دوره 11، شماره 31 - ( پاییز 1398 )                   جلد 11 شماره 31 صفحات 27-11 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

khosravi S, azizinezhad R, baghizadeh A, maleki M. (2019). Evaluation of Drought Tolerance among a Number of Wild Diploid Populations, Tetraploid and Hexaploid Cultivars of Wheat Using Morphological and Agronomic Traits. jcb. 11(31), 11-27. doi:10.29252/jcb.11.31.11
URL: http://jcb.sanru.ac.ir/article-1-983-fa.html
خسروی سارا، عزیزی نژاد رضا، باقی زاده امین، ملکی محمود. مقایسه ی تحمل به خشکی برخی از جمعیت های دیپلوئید وحشی، ارقام تتراپلوئید و هگزاپلوئید گندم با استفاده از صفات مورفولوژیکی و زراعی پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی 1398; 11 (31) :27-11 10.29252/jcb.11.31.11

URL: http://jcb.sanru.ac.ir/article-1-983-fa.html


گروه بیوتکنولوژی، پژوهشگاه علوم و تکنولوژی پیشرفته و علوم محیطی، دانشگاه تحصیلات تکمیلی صنعتی و فناوری پیشرفته، کرمان، ایران
چکیده:   (2244 مشاهده)


گندم نان از مهم­ترین محصولات زراعی جهان بوده و غذای اصلی مردم را در مناطق خشک و نیمه­ خشک از جمله ایران تشکیل می ­دهد. این تحقیق به ­منظور بررسی تنوع ژنتیکی و روابط بین صفات مورفولوژیکی و زراعی در شرایط نرمال و تنش خشکی در 35 ژنوتیپ گندم به­ صورت آزمایش اسپلیت­پلات در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. صفات مورفولوژیکی و زراعی شامل ارتفاع بوته، طول ریشک، طول سنبله، طول برگ، طول میانگره، تعداد گره، تعداد پنجه، تعداد برگ، تعداد سنبلچه در سنبله، تعداد دانه در سنبله، تعداد سنبله در بوته، عملکرد دانه، وزن سنبله، وزن صد­دانه و عملکرد بیولوژیکی و صفات فنولوژیکی شامل تعداد روز تا جوانه ­زنی و تعداد روز تا خوشه دهی اندازه­ گیری شد. براساس نتایج تجزیه واریانس، همه ­ی صفات مورد بررسی ژنوتیپ­ های مختلف با یکدیگر تفاوت آماری معنا‌داری داشتند. ضرایب همبستگی بین صفات نشان داد که عملکرد دانه در حالت نرمال با صفات طول سنبله، وزن سنبله، تعداد گره، تعداد برگ، تعداد سنبلچه در سنبله، تعداد دانه در سنبله و تعداد سنبله در بوته همبستگی مثبت داشت. عملکرد دانه در حالت تنش با صفات وزن سنبله، تعدا گره، تعداد برگ، تعداد سنبلچه در سنبله، تعداد دانه در سنبله و تعداد سنبله در بوته همبستگی مثبت داشت. در تجزیه و تحلیل رگرسیونی در حالت نرمال چهار متغیر وزن صددانه، تعداد سنبله در بوته، تعداد دانه در سنبله، و طول ریشک و در حالت تنش شش متغیر تعداد دانه در سنبله، تعداد سنبله در بوته، وزن سنبله، طول سنبله، وزن صددانه و طول برگ وارد مدل شدند. تجزیه علیت نشان داد که صفات وزن صددانه در حالت نرمال و وزن سنبله در حالت تنش بیشترین اهمیت را در عملکرد دانه داشتند. در تجزیه به مولفه­ های اصلی سه عامل اصلی 5/77 درصد از کل تنوع را در شرایط نرمال توجیه می­ کنند. گروه­بندی جمعیت‌ها بر اساس 17 صفت مذکور در دو حالت نرمال و تنش خشکی متفاوت از یکدیگر بود. با توجه به نتایج حاصله ژنوتیپ D1 (با ژنوم AA) و رقم سبلان که در همه شرایط عملکرد بالای خود را حفظ کردند می­ توانند به­ عنوان متحمل­ ترین­ها شناخته شوند.  

متن کامل [PDF 833 kb]   (745 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: اصلاح نباتات
دریافت: 1397/4/5 | ویرایش نهایی: 1398/12/26 | پذیرش: 1397/11/15 | انتشار: 1398/9/13

فهرست منابع
1. Aghaee Sarbarzeh, M. and A. Amini. 2011. Genetic Variability for Agronomy Traits in Bread Wheat Genotype Collection of Iran. Seed and Plant Improvement Journal, 27: 581-599 (In Persian).
2. Ahmadi, J., M. Khatibi, H. Amirshekari and M. Amini Dehagi. Evaluation of the effective morpho-physiological indices on the yield of spring wheat (Triticum aestivum L.) using multivariate statistical methods. Journal of Crop Science, 4(4): 55-66.
3. Aminian, A. 2017. Chromosomal Study of Salt Tolerance in Wheat Using Alternative Lines. Biology of Plant Production Technology, 9(1): 153-163.
4. Arshad, Y. and M. Zahravi. 2011. Identification of drought tolerant genotypes in selected wheat genetic Resources in the National Plant Gene-Bank of Iran. Iranian Journal of Crop Science, 13: 157-177 (In Persian).
5. Azimi, M., M. Khodarahmi and M.R. JalalKamali. 2012. Evaluation of some important agronomic characteristics in spring bread wheat genotypes under terminal drought stress and non-stress conditions. Journal of Agronomy and Plant Breeding, 8: 175-193 (In Persian).
6. Bagrei, B. and A. Bybordi. 2015. Yield and yield components in bread wheat (Triticum aestivum L.) Under non-stress and drought stress conditions. International Journal of Biosciences 6: 338-348. [DOI:10.12692/ijb/6.3.338-348]
7. Banayan aval, M.F., S.F. Khaninejad, S. Ghorbani and A. Hesamarefi. 2011. Evaluation of Oscillation of Certain Plant Components to Plant in Medicinal Plants. Iranian Agricultural Researches, 9(3): 368-378.
8. Beheshtizadeh, H., A.H. Resaaie, A.M. Resaaie and A. Ghandi. 2013. Genetic variability assessment in bread wheat (Triticum aestivum L.) cultivars using multivariate statistical analysis. International journal of farming and allied sciences, 2(16): 520-523.
9. Bray, E. 2000. Responses to abiotic stresses. In B. Buchanan, et al. (Eds). Biochemistry & Molecular Biology of Plants. American Society of Plant Physiologists, 1158-1203.
10. Del-blanco, I.A., S. Rajaram and W.E. Kronstad. 2001. Agronomic potential of synthetic hexaploid wheat-derived populations, Crop Science, 41: 670-676. [DOI:10.2135/cropsci2001.413670x]
11. Guertin, W.H. and J.P. Balley. 1982. Introduction to modern Factor analysis. Edvard, Brothers.Inc., Michigan. 472 pp.
12. Hailu, F., A. Merker, H. Singh, G. Belay and E. Johansson. 2006. Multivariate analysis of diversity of tetraploid wheat germplasm from Ethiopia. Genet. Resour. Crop Evol, 53: 1089-1098. [DOI:10.1007/s10722-005-9776-3]
13. Hamedi, M., M. Malaki, M. Rahimi, A. Baghizadeh and N.S. Alavi. 2017. Grouping different populations of wild wheat. Journal of Plant Breeding. 9th, 21: 27-35 (In Persian). [DOI:10.29252/jcb.9.21.27]
14. Heydari, B., G.A. Saeidi and B.I. Seyed-Tabatabaei. 2007. Factor analysis for quantitative traits and path coefficient analysis for grain yield in wheat. Journal of Scientific and Technological Agriculture and Natural Resources, 11: 135-143 (In Persian).
15. Hooshmandi, B. 2015. Evaluation of some morphophysiological indices and yield of wheat bread varieties. Journal of Agricultural Plants, Islamic Azad University, Ahvaz Branch, 7(26): 121-134.
16. Kimber, G. and M. Feldman. 1987. Wild Wheat. An Introduction. Special Report 353, College of Agriculture. University of Missouri, Columbia, USA. 353 pp
17. Loreto, F. and M. Centritto. 2008. Leaf carbon assimilation in a water-limited world. Plant Biosystems, 142: 154-161. [DOI:10.1080/11263500701872937]
18. Malaki, M., M.R. Naghavi, H. Alizadeh, P. Potki, M. Kazemi, S.M. Pirseyedi, M. Mardi and S.M. Fakhre-Tabatabaei. 2006. Study of genetic variation in wild diploid wheat (Triticum boeoticum) from Iran using AFLP markers. Iranian Journal of Biotechnology, 4(4): 269-274.
19. Mohammadi, V., A.A. Zali and M.R. Bihamta. 2008. Mapping QTLs for heat tolerance in wheat. Journal of Agricultural Science and Technology, 10: 261-267.
20. Mohseni, M., S.M.M. Mortazavian, H.A. Ramshini and B. Foghi. 2016. Evaluation of Bread Wheat Genotypes under Normal and Post-anthesis Drought Stress Conditions for Agronomic Traits. Journal of Crop Breeding, 8: 16-29 (In Persian). [DOI:10.29252/jcb.8.18.16]
21. Mottaghi, M. G. Najafian Seed, S.A.R. Mohammadi. 2011. Effect of end of season drought stress on grain yield and some morphological traits in genetic types of hexaploid wheat tolerant and sensitive to stress (In Persian).
22. Moosavi, S.S., M. Nazari and M. Maleki. 2017. Responses of above and below-ground traits of wheat wild relative (Aegilops tauschii) and bread wheat (Triticum aestivum L.) to imposed moisture stress. Desert, 22(2): 209-220.
23. Naghavi, M.R., M. Malaki, H. Alizadeh, M. Pirseiedi and M. Mardi. 2010. An assessment of genetic diversity in wild diploid wheat Triticum boeoticum from west of Iran using RAPD, AFLP and SSR markers. Journal of Agricultural Science and Technology, 11: 585-598.
24. Naghdi Pour, A., M. Khodarahmi, A. Pourshahbazi and M. Esmailzadeh. 2011. Factor analysis for grain yield and other traits in durum wheat. Journal of Agronomy and Plan Breeding 7: 84-96 (In Persian).
25. Pierre, C.S., J. Crossa, Y. Manes and M.P. Reynolds. 2010. Gene action of canopy temperature in bread wheat under diverse environments.Theoretical and Applied Genetics, 120: 1107-1117. [DOI:10.1007/s00122-009-1238-4]
26. Pirdashti, H., A. Ahmadpour, F. Shafaati, S. Hosseini, A. Shahsavari and A. Arab. 2012. Evaluation Of most effective variables based on statistically analysis on different wheat genotypes. International Journal of Agriculture: Research and Review, 2: 381-388.
27. Quarrie, S.A., J. Stojanovic and S. Pekic. 1999. Improving drought tolerance in small-grain cereals: A case study, progress and prospects. Plant Growth Regulation, 29: 1-21. [DOI:10.1023/A:1006210722659]
28. Sinhaa, P.G., R. Kapoora, D.C. Upretyb and A.K. Bhatnagara. 2009. Impact of elevated CO concentration on ultrastructure of pericarp and composition of grain in three Triticum species of different ploidy levels. Environmental and Experimental Botany, 66: 451-456. [DOI:10.1016/j.envexpbot.2009.04.006]
29. Sorkhi-laleh lou, B., B. Yazdi samadi, C. Abd mishani and A. Gerami. 1998. Investigating therelationship between grain yield and quantitative traits in 500 wheat lines through factor analysis. Iran Agricultural Sciences, 29(2): 363-377 (In Persian).
30. Taleei, A.R. and B. Bahram Nezhad. 2003. The study of relationship of yield and yield components in southern Iranian local wheat. Iranian Journal on Agricultural Sciences, 34: 949-959.
31. Tavakoli, A.R., M. Mahdavi-Moghadam and H.R. Salem. 2014. Effects of supplemental irrigation and nitrogen fertilizer on correlation coefficient and drought tolerance indices of rainfed bread wheat. Journal of Crop Production, 7(4): 143-159.
32. VandeWouw, M., T. Van Hintum, C. Kik, R. Van Treuren and B. Visser. 2010. Genetic diversity trends intwentieth century crop cultivars: a meta-analysis. Theoretical and Applied Genetics, 120: 1241-1252. [DOI:10.1007/s00122-009-1252-6]
33. Yildrim, M., N. Budak and Y. Arshas. 1993. Factor analysis of yield and related traits in bread wheat. Turk. Journal of Field Crops, 1: 11-15.
34. Zakizadeh, M.M., M. Esmaeilzadeh Moghadam and A. Kahrizi. 2010. Assessment of genetic diversity and relationships between plant traits and grain yield in bread wheat genotypes spike up using multivariate statistical Iranian Journal of Crop Science, 12(1): 18-30 (In Persian).
35. Zhao, F.J., Y.H. Su, S.J. Dunham, M. Rakszegi, Z. Bedo, S.P. McGrath and P.R. Shewry. 2009. Variation in mineral micronutrient concentrations in grain of wheatlines of diverse origin. Cereal Science, 49: 290-295. [DOI:10.1016/j.jcs.2008.11.007]

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Crop Breeding

Designed & Developed by : Yektaweb