دوره 11، شماره 30 - ( تابستان 1398 )                   جلد 11 شماره 30 صفحات 117-108 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Mohebodini M, Mehri N, Fathi R. (2019). Evaluation of Genotype and Environment Effects on Agro-Morphological Traits in Black Cumin (Nigella Sativa L.) Ecotypes. J Crop Breed. 11(30), 108-117. doi:10.29252/jcb.11.30.108
URL: http://jcb.sanru.ac.ir/article-1-894-fa.html
محب الدینی مهدی، مهری نرگس، فتحی رقیه. ارزیابی اثرات ژنوتیپ و محیط بر صفات مرفولوژیکی و زراعی در اکوتیپ‌های مختلف سیاهدانه (.Nigella sativa L) پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی 1398; 11 (30) :117-108 10.29252/jcb.11.30.108

URL: http://jcb.sanru.ac.ir/article-1-894-fa.html


1- دانشگاه محقق، گروه علوم باغبانی
چکیده:   (3435 مشاهده)
     سیاهدانه با نام علمی Nigella sativa L. یکی از گیاهان دارویی تیره Ranunculaceae است، که دانه‌های آن حاوی روغن، پروتئین، آلکالوئید (مثل نیجلیسین و نیجلیدین)، کینون‌ها (مانند تیموکینون)، ساپونین و اسانس فرار می‌باشند. تنوع ژنتیکی رکن اصلی بیش‌تر برنامه‌های اصلاحی بوده و انجام گزینش وابسته به وجود تنوع ژنتیکی مطلوب در صفات مورد بررسی می‌باشد. از این رو، به­ منظور تعیین تنوع ژنتیکی تعدادی از اکوتیپ‌های سیاهدانه و انتخاب بهترین اکوتیپ‌های گیاه دارویی سیاهدانه بومی ایران، آزمایشی در استان اردبیل به صورت طرح بلوک­های کاملاً تصادفی با 4 تکرار و در دو مکان از نظر صفات مورفولوژیکی و زراعی انجام پذیرفت. نتایج تجزیه واریانس داده‌ها تفاوت معنی‌داری بین صفات مورد بررسی در هر دو مکان نشان داد، که بیانگر وجود تنوع ژنتیکی بین اکوتیپ‌ها و متفاوت بودن اثر مکان بر میزان عملکرد و صفات مورفولوژیک اکوتیپ‌های سیاهدانه است. براساس نتایج تجزیه همبستگی، صفات عملکرد بیولوژیک، تعداد برگ، تعداد انشعابات ساقه، تعداد گل و کپسول در بوته به­ عنوان صفات مهم و تأثیرگذار بر عملکرد دانه شناخته شده‌اند. در مجموع مقایسه میانگین عملکرد دانه نشان داد که اکوتیپ‌های کرج، اردبیل1، تاکستان، همدان و لردگان از نظر عملکرد دانه در هر دو مکان از سایر اکوتیپ‌ها برتر بودند.
 
متن کامل [PDF 317 kb]   (1019 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: اصلاح نباتات
دریافت: 1396/10/18 | پذیرش: 1397/8/19

فهرست منابع
1. Ahmad, Z., S. Hussain, M.S. Iqbal, M. Irfan, N. Rehman, A. Jamal, A. Qayyum and A. Ghafoor. 2009. Collection and characterization of germplasm of some underutilized plant species in Pakistan, New Crops and Uses: 219-233 pp.
2. Amini, M., H. Fallah Hosseini, R. Mohtashami, Z. Sadeghi and M.A. Ghamar Chehre. 2011. Effect of seed oil (Nigella sativa L.) on the blood lipid level of healthy volunteers - a doubl acting clinical trial. Article of Medicinal Plants, 10(4): 133-138 (In Persian).
3. Asadi, B., SH. Vaeazi and A. Fathi Haftshjani. 2015. Genetic diversity and classification of Chitti Bean genotypes using multivariate analysis methods. Seed and Plant Improvement Journal, 4(1): 641-652 (In Persian).
4. Bahrami Najad, S. and A. Papzan. 2006. Effect of row spacing on different characteristics of black cumin (Nigella sativa L.) under Kermanshah conditions. Iranian Journal of Crop Sciences, 8(3): 241-249 (In Persian).
5. Antuono, L.F., A. Moretti and A.F.S. Lovato .2002. Seed yield, yield components, oil content and essential oil content and composition of Nigella sativa L. and Nigella damascena. Industrial Crops and Products, 15: 59-69. [DOI:10.1016/S0926-6690(01)00096-6]
6. Fanaei, H.R., H. Akbari Moghadam, G.A. Keigha, M. Ghaffarie and A. Alli. 2005. Evaluation of agronomy and essential oil components of Cuminum cyminum L., Foeniculum vulgar Mill. And Nigella sativa L. in the condition of Sistan region. Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants, 22(1): 34-41 (In Persian).
7. Faravani, M., A.R. Razavi and M. Farsi. 2006. Study of variation in some agronomic and anatomic characters of Nigella sativa landraces in Khorasan. Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants, 22(3): 193-197 (In Persian).
8. Hoseinpanahi, S., M. Majdi and Gh. Mirzaghaderi. 2016. Effects of growth regulators on in vitro callogenesis and regeneration of black cumin (Nigella sativa L.). Iranian Journal of Rangelands and Forests Plant Breeding and Genetic Research, 24(2): 233-242 (In Persian).
9. Ilcim, A., G. Kokdil, G. Ozbilgin and C. Uygun. 2006. Morphology and stem anatomy of some species of Nigella sativa L. in Turkey. Journal of Faculty of Pharmacy, Ankara, 35(1): 19-41.
10. Kheirodin, H. and KH. GHazvinian. 2011. Medicinal and aromatic plants, atributies and applications 1, Semnan, Iran, Samengan, 250 pp.
11. Norozpoor, G. and P. Rezvani Moghaddam. 2006. Effect of different irrigation intervals and plant density on oil yield and essences percentage of black cumin (Nigella sativa L.). Pajouhesh & Sazandegi, 73: 133-138 (In Persian).
12. Salamati, M.S. and H. Zeinali. 2011. Evaluation of genetic diversity of some Nigella sativa L. genotypes using agro-morphological characteristics. Iranian Journal of medicinal and Aromatic Plants, 29(1): 201-204 (In Persian).
13. Salehi, M. and Gh. Saeidi. 2011. Genetic variation of some agronomic traits and yield component in breeding lines of sesame. Journal of Crop Breeding, 4(9): 77-92 (In Persian).
14. Sharifi, P., H. Astereki and M.R. Safari Motlagh. 2014. Evaluation of genotype, environment and genotype × environment interaction effects on some of important quantitative traits of Faba Bean (Vicia faba L.), Journal of Crop Breeding, 6(13): 73-88 (In Persian).
15. Smith, D. 1970. Influence of temperature on the yield and chemical composition of five forage legume species. Agronomy Journal, 62: 520-525. [DOI:10.2134/agronj1970.00021962006200040028x]
16. William, R.O. 2002. Introduced forage for south and south centeral Taxas. Taxas Agricultural Extension Service. http//: www.stephenville, tamu, edu/butter/forage soft establishment/introduced forage.
17. Yousefi Azarkhanian, M., A. Asghari, J. Ahmadi and A.A. Jafari. 2016. Investigation of morphological variation among some Salvia L. species and ecotypes by multivariate statistical analysis, Journal of Crop Breeding, 8(20): 133-141 (In Persian).

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی: یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Crop Breeding

Designed & Developed by: Yektaweb