دوره 11، شماره 32 - ( زمستان 1398 )                   جلد 11 شماره 32 صفحات 154-162 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Keshavarzian M, Toorchi M, Shakiba M R. Sodium Chloride Salt Tolerance Evaluation and Classification of Spring Rapeseed (Brassica napus L.). jcb. 2019; 11 (32) :154-162
URL: http://jcb.sanru.ac.ir/article-1-410-fa.html
کشاورزیان مهدی، تورچی محمود، شکیبا محمد رضا. ارزیابی تحمل به شوری کلرید سدیم و گروه بندی ژنوتیپ های کلزای بهاره (.Brassica napus L). پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی. 1398; 11 (32) :154-162

URL: http://jcb.sanru.ac.ir/article-1-410-fa.html


گروه به نژادی و بیوتکنولوژی گیاهی، دانشگاه تبریز
چکیده:   (527 مشاهده)
تنش­ های غیر زیستی مانند شوری از جمله عواملی هستند که تولیدات کشاورزی را به شدت تحت­ تاثیر قرار می ­دهند. به­ منظور بررسی اثر تنش شوری بر برخی صفات مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی مرتبط با تحمل به شوری در 22 ژنوتیپ کلزای بهاره در مرحله رشد رویشی، آزمایشی به صورت کرت­ های خرد شده در قالب بلوک­­های کامل تصادفی با سه سطح شوری صفر (شاهد)، 150 و 300 میلی­مولار کلرید سدیم با سه تکرار در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه تبریز به اجرا درآمد. در این پژوهش صفات وزن خشک اندام هوایی و ریشه، ارتفاع بوته، میزان سدیم و پتاسیم اندام هوایی و ریشه، نسبت پتاسیم به سدیم اندام هوایی و ریشه اندازه ­گیری شد. تنش شوری باعث افزایش معنی ­دار میزان سدیم و کاهش صفاتی نظیر ارتفاع بوته، وزن خشک اندام هوایی و ریشه، میزان پتاسیم و نسبت پتاسیم به سدیم شد. بین ژنوتیپ­ ها در اکثر صفات تفاوت معنی ­دار مشاهده شد که نشان­ دهنده تنوع بالای ژنوتیپ ­ها در تحمل به شوری بود. تجزیه خوشه ای منجر به تفکیک ژنوتیپ ها در چهار گروه گردید. تجزیه و تحلیل داده ­ها، مقایسه میانگین ­ها و تجزیه خوش ه­ای ژنوتیپ ­ها نشان داد که ژنوتیپ ­های SAN-2 و Amica به ترتیب متحمل ­ترین و حساس­ ترین ژنوتیپ ­ها طی مرحله رشد رویشی بودند. لذا می ­توان از آن­ها برای مکان­ یابی ژن ­های درگیر در مقاومت به شوری و درک درست سازوکار تحمل به شوری و ژن ­های درگیر در این فرآیند استفاده کرد.
متن کامل [PDF 701 kb]   (116 دریافت)    
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: اصلاح براي تنش هاي زنده و غيرزنده محيطي
دریافت: 1394/4/1 | ویرایش نهایی: 1398/11/13 | پذیرش: 1397/4/16 | انتشار: 1398/10/23

فهرست منابع
1. Akhyani, A., H. Rezaie and M. Froumadi. 2009. Studying the effects of salt stress on yield and physiological characteristics of winter rapeseed in Semnan province. Environmental Stresses in Agricultural Sciences, 2(2): 131-138 (In Persian).
2. Ashraf, M. and T. McNeilly. 2004. Salinity tolerance in Brassica oilseeds. Critical Reviews in Plant Science, 23: 157-174. [DOI:10.1080/07352680490433286]
3. Ashraf, M., N. Nazir and T. McNeilly. 2001. Comparative salt tolerance of amphidiploid and diploid Brassica species. Plant Science, 160: 683-689. [DOI:10.1016/S0168-9452(00)00449-0]
4. Bandehhagh, A., H. Kazemi, M. Valizadeh and A. Javanshir. 2004. Salt Tolerance of Spring Wheat (Triticum aestivum L.) Cultivars during Vegetative and Reproductive Growth. Iranian Journal of Field Crop Science, 35(1): 61-71 (In Persian).
5. Bandeh-hagh, A., M. Toorchi, S.A. Mohammadi, N. Ghaparzadeh, G. HosseniSalekdeh and H. Kazemnia. 2008. Growth and osmotic adjustment of canola genotypes in response to salinity. Journal of Food, Agriculture & Environment, 6(2): 201-208.
6. Benton, J. and J.R. Jones. 1997. The essential elements. In: Hydroponics. A Practical Guide for the Soilless Grower. St. Lucie Press, Boca Raton, FL, 30-32.
7. FAO. 2013. FAOSTAT. http://faostat3.fao.org/browse/Q/QC/E.
8. Francois, L.E. 1994. Growth, seed yield and oil content of canola grown under saline conditions. Agronomy Journal, 86(2): 233-237. [DOI:10.2134/agronj1994.00021962008600020004x]
9. Gorham, J. 1996. Mechanisms of salt tolerance of halophytes. In: Halophytes and Biosaline Agriculture, 33 pp.
10. Greenway, H. and R. Munns. 1980. Mechanisms of salt tolerance in nonhalophytes. Annual Review of Plant Biology, 31: 149-190. [DOI:10.1146/annurev.pp.31.060180.001053]
11. Jamil, M., Sh.U. Rehman and E.S. Rha. 2014. Response of Growth, PSII Photochemistry and Chlorophyll Content to Salt Stress in four Brassica Species. Life Science Journal, 11(3): 139-145.
12. Kamrava, S., N.A. Babaeian Jelodar and N.A. Bagheri. 2016. Evaluation of Some Soybean Genotypes (Glycine max) under Salt Stress. Journal of Crop Breeding, 8(18): 57-63. (In Persian) [DOI:10.29252/jcb.8.18.57]
13. Kaouther, Z.H., H. Nina, A. Rezwan and H. Cherif. 2013. Evaluation of salt tolerance (NaCl) in tunisian chili pepper (Capsicum frutescens L.) on growth, mineral analysis and solutes synthesis. Journal of Stress Physiology & Biochemistry, 9(1): 209-228.
14. Khan, A., I. Iqbal, A. Shah, H. Nawaz, F. Ahmad and M. Ibrahim. 2010. Alleviation of Adverse Effects of Salt Stress in Brassica (Brassica campestris) by Pre-Sowing Seed Treatment with Ascorbic Acid. American-Eurasian Journal of Agricultural & Environmental Sciences, 7(5): 557-560.
15. Kumar, D. 1995. Salt tolerance in oilseed brassicas-present status and future prospects. Plant Breeding, 65: 1439-1447.
16. Lacerda, C.F., J. Cambraia, M.A. Oliva and H.A. Ruiz. 2005. Changes in growth and in solute concentrations in sorghum leaves and roots during salt stress recovery. Environmental and Experimental Botany, 54: 69-76. [DOI:10.1016/j.envexpbot.2004.06.004]
17. Miyamoto, S., M. Foster, C. Trostle and E. Glenn. 2012. Salt tolerance of oilseed crops during establishment. Journal of Arid Land Studies, 22: 147-151.
18. Munns, R., and M. Tester. 2008. Mechanism of salinity tolerance. Annual Review Plant Biology, 59: 651-681. [DOI:10.1146/annurev.arplant.59.032607.092911]
19. Munns, R., R.A. James and A. Lauchli. 2006. Approaches to increasing the salt tolerance of wheat and other cereals. Journal of Experimental Botany, 57: 1025-1043. [DOI:10.1093/jxb/erj100]
20. Munns. R.R., A. Hare, R.A. James and G.J. Rebetzki. 2000. Genetic variation for improving the salt tolerance of durum wheat. Australian Journal of Agricaltural Research, 51: 69-74 [DOI:10.1071/AR99057]
21. Parida, A.K. and A.B. Das. 2005. Salt tolerance and salinity effects on plants: a review. Ecotoxicology and Environmental Safety, 60: 324-349. [DOI:10.1016/j.ecoenv.2004.06.010]
22. Pazira, E. and M. Homaee. 2003. Salt affected resources in Iranian extension and reclamation. WaterSaving Agriculture and Sustainable Use of Water and Land Resources, 855-865. (In Persian)
23. Saleh, B. 2011. Effect of salt stress (NaCl) on biomass and K+/Na+ ratio in cotton. Journal of Stress Physiology & Biochemistry, 7(4) 5-14.
24. Shahbazi, M., A.R. Kiani and S. Raeisi. 2011. Determination of salinity tolerance threshold in two rapeseed (Brassica napus L.) cultivars. Iranian Journal of Crop Sciences. 13(1): 18-31 (In Persian).
25. Toorchi, M., R. Naderi, A. Kanbar and M.R. Shakiba. 2011. Response of spring canola cultivars to sodium chloride stress. Annals of Biological Research, 2(5): 312-322.
26. Tuncturk. M., R. Tuncturk., B. Yildirim and V. Ciftci. 2011. Effect of salinity stress on plant fresh weight and nutrient composition of some Canola (Brassica napus L.) cultivars. African Journal of Biotechnology, 10(10): 1827-1832.

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2021 All Rights Reserved | Journal of Crop Breeding

Designed & Developed by : Yektaweb