دوره 12، شماره 34 - ( تابستان 1399 )                   جلد 12 شماره 34 صفحات 210-217 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Akbarzadeh Lelekami M, Pahlevani M H, Zaynali Nezhad K, Mahdavi Mashaki K, P.M. Weber A, Brilhaus D. Response of some of Primary Metabolites in Rice (Oryza sativa L.) Root to Salinity Stress. jcb. 2020; 12 (34) :210-217
URL: http://jcb.sanru.ac.ir/article-1-1118-fa.html
اکبرزاده للکامی مژده، پهلوانی محمدهادی، زینلی‌نژاد خلیل، مهدوی ماشکی کیوان، پی.ام وبر آندریاس، بریل‌هاوس دومینیک. پاسخ‌ برخی از متابولیت‌های اولیه ریشه برنج (Oryza sativa L.) به تنش شوری. پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی. 1399; 12 (34) :210-217

URL: http://jcb.sanru.ac.ir/article-1-1118-fa.html


دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
چکیده:   (84 مشاهده)
به­ منظور بررسی واکنش ­های متابولیکی ریشه برنج به تنش شوری در مرحله گیاهچه ­ای، آزمایشی به­ صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در پنج تکرار در شرایط گلخانه اجرا شد که طی آن دو ژنوتیپ متحمل CSR28 و ژنوتیپ حساس IR28 در دو سطح شوری صفر و 150 میلی‌مولار و دو زمان نمونه ­برداری 6 و 54 ساعت مورد بررسی قرار گرفتند. در مجموع در پاسخ به شوری 36 متابولیت اولیه (شامل 18 اسیدآمینه، پنج قند و قند-الکل و 13 اسید آلی( در ریشه با استفاده از آنالیز GC-MS شناسایی شدند. اسیدهای­ آمینه بیشترین تجمع را در پاسخ به شوری بالا نشان دادند. همچنین با افزایش مدت زمان تیمار شوری اختلاف بین ژنوتیپ‌ها افزایش یافت و ژنوتیپ متحمل CSR28 به ­طور چشمگیری تجمع بالاتر در مقدار اسیدهای­ آمینه نشان­داد که حاکی از نقش سازوکارهای تنظیم اسمزی در القای تحمل بود. از میان قندهای شناسایی شده، رافینوز و میواینوزیتول بیشترین افزایش را مخصوصاً در زمان نمونه ­برداری 54 ساعت در ژنوتیپ متحمل نشان دادند که بیانگر فعالیت آنتی­ اکسیدانی آنها بود. به ­طور کلی نتایج این تحقیق بیانگر ضرورت شناسایی و مطالعه مسیرهای متابولیکی به­ منظور درک مکانیسم‌های مولکولی تحمل به تنش شوری و در نتیجه اصلاح ارقام متحمل برنج می ­باشد.
متن کامل [PDF 666 kb]   (12 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: بيوتكنولوژي گياهي
دریافت: 1399/1/22 | ویرایش نهایی: 1399/5/5 | پذیرش: 1399/3/21 | انتشار: 1399/4/10

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2020 All Rights Reserved | Journal of Crop Breeding

Designed & Developed by : Yektaweb