این مطالعه به منظور بررسی تنوع ژنتیکی ژنوتیپهای یونجه توسط تجزیه و تحلیلهای چند متغیره با استفاده از صفات زراعی و مورفولوژیک انجام گردید. بدین منظور 20 ژنوتیپ یونجه به همراه شاهد محلی بغدادی بعنوان فاکتور اول و برداشت در سه چین بعنوان فاکتور دوم در نظر گرفته شد. طرح بصورت کرتهای خرد شده در زمان در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در سال 1392 در مزرعه پژوهشی دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شوشتر اجرا شد. نتایج همبستگی ساده بیانگر آن بود که بیشترین همبستگی مثبت و معنیدار بین عملکرد علوفه تر و عملکرد علوفه خشک (**95/0) وجود داشت. دو صفت عملکرد علوفه تر و تعداد روز تا 50 درصد گلدهی در برابر صفت عملکرد علوفه خشک در نتیجهی رگرسیون گام به گام وارد معادله شدند. تجزیه به مولفههای اصلی نشان داد که 63 درصد از تغییرات کل، توسط دو مولفهی اول توجیه شدند. نتایج بای پلات و تجزیه خوشهای ژنوتیپهای مورد مطالعه را در سه گروه قرار داد. در گروه اول لاینهای KFA1، KFA2، KFA3، KFA5، KFA6، KFA7، KFA11، KFA13، KFA17 و رقم بغدادی قرار گرفتند که از نظر عملکرد علوفه در حد مطلوبی بودند، در گروه دوم لاینهای KFA8، KFA9، KFA10، KFA12، KFA15 و KFA16 قرار گرفتند که از نظر عملکرد و کیفیت علوفه در حد پایینی بودند. گروه سوم شامل ارقام بمی گرمسیری، یزدی گرمسیری و نیکشهری گرمسیری بودند، که از نظر کیفیت علوفه در حد مطلوبی میباشند. نتایج تابع تشخیص نشان داد که 100 درصد ژنوتیپها به گروه خود تعلق دارند.این مطالعه به منظور بررسی تنوع ژنتیکی ژنوتیپهای یونجه توسط تجزیه و تحلیلهای چند متغیره با استفاده از صفات زراعی و مورفولوژیک انجام گردید. بدین منظور 20 ژنوتیپ یونجه به همراه شاهد محلی بغدادی بعنوان فاکتور اول و برداشت در سه چین بعنوان فاکتور دوم در نظر گرفته شد. طرح بصورت کرتهای خرد شده در زمان در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در سال 1392 در مزرعه پژوهشی دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شوشتر اجرا شد. نتایج همبستگی ساده بیانگر آن بود که بیشترین همبستگی مثبت و معنیدار بین عملکرد علوفه تر و عملکرد علوفه خشک (**95/0) وجود داشت. دو صفت عملکرد علوفه تر و تعداد روز تا 50 درصد گلدهی در برابر صفت عملکرد علوفه خشک در نتیجهی رگرسیون گام به گام وارد معادله شدند. تجزیه به مولفههای اصلی نشان داد که 63 درصد از تغییرات کل، توسط دو مولفهی اول توجیه شدند. نتایج بای پلات و تجزیه خوشهای ژنوتیپهای مورد مطالعه را در سه گروه قرار داد. در گروه اول لاینهای KFA1، KFA2، KFA3، KFA5، KFA6، KFA7، KFA11، KFA13، KFA17 و رقم بغدادی قرار گرفتند که از نظر عملکرد علوفه در حد مطلوبی بودند، در گروه دوم لاینهای KFA8، KFA9، KFA10، KFA12، KFA15 و KFA16 قرار گرفتند که از نظر عملکرد و کیفیت علوفه در حد پایینی بودند. گروه سوم شامل ارقام بمی گرمسیری، یزدی گرمسیری و نیکشهری گرمسیری بودند، که از نظر کیفیت علوفه در حد مطلوبی میباشند. نتایج تابع تشخیص نشان داد که 100 درصد ژنوتیپها به گروه خود تعلق دارند.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |