XML English Abstract Print


پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی اصفهان
چکیده:   (11 مشاهده)
شیرین بیان گیاهی دارویی و معطر است که به دلیل دارا بودن ترکیبات با ارزشی مانند گلیسیریزین مورد توجه قرار گرفته است. شوری یکی از مهم­ترین تنش­های محیطی است که تولید محصولات زراعی را تحت تاثیر قرار می­دهد. در این تحقیق تأثیر تنش شوری (با اعمال تیمار آبیاری با غلظت­های مختلف نمک0، 150 و 300 میلی مولار) بر روی وزن تر ریشه، کل گیاهچه، غلظت رنگدانه­ها، فعالیت آنتی­اکسیدانی کل­، محتوی فنل، فعالیت آنزیم­ آسکوربات پراکسید و گلیسیریزین مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی با 3 تکرار در شرایط مزرعه در پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی اصفهان انجام گرفت. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد تیمارهای 150 و 300 میلی‌مولار سبب افزایش برگ­های نکروزه، فنل و گلیسیریزین و فعالیت آنتی­اکسیدانی در گیاهان تحت تنش شد. به نظر می رسد که گیاه شیرین بیان به عنون بخشی از مکانیسم مقاومت در برابر تنش، میزان فنل و گلیسیریزین خود را افزایش می­دهد. افزایش فعالیت آنزیم آسکوربات پراکسیداز در گیاهانی که در معرض تنش شوری بودند، نشان دهنده فعال شدن سیستم آنتی­اکسیداتیو و حفاظتی گیاه و کاهش خسارت اکسیداتیو در این گیاهان می­باشد. ژنوتیپ­های متحمل به شوری مانند ایلام پارامترهای رشدی، رنگیزه­های فتوسنتزی و گلیسیریزین بالاتری نسبت به ژنوتیپ­های حساس (سمنان) دارند. این مطالعه نشان می­دهد شناسایی ژنوتیپ­های متحمل به شوری در شرایط مزرعه به طور موفقیت آمیزی اثرات نامطلوب تنش شوری را کاهش می‌دهد. بنابراین، به منظور توسعه کشت  شیرین بیان در مناطق شور و یا اصلاح ارقام متحمل به شوری می‌توان از نتایج این پژوهش بهره‌مند گردید.
 
     

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA code

ارسال پیام به نویسنده مسئول


کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2019 All Rights Reserved | Journal of Crop Breeding

Designed & Developed by : Yektaweb