دوره 8، شماره 19 - ( پاییز 1395 )                   جلد 8 شماره 19 صفحات 37-44 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

(2017). Evaluation Genetic of Early Vigor of Bread wheat (Triticum aestivum L.) using Diallel Crosses. jcb. 8(19), 44-37.
URL: http://jcb.sanru.ac.ir/article-1-691-fa.html
مختاری خدیجه، عبدالشاهی روح‌اله، یزدی زاده مهدی. بررسی ژنتیک بنیه اولیه گندم نان (Triticum aestivum L.) با استفاده از تلاقی دی آلل پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی 1395; 8 (19) :37-44

URL: http://jcb.sanru.ac.ir/article-1-691-fa.html


چکیده:   (3591 مشاهده)

      بنیه اولیه صفت مهمی در گندم است و نقش آن در شرایط تنش خشکی برجسته­تر می­شود. ژنوتیپ­های با بنیه اولیه قوی­تر سطح خاک را ببشتر پوشش می­دهند، تبخیر از سطح خاک را کاهش و با علف­های هرز بهتر رقابت می­نمایند. در این پژوهش با استفاده از یک تلاقی نیمه دی­آلل 7 والدی ژنتیک بنیه اولیه گندم مورد بررسی قرار گرفت. والدین و نتاج F1 در گلخانه در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی با 6 تکرار کشت و صفات وزن خشک گیاهچه، طول گیاهچه و قوه نامیه مورد اندازه­گیری قرار گرفت. نتایج بدست آمده نشان داد که اثرات افزایشی و غالبیت به طور معنی­داری در کنترل وزن خشک گیاهچه و طول گیاهچه نقش داشت، ولی قوه نامیه فقط تحت تاثیر اثر افزایشی بود. با توجه به نتایج این آزمایش، هر سه صفت مر بوط به بنیه اولیه گیاه تحت تاثیر اثر اپیستازی قرار گرفتند. وزن خشک گیاهچه، طول گیاهچه و قوه نامیه دارای وراثت­پذیری عمومی بالا (به ترتیب 95/0، 91/0 و 84/0) بودند. در حالی که، وزن خشک گیاهچه و قوه نامیه دارای وراثت­پذیری خصوصی پایین (به ترتیب 29/0 و 19/0) و طول گیاهچه دارای وراثت­پذیری خصوصی متوسط (62/0) بود. با توجه به وراثت­پذیری خصوصی پایین و وجود اپیستازی، در به­نژادی برای بهبود بنیه اولیه گندم، روش­هایی نظیر بالک، بالک تک­بذر و دابل هاپلوئیدی پیشنهاد می­شود که پس از رسیدن به خلوص، ارزیابی و مقایسه نتاج با هم صورت می­گیرد. رقم ایرانی روشن دارای بهترین بنیه اولیه و بیشترین قابلیت ترکیب­پذیری عمومی در بین رقم­­های مورد بررسی بود و در به­نژادی برای بهبود این صفات به عنوان یکی از والدهای تلاقی پیشنهاد می­شود

متن کامل [PDF 488 kb]   (1888 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: اصلاح نباتات
دریافت: 1395/10/22 | ویرایش نهایی: 1395/10/25 | پذیرش: 1395/10/22 | انتشار: 1395/10/22

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Crop Breeding

Designed & Developed by : Yektaweb