F., & Gharaghani, A. (2015). Study of Correlation and Path Coefficient Analysis of Physiological and Phenological Characteristics and Clustering of Strawberry (Fragaria× ananassa Duch.) Genotypes. Iranian Journal of Plant Physiology and Biochemistry, 1(1), 39-50.
3. Asadi Gharneh, H., Arzani, K., Shojaeiyan, A., Golparvar, A., & Sabaghnia, N. (2015). Evaluation of genetic diversity in some strawberry (fragaria× annanasa Duch.) cultivars in Iran using morphological characteristics. Plant Productions, 37(4), 93-106. (In Persian)
4. Barth, E., de Resende, J. T. V., Mariguele, K. H., de Resende, M. D. V., da Silva, A. L. B. R., & Ru, S. (2022). Multivariate analysis methods improve the selection of strawberry genotypes with low cold requirement. Scientific Reports, 12(1), 11458. [DOI:10.1038/s41598-022-15688-4]
5. Burton, G. W., & Devane, d. E. (1953). Estimating heritability in tall fescue (Festuca arundinacea) from replicated clonal material 1. Agronomy journal, 45(10), 478-481. [DOI:10.2134/agronj1953.00021962004500100005x]
6. Chen, J.-y., Liu, D.-j., Jiang, Y.-m., Zhao, M.-l., Shan, W., Kuang, J.-f., & Lu, W.-j. (2011). Molecular characterization of a strawberry FaASR gene in relation to fruit ripening. PloS one, 6(9), e24649. [DOI:10.1371/journal.pone.0024649]
7. Cockerton, H. M., Karlström, A., Johnson, A. W., Li, B., Stavridou, E., Hopson, K. J., ... & Harrison, R. J. (2021). Genomic informed breeding strategies for strawberry yield and fruit quality traits. Frontiers in Plant Science, 12, 724847. [DOI:10.3389/fpls.2021.724847]
8. Dilmaghani, M. R., & Hemmaty, S. (2011). Effect of different substrates on nutrients content, yield and quality of strawberry cv. Selva in soilless culture. Journal of Soil and Plant Interactions-Isfahan University of Technology, 2(3), 1-8.
9. Elgailani, I. E. H., Elkareem, M. A. M. G., Noh, E., Adam, O., & Alghamdi, A. (2017). Comparison of two methods for the determination of vitamin C (ascorbic acid) in some fruits. Am. J. Chem, 2(1), 1-7. [DOI:10.20448/812.2.1.1.7]
10. Folta, K. M., & Barbey, C. R. (2019). The strawberry genome: a complicated past and promising future. Horticulture research, 6. [DOI:10.1038/s41438-019-0181-z]
11. Goudriaan, J., & Van Laar, H. H. (2012). Modelling potential crop growth processes: textbook with exercises (Vol. 2). Springer Science & Business Media.
12. Höfer, M., Drewes-Alwarez, R., Scheewe, P., & Olbricht, K. (2012). Morphological evaluation of 108 strawberry cultivars-and consequences for the use of descriptors. Journal of Berry Research, 2(4), 191-206. doi.org/10.3233/JBR-2012-042 [DOI:10.3233/JBR-2012-042]
13. Jiang, Y., Lei, P., Ma, L., Dong, K., Zhang, Y., Zhao, J., ... & Meng, F. (2023). Effects of bleeding of Actinidia arguta (Sieb. & Zucc) Planch. ex miq. on its plant growth, physiological characteristics and fruit quality. BMC Plant Biology, 23(1), 531. [DOI:10.1186/s12870-023-04560-w]
14. Karami, F., Sarseifee, M., Choupani, S., Moradi, K., & Avestan, S. (2023). Crossing of Strawberry (Fragaria x ananassa) Cultivars and Selection of Promising Hybrids. 13th Iranian Horticultural Science Congress, gorgan, Iran. [In Persian]
15. Karimi, K., Do, D. N., Wang, J., Easley, J., Borzouie, S., Sargolzaei, M., Plastow, G., Wang, Z., & Miar, Y. (2022). A chromosome-level genome assembly reveals genomic characteristics of the American mink (Neogale vison). Communications Biology, 5(1), 1381. [DOI:10.1038/s42003-022-04341-5]
16. Katel, S., Mandal, H. R., Timsina, S., Katuwal, A., Sah, S. K., Yadav, B., ... & Adhikari, N. (2023). Assessing the impact of varied nitrogen dosages on the vegetative and reproductive parameters of 'Sweet Sensation'and 'Rubygem'strawberry in Morang, Nepal. Heliyon, 9(5). [DOI:10.1016/j.heliyon.2023.e16334]
17. Lynette, M. (2006). Hydroponic strawberry production: A technical guide to the hydroponic production of strawberries. In: Suntec (NZ) Ltd publications.
18. Nadali, I., Paknejad, F., Moradi, F., Nasri, M., & Pazooki, A. (2010). Effects of Methanol Application on Sugar Beet (Beta vulgaris) Relative Water Content, Chlorophyll Content and Chlorophyll Fluorescence Parameters under Drought Stress Conditions. Iranian Journal of Field Crop Science (IJFCS), 41(4): 731-740.
19. Panse, V. G., & Sukhatme, P. V. (1954). Statistical methods for agricultural workers. Statistical methods for agricultural workers.
20. Poling, E. B. (2012). Strawberry plant structure and growth habit. New York State Berry Growers Association, Berry EXPO.
21. Rafeipour, M., Gholami, M., & Sarikhani, H. (2019). The effect of water deficits on some morphological and physiological characteristics of three varieties of strawberry. Journal of Plant Research (Iranian Journal of Biology), 31(4), 822-837.
22. Rahman, M., Rahman, M., & Islam, T. (2019). Improving yield and antioxidant properties of strawberries by utilizing microbes and natural products. Strawberry: Pre-and Post-Harvest Management Techniques for Higher Fruit Quality. [DOI:10.5772/intechopen.84803]
23. Saha, K. K., Tsoulias, N., Weltzien, C., & Zude-Sasse, M. (2022). Estimation of vegetative growth in strawberry plants using mobile LiDAR laser scanner. Horticulturae, 8(2), 90. [DOI:10.3390/horticulturae8020090]
24. Saridas, M. A., Simsek, O., Donmez, D., Kacar, Y. A., & Kargi, S. P. (2021). Genetic diversity and fruit characteristics of new superior hybrid strawberry (Fragaria× ananassa Duchesne ex Rozier) genotypes. Genetic Resources and Crop Evolution, 68(2), 741-758. [DOI:10.1007/s10722-020-01020-4]
25. Sayğı, H. (2022). Effects of organic fertilizer application on strawberry (Fragaria vesca L.) cultivation. Agronomy, 12(5), 1233. [DOI:10.3390/agronomy12051233]
26. Seyyedi, A., Ebadi, A., Babalar, M., & Saedi, B. (2010). Effect of plant density on yield and fruit quality of strawberry (Fragaria ananassa) in soilless vertical system. Journal Of Horticultural Science, 24(1), 1-6.
27. Shahmohammadi, M., Arminian, A., MohammadKhani, A., & Azizian, A. (2020). Evaluating the quantitative and qualitative characteristics of some strawberry genotypes using PLS-PM approach. Journal of Plant Production Research, 27(1), 243-262.
28. Sharma, R. M., Yamdagni, R., Dubey, A. K., & Pandey, V. (2019). Strawberries: production, postharvest management and protection. CRC Press. [DOI:10.1201/b21441]
29. Shaw, D. V., & Larson, K. D. (2008). Performance of early-generation and modern strawberry cultivars from the University of California breeding programme in growing systems simulating traditional and modern horticulture. The Journal of Horticultural Science and Biotechnology, 83(5), 648-652. [DOI:10.1080/14620316.2008.11512437]
30. Singh, G., Kachwaya, D. S., Kumar, R., Vikas, G., & Singh, L. (2018). Genetic variability and association analysis in strawberry (Fragaria x ananassa Duch). Electronic Journal of Plant Breeding, 9(1), 169-182. doi.org/10.5958/0975-928X.2018.00021.2 [DOI:10.5958/0975-928X.2018.00021.2]
31. UPOV. (1995). Guidelines for the conduct of test for distinctness, uniformity and stability-Strawberry (Fragaria L.). UPOV publication TG/22/9.
32. Vultaggio, L., Sabatino, L., Rouphael, Y., De Pasquale, C., La Bella, S., & Consentino, B. B. (2023). Configuration of Strawberry Yield, Nutritional and Functional Traits in Response to LPE Application in a Two-Year Study. Agronomy, 13(5), 1266. [DOI:10.3390/agronomy13051266]
33. Wagner, G. J. (1979). Content and vacuole/extravacuole distribution of neutral sugars, free amino acids, and anthocyanin in protoplasts. Plant physiology, 64(1), 88-93. [DOI:10.1104/pp.64.1.88]
34. Whitaker, V. M. (2011). Applications of molecular markers in strawberry. Journal of Berry Research, 1(3), 115-127. doi.org/10.3233/BR-2011-013 [DOI:10.3233/BR-2011-013]
35. Yang, X., Chen, L. S., & Cheng, L. (2021). Leaf photosynthesis and carbon metabolism adapt to crop load in 'Gala'apple trees. Horticulturae, 7(3), 47. [DOI:10.3390/horticulturae7030047]
36. Yousefian Pajohande, M, Abbasi Farpjohande, A., & Bashtani Pajohande, E. (2001). The final report of checking the compatibility of garlic stands and determining the most suitable planting date in the main production areas (Agricultural research, education and extension organization, Issue. [In Persian] https://civilica.com/doc/1075324
37. Zareei, E., Karami, F., Gholami, M., Ershadi, A., Avestan, S., Aryal, R., Gohari, G., & Farooq, M. (2021). Physiological and biochemical responses of strawberry crown and leaf tissues to freezing stress. BMC Plant Biology, 21, 1-17. [DOI:10.1186/s12870-021-03300-2]

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی: یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Crop Breeding

Designed & Developed by: Yektaweb