دوره 11، شماره 29 - ( بهار 1398 )                   جلد 11 شماره 29 صفحات 133-127 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Ahmadi-Ochtapeh H, Soltanloo H, Ramezanpour S S, Yamchi A, Shariati V. (2019). Relationship between Improvement of the Baking Quality and Down-Regulation of Dx2 and Dy12 Genes in Mutant Bread Wheat . jcb. 11(29), 127-133. doi:10.29252/jcb.11.29.127
URL: http://jcb.sanru.ac.ir/article-1-777-fa.html
احمدی اوچ تپه حسین، سلطانلو حسن، رمضانپور سیده ساناز، یامچی احد، شریعتی وحید. ارتباط بین ارتقاء کیفیت نانوایی با کاهش بیان ژن‌های Dx2 و Dy12 در گندم موتانت پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی 1398; 11 (29) :133-127 10.29252/jcb.11.29.127

URL: http://jcb.sanru.ac.ir/article-1-777-fa.html


گروه اصلاح نباتات و بیوتکنولوژی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
چکیده:   (3023 مشاهده)
در تحقیق حاضر سطح بیان ژن‌های Dx2 و Dy12 واقع در جایگاه Glu-D1 که رمزکننده زیرواحدهای سنگین گلوتنین با تأثیر منفی بر کیفیت نانوایی می‌باشند، در ژنوتیپ جهش یافته گندم نان به نام RO-3 با کیفیت نانوایی بالا به همراه رقم روشن (رقم والدی آن) با کیفیت نانوایی پایین مورد بررسی قرار گرفت.برای این منظور نمونه‌برداری از بذور در فواصل زمانی 5، 10، 15، 20 و 30 روز بعد از گلدهی صورت گرفت. نتایج الگوی بیان ژن نشان داد ژنوتیپ RO-3 برای ژن Dy12 بیشترین کاهش بیان را در 5 روز بعد از گلدهی نسبت به ژنوتیپ والدی دارد و برای ژن Dx2 بیشترین کاهش بیان در 10 روز بعد از گلدهی نسبت به ژنوتیپ والدی مشاهده شد. به طور کلی در طی مرحله توسعه دانه هر دو ژن مورد مطالعه در ژنوتیپ موتانت نسبت به والد کاهش بیان نشان داد. بیشترین نسبت تجمع وزن خشک دانه در ژنوتیپ جهش یافته در 10 تا 15 روز بعد از گلدهی اتفاق افتاد. بنابراین مراحل ابتدایی توسعه دانه از مراحل بحرانی برای کاهش بیان این دو ژن و تجمع وزن خشک دانه در ژنوتیپ جهش یافته می‌باشد. سرعت پر شدن دانه و حداکثر وزن دانه در ژنوتیپ جهش یافته بیشتر از ژنوتیپ والدی بود. بنابراین اصلاح ارقام با سرعت پر شدن دانه بالاتر و همچنین انتخاب ارقام با بیان پایین ژن‌های Dx2 و Dy12 می‌تواند نقش مهمی در انتخاب ارقام با عملکرد و کیفیت نانوایی بالا داشته باشد.
متن کامل [PDF 941 kb]   (883 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: اصلاح موتاسيوني
دریافت: 1396/3/24 | ویرایش نهایی: 1398/2/24 | پذیرش: 1396/6/19 | انتشار: 1398/2/18

فهرست منابع
1. Ahmad, M. 2000. Molecular marker-assisted selection of HMW glutenin alleles related to wheat bread qual‌ity by PCR-generated DNA markers. Theoretical and Applied Genetics, 101: 892-896. [DOI:10.1007/s001220051558]
2. Altenbach, S.B and K.M. Kothari. 2004. Transcript profiles of genes expressed in endosperm tissue are altered by high temperature during wheat grain development. Journal of Cereal Science, 40: 115-126. [DOI:10.1016/j.jcs.2004.05.004]
3. Altenbach, S.B., K.M. Kothari and D. Lieu. 2002. Environmental conditions during wheat grain development alter temporal regulation of major gluten protein genes. Cereal Chemistry, 79: 279-285. [DOI:10.1094/CCHEM.2002.79.2.279]
4. Barak, S., D. Mudgil and B.S. Khatkar. 2013. Relationship of gliadin and glutenin proteins with dough rheology, flour pasting and bread making performance of wheat varieties. LWT - Food Science and Technology, 51: 211-217. [DOI:10.1016/j.lwt.2012.09.011]
5. Brdar, M.D., M.K.B. Marija and D. Borislav. 2008. The parameters of grain filling and yield components in common wheat (Triticum aestivum L.) and durum wheat (Triticum turgidum L. Var.Durum.) Central European Journal of Biology, 3(1): 75-82. [DOI:10.2478/s11535-007-0050-x]
6. Campos, H., J. Zuniga, P. Rathgeb and C. Jobet. 2004. Selection of Chilean wheat genotypes carriers of the HMW glutenin allele Glu-D1 x5 through polymerase chain reaction. Agricultura Técnica, 64: 223-228. [DOI:10.4067/S0365-28072004000300001]
7. Dupont, F.M., W.J. Hurkman, W.H. Vensel, C. Tanaka, K.M. Kothari, O.K. Chung and S.B. Altenbach. 2006. Protein accumulation and composition in wheat grains: effects of mineral nutrients and high temperature. European Journal of Agronomy, 25: 96-107. [DOI:10.1016/j.eja.2006.04.003]
8. Ellis, R.H and C. Pieta-Filho. 1992. The development of seed quality in spring and winter cultivars of barley and wheat. Seed Science Research, 2: 19-25. [DOI:10.1017/S0960258500001057]
9. Ferreira, M.S.L., J. Bonicel, N.N. Rosa, M.F. Samson and M.H. Morel. 2009. How is gluten polymers assembled during grain filling in durum wheat? Proceedings of the 10th International Gluten workshop, 29-33.
10. Hghparast, R., R. Rajabi, G. Najafiyan, K. Rashmekarim and M. Aghayi Sarbarzeh. 2009. Evaluation of Indices Related to Grain Quality in Advanced Bread Wheat Genotypes under Rainfed Conditions. Seed and Plant Improvement Journal, 25(2): 315-328 (In Persian).
11. Izadi-Darbandi, A., B. Yazdi-Samadi, A.A. Shanejat-Boushehri and M. Mohammadi. 2010. Allelic variations in Glu-1 and Glu-3 loci of historical and modern Iranian bread wheat (Triticum aestivum L.) cultivars. Journal of Genetics, 89(2): 193-199. [DOI:10.1007/s12041-010-0025-y]
12. Karataş, D.D., B. Kunter, G. Coppola and R. Velasco. 2010. Analysis of polymorphism based on SSCP markers in gamma-irradiated (Co60) grape (Vitis vinifera) varieties. Genetics and Molecular Research, 9(4): 2357-2363. [DOI:10.4238/vol9-4gmr864]
13. Kiani, D., H. Soltanloo, S.S. Ramezanpour, A.A. Nasrolahnezhad Qumi, A. Yamchi, K. Zaynali Nezhad and E. Tavakol. 2017. A barley mutant with improved salt tolerance through ion homeostasis and ROS scavenging under salt stress. Acta Physiol Plant, 39(90): 1-14. [DOI:10.1007/s11738-017-2359-z]
14. Kumari, S.L and G. Valarmathi. 1998. Relationship between grain yield grain filling rate and duration of grain filling in rice. Madras Agricultural Journal, 85: 210-211.
15. Lei, Z.S., K.R. Gale, Z.H. He, C. Gianibelli, O. Larroque, X.C. Xia, B.J. Butow and W. Ma. 2006. Y-type gene specific markers for enhanced discrimination of high-molecular weight glutenin alleles at the Glu-B1 locus in hexaploid wheat. The Journal of Cereal Science, 43: 94-101. [DOI:10.1016/j.jcs.2005.08.003]
16. Liu, S., X. Gao and G. Xia. 2009. Characterizing HMW-GS alleles of decaploid Agropyron elongatum in relation to evolution and wheat breeding. Theoretical and Applied Genetics, 116: 325-334. [DOI:10.1007/s00122-007-0669-z]
17. Md Zaidul, I.S., A. Abd Karim, D.M.A. Manan, A. Ariffin, N.A. Nik Norulaini and A.K. Mohd Omar. 2004. farinograph study on the viscoelastic properties of sago/wheat flour dough systems. Journal of the Science of Food and Agriculture, 84: 616-622. [DOI:10.1002/jsfa.1713]
18. Moradi, M., and M. Motamedi. 2010. Speed and duration of grain filling in some wheat cultivars. Quarterly Journal of Plant Production Science (Journal of Agricultural), 4: 37-43 (In Persian).
19. Najafiyan, G., and N. Baghayi. 2011. Genetic Variation in High Molecular Weight Glutenin Subunits in Parental Lines and Cultivars of Wheat Used in Breeding Programs of Cold and Temperate Agro - Climatic Zones of Iran. Seed and Plant Improvement Journal, 27(3): 305-322 (In Persian).
20. Payne P.I., M.A. Nigtingale, A.F. Krattiger and L.M. Holt. 1987. The relationship between HMW glutenin subunit composition and the bread-making quality of British-grown wheat varieties. Journal of the Science of Food and Agriculture, 40: 51-65. [DOI:10.1002/jsfa.2740400108]
21. Pfaffl, M.W., 2001. A new mathematical model for relative quantification in real-time RT-PCR. Nucleic Acids Research, 29: 2002-2007. [DOI:10.1093/nar/29.9.e45]
22. Pfaffl, M.W., G.W. Horgan and L. Dempfle. 2002. Relative expression software tool (REST) for group-wise comparison and statistical analysis of relative expression results in real time PCR. Nucleic Acids Research, 30: 36-46. [DOI:10.1093/nar/30.9.e36]
23. Sarkar, S., A.M. Singh, A.K. Ahlawat, M. Chakraborti and S.K. Singh. 2015. Genetic diversity of bread wheat genotypes based on High Molecular Weight Glutenin Subunit profiling and its relation to bread making quality. Journal of Plant Biochemistry and Biotechnology, 24(2): 218-224. [DOI:10.1007/s13562-014-0261-y]
24. Shewry P.R., N.G. Halford and A.S. Tatham. 1992. High-molecular weight subunits of wheat glutenin subunits of wheat glutenin. Journal of Cereal Science, 5: 105-120. [DOI:10.1016/S0733-5210(09)80062-3]
25. Singh, N.K. and H.S. Balyan. 2009. Induced mutations in bread wheat (Triticum aestivum L.) CV. 'Kharchia 65' for reduced plant height and improves grain quality traits. Advances in Biological Research, 3(5-6): 215-221.
26. Tabiki T., S. Ikeguschi and T.M. Ikeda. 2006. Effects of High-molecular-weight and Low-molecular-weight glutenin subunit alleles on common wheat flour qual‌ity. Breeding Science, 56: 131-136. [DOI:10.1270/jsbbs.56.131]
27. Van Sanford, D.A. 1985. Variation in kernel growth characters among soft red winter wheat. Crop Science, 25: 625-630. [DOI:10.2135/cropsci1985.0011183X002500040012x]
28. Zamani, M.J., M.R. Bihamta, B. Naseriyan Khiyabani and M.T. Halajiyan. 2007. Selection of bread wheat mutant genotypes carrying HMW glutenin alleles related to baking quality through sequence tagged site. Journal of Agronomy and Plant Breeding, 1(3): 63-71 (In Persian).
29. Zamani, M.J., M.R. Bihamta, B. Naserian Khiabani, Z. Tahernezhad, M.T. Hallajian and M. Varasteh Shamsi. 2014. Marker-Assisted Selection for Recognizing Wheat Mutant Genotypes Carrying HMW Glutenin Alleles Related to Baking Quality. The Scientific World Journal, Article ID 387912, 5 pp. [DOI:10.1155/2014/387912]

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Crop Breeding

Designed & Developed by : Yektaweb