دوره 10، شماره 27 - ( پاییز 1397 )                   جلد 10 شماره 27 صفحات 20-30 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ایران
چکیده:   (305 مشاهده)

به­ منظور ارزیابی واکنش ژنوتیپ­های برنج به تنش شوری در مرحله جوانه ­زنی آزمایشی به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملا تصادفی با سه تکرار در آزمایشگاه بیوتکنولوژی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری اجرا شد. تعداد 16 ژنوتیپ برنج در چهار سطح شوری (صفر، 40، 80 و 120 میلی­مولار) مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج تجزیه واریانس تاثیر معنی ­دار شوری روی صفات مورد مطالعه در بین ژنوتیپ­ های مختلف برنج را نشان داد. با توجه به نتایج مقایسه میانگین صفات مورد بررسی، با افزایش میزان شوری از سطح شاهد به 40، 80 و 120 میلی­ مولار، تمامی صفات کاهش معنی­ داری را نشان دادند. بررسی ضرایب همبستگی ساده بین صفات نشان داد که بیشترین همبستگی مثبت و معنی ­دار مربوط به صفت سرعت جوانه ­زنی با درصد جوانه ­زنی (89/0r =) می­باشد. نتایج حاصل از تجزیه به مؤلفه­های اصلی بر اساس هشت صفت در مرحله جوانه­زنی نشان داد که دو مؤلفه توانستند 66/77 درصد از تغییرات ‌کل را توجیه نمایند. تاکید مولفه اول روی طول ریشه­چه، وزن تر ریشه­چه، وزن خشک ریشه­چه، درصد و سرعت جوانه­زنی در جهت مثبت بود. تجزیه خوشه­ای ژنوتیپ­های برنج تحت تنش سطوح متفاوت شوری بر اساس صفات مورد بررسی، نشان داد که ژنوتیپ­های L113، L21، L59، L33 و شصتک محمدی در گروه سوم تحمل به شوری بیشتری نسبت به شاهد آزمایش (NONA BOKRA) داشتند. با توجه به تجزیه و تحلیل­ های انجام شده ژنوتیپ­ های شصتک محمدی و لاین 21 از لحاظ تحمل به تنش در سطوح مختلف شوری برتر از سایر ژنوتیپ ­ها در این آزمایش بودند و می­توانند در برنامه ­های اصلاحی مورد استفاده قرار گیرند.

متن کامل [PDF 517 kb]   (101 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: اصلاح براي تنش هاي زنده و غيرزنده محيطي
دریافت: ۱۳۹۵/۱۱/۵ | ویرایش نهایی: ۱۳۹۷/۹/۱۷ | پذیرش: ۱۳۹۷/۱/۱۴ | انتشار: ۱۳۹۷/۹/۱۷