XML English Abstract Print


دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ایران
چکیده:   (15 مشاهده)

به منظور ارزیابی واکنش ژنوتیپ­های برنج به تنش شوری در مرحله جوانه­زنی آزمایشی به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملا تصادفی با سه تکرار در آزمایشگاه بیوتکنولوژی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری اجرا شد که طی آن تعداد 16 ژنوتیپ برنج در چهار سطح شوری (صفر، 40، 80 و 120 میلی­مولار) مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج تجزیه واریانس تاثیر معنی­دار شوری روی صفات مورد مطالعه در بین ژنوتیپ­های مختلف را نشان داد. با توجه به نتایج مقایسه میانگین صفات مورد بررسی، با افزایش میزان شوری از سطح شاهد به 40، 80 و 120 میلی­مولار، تمامی صفات کاهش معنی­داری را نشان دادند. بررسی ضرایب همبستگی ساده بین صفات مورد مطالعه نشان داد که بیشترین همبستگی مثبت و معنی­دار مشاهده شده مربوط به صفت سرعت جوانه­زنی با درصد جوانه­زنی (**89/0) می­باشد. نتایج حاصل از تجزیه به مؤلفه­های اصلی بر اساس هشت صفت در مرحله جوانه­زنی نشان داد که دو مؤلفه توانستند در مجموع 66/77 درصد از تغییرات را توجیه نمایند. تاکید مولفه اول روی طول ریشه­چه، وزن تر ریشه­چه، وزن خشک ریشه­چه، درصد و سرعت جوانه­زنی در جهت مثبت بود. تجزیه خوشه­ای ژنوتیپ های برنج تحت تنش سطوح متفاوت شوری بر اساس صفات مورد بررسی، نشان داد که ژنوتیپ­های L113، L21، L59، L33 و شصتک محمدی در گروه سوم تحمل به شوری بیشتری نسبت به شاهد آزمایش (NONA BOKRA) داشتند. با توجه به تجزیه و تحلیل­های انجام شده ژنوتیپ­های شصتک محمدی و لاین 21 از لحاظ تحمل به تنش در سطوح مختلف شوری برتر از سایر ژنوتیپ­ها در این آزمایش بودند و می­توانند در برنامه­های اصلاحی مورد استفاده قرار گیرند.

     

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA code

ارسال پیام به نویسنده مسئول


کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2018 All Rights Reserved | Journal of Crop Breeding

Designed & Developed by : Yektaweb