دوره 13، شماره 39 - ( پاییز 1400 1400 )                   جلد 13 شماره 39 صفحات 207-195 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Lotfi K, Oraei M, Hazrati S, Faramarzi A, Ajali J. Investigation of Morphophysiological Diversity of Different Populations of Stachys Lavandulifolia Based on Multivariate Statistical Methods. jcb. 2021; 13 (39) :195-207
URL: http://jcb.sanru.ac.ir/article-1-1259-fa.html
لطفی کاظم، اورعی مهدی، حضرتی سعید، فرامرزی علی، آجلی جلیل. بررسی تنوع مورفولوژیکی جمعیت های مختلف گیاه دارویی چای کوهی بر اساس روش های آماری چند متغیره. پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی. 1400; 13 (39) :207-195

URL: http://jcb.sanru.ac.ir/article-1-1259-fa.html


گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، واحد میانه، دانشگاه آزاد اسلامی، میانه، ایران
چکیده:   (261 مشاهده)
چای کوهی با نام علمی Stachys lavandulifolia از جمله گیاهان دارویی است که دارای پراکنش زیادی در ایران بوده و همچنین دارای خواص دارویی فراوان می­ باشد. مطالعات کمی در خصوص بررسی تنوع بین جمعیت­های مختلف چای کوهی صورت گرفته است. بنابراین ارزیابی تنوع بین جمعیت‌های این گونه در راستای اهلی‌سازی آن امری ضروری است. بدین منظور مطالعه ­ای روی 26 جمعیت چای کوهی در منطقه شمال غرب از پنج استان (آذربایجان شرقی، اذربایجان غربی، اردبیل، زنجان و همدان) در قالب طرح بلوک کامل تصادفی در سه تکرار در سال 1398صورت گرفت. نتایج حاصل از تجزیه واریانس نشان داد که اختلاف بین جمعیت­های مختلف مورد مطالعه بر اساس صفات ارتفاع بوته، وزن­تر و خشک بوته، طول و قطر گل و وزن تر گل در سطح احتمال یک درصد معنی­ دار بود. بیشترین میزان وزن تر گل در جمعیت P3 به میزان 1/32 گرم مشاهده شد. در مقابل کمترین میزان وزن تر گل مربوط به جمعیت P1 به میزان 0/32 گرم بود. بر اساس نتایج حاصل از تجزیه واریانس مشاهده شد که صفات وزن خشک گل، طول و عرض برگ و تعداد برگ در سطح احتمال یک درصد و صفات وزن تر و خشک برگ در سطح احتمال پنج درصد معنی­دار بودند. نتایج مقایسه میانگین نشان داد که بیشترین و کمترین میزان صفت وزن خشک گل به ترتیب مربوط به جمعیت­های P3 و P1 به میزان 0/64 و 0/13 گرم بود. دندروگرام حاصل از تجزیه خوشه­ای نشان داد که 26 جمعیت چای کوهی مورد مطالعه به پنج گروه مجزا از هم تفکیک شدند. مقایسه میانگین بین گروه­های حاصل از تجزیه خوشه­ای نشان داد که بیشترین میزان صفت وزن تر گل مربوط به گروه سوم به میزان 0/96 گرم بود. نتایج حاصل از تجزیه به مولفه­های اصلی نشان داد که تعداد چهار مولفه دارای مقدار ویژه بالاتر از یک بودند و در مجموع 29/84 درصد از واریانس کل را به خود اختصاص دادند. تجزیه به مؤلفه ­های صفات مورفولوژیک در اکثر موارد نتایج تجزیه خوشه ­ای را تایید نمود. در مولفه اول صفات ارتفاع بوته، وزن تر و خشک بوته، وزن تر و خشک گل، عرض برگ، تعداد برگ و وزن تر و خشک برگ، و مؤلفه دوم مربوط به طول گل، مولفه سوم تعداد برگ و مولفه چهارم قطر گل بیشترین میزان بار عامل دارا بودند. بر اساس نتایج حاصل از تجزیه همبستگی مشاهده شد که صفت وزن خشک برگ با صفات وزن خشک بوته (0/49)، وزن خشک گل (0/47)، طول برگ (0/51) و وزن تر برگ (0/65) همبستگی مثبت و معنی­ دار وجود دارد. به طور کلی نتایج بیانگر آن بود که بین جمعیت­ها تنوع بسیار بالایی وجود دارد و این تنوع می­تواند به خاطر شرایط رویشگاه یا ژنتیک جمعیت­ها باشد.
متن کامل [PDF 2847 kb]   (85 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: ساير
دریافت: 1400/2/19 | ویرایش نهایی: 1400/9/13 | پذیرش: 1400/5/30 | انتشار: 1400/7/10

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2021 CC BY-NC 4.0 | Journal of Crop Breeding

Designed & Developed by : Yektaweb