دوره 13، شماره 38 - ( تابستان 1400 )                   جلد 13 شماره 38 صفحات 46-59 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

majidian P, dalili S A, masoudi B, sadeghi garmaroodi H. Investigation of Morphological and Phonological Diversity of some Imported Soybean (Glycine max L.) Cultivars using Principle Component Analysis. jcb. 2021; 13 (38) :46-59
URL: http://jcb.sanru.ac.ir/article-1-1223-fa.html
مجیدیان پرستو، دلیلی سید علیرضا، مسعودی بهرام، صادقی گرمارودی حمید. بررسی تنوع مورفولوژیکی و فنولوژیکی برخی از ارقام وارداتی سویا با استفاده از روش تجزیه به عامل ها. پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی. 1400; 13 (38) :46-59

URL: http://jcb.sanru.ac.ir/article-1-1223-fa.html


مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان مازندران، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
چکیده:   (82 مشاهده)
    این پژوهش به منظور گروه­ بندی و ارزیابی 124 ژنوتیپ مختلف سویا با گروه رسیدگی متفاوت از نظر صفات ریخت‌شناسی و فنولوژیکی به­ صورت طرح آگمنت با 4 رقم شاهد تلار، ساری، ویلیامز و سحر در 6 بلوک در ایستگاه تحقیقات کشاورزی بایع کلا-مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منایع طبیعی استان مازندران اجرا شد. هر ژنوتیپ در یک خط 3 متری با فاصله ردیف 60 سانتی‌متر و فاصله بین دو بوته 5- 3 سانتی­مترکاشته شد. نتایج تجزیه به مولفه‌ها نشان داد که 4 مولفه مجموعاً 70/080 درصد از تغییرات داده­ها را توجیه کردند. نتایج حاصل از بای پلات نشان داد که اکثر صفات مربوط به عملکرد، اجزای عملکرد و صفات فنولوژیکی به ­جز درصد پروتئین در دو ناحیه قرار گرفتند که از این طریق می‌توان به­ منظور اصلاح ژنوتیپ‌ها از طریق صفات مد نظر اقدام کرد. به ­علاوه بر اساس نتایج تجزیه کلاستر حاصل از صفات مرتبط با مولفه‌های اول و دوم، ژنوتیپ‌های سویا مورد مطالعه در 2 گروه دسته‌بندی شدند که گروه اول و دوم شامل ژنوتیپ‌هایی با گروه رسیدگی زودرس، میزان روغن بالا و اجزای عملکرد و میزان پروتئین پایین و گروه 3 با تیپ رسیدگی دیررس، میزان روغن پایین و اجزای عملکرد و میزان پروتئین بالا بود. به طور کلی بر اساس تنوع صفات موجود در کلکسیون مورد مطالعه و با توجه به هدف تحقیق، می‌توان از ارقام سویا مورد مطالعه در برنامه‌های اصلاحی استفاده کرد.
واژه‌های کلیدی: روش وارد، صفات زراعی، گروه بندی
متن کامل [PDF 866 kb]   (10 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: اصلاح نباتات
دریافت: 1399/12/9 | ویرایش نهایی: 1400/5/5 | پذیرش: 1400/2/10 | انتشار: 1400/5/7

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2021 CC BY-NC 4.0 | Journal of Crop Breeding

Designed & Developed by : Yektaweb