دوره 8، شماره 18 - ( تابستان 1395 )                   جلد 8 شماره 18 صفحات 182-176 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

(2016). Development and Evaluation of a Synthetic Alfalfa Variety for Tolerance to Salinity. jcb. 8(18), 176-182. doi:10.29252/jcb.8.18.176
URL: http://jcb.sanru.ac.ir/article-1-654-fa.html
منیری‌فر حسن. تولید و ارزیابی رقم سنتتیک یونجه برای تحمل تنش شوری پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی 1395; 8 (18) :182-176 10.29252/jcb.8.18.176

URL: http://jcb.sanru.ac.ir/article-1-654-fa.html


چکیده:   (3345 مشاهده)

تنش شوری از مهم‌ترین تنش‌های محیطی است که بهره‌برداری کشاورزی را محدود می‌کند و یکی از مشکلات مهم جهانی است که تا حدودی می‌توان با تولید ارقام متحمل بر آن فائق آمد. در این پژوهش، از پنج رقم امید بخش یونجه ژنوتیپ‌های برتر به صورت انفرادی گزینش گردید و به خزانه پلی‌کراس منتقل شدند. با پلی‌کراس ژنوتیپ‌های منتخب در مزرعه ایزوله، رقم سنتتیک SSI تولید شد. رقم سنتتیک تولیدی به همراه یک رقم سنتتیک دیگر (SM)، پنج رقم امید بخش یونجه و همچنین یک رقم شاهد محلی از نظر تحمل به تنش شوری در شرایط آب و خاک شور از سال 1389 لغایت 1392مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج حاصل از تجزیه واریانس داده‌ها نشان داد که بین ارقام مورد بررسی و همچنین بین سال‌های آزمایش اختلاف معنی‌دار در سطح احتمال یک درصد وجود دارد، ولی سایر منابع تغییر از جمله اثر چین و اثرات متقابل غیر معنی‌دار بود. بیشترین و کمترین عملکرد علوفه در آزمایش در طی سه سال به ترتیب متعلق به رقم سنتتیک (SM) و رقم شاهد بود. عملکرد علوفه و همچنین ارتفاع ارقام امید بخش یونجه بدون در نظر گرفتن ارقام سنتتیک در مقایسه با رقم شاهد غیر معنی‌دار بود، ولی این مقایسه در خصوص ارقام سنتتیک معنی‌دار بود. عملکرد علوفه دو رقم سنتتیک و سایر ارقام نیز به ترتیب برابر 3/1682 و 7/757 گرم در بوته و در سطح احتمال 1% اختلاف معنی‌دار داشتند، ولی این دو گروه از نظر ارتفاع هم قد محسوب شده و اختلاف معنی‌دار نشان ندادند. مقایسات اورتوگونال نشان داد ارقام سنتتیک نسبت به ارقام منتخب و شاهد از نظر عملکرد علوفه و ارتفاع برتری بسیار معنی‌دار دارند. در مقایسه بین ارقام سنتتیک، رقم SM نسبت به رقم SSI برتری نشان داد.

متن کامل [PDF 327 kb]   (1809 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: اصلاح نباتات
دریافت: 1395/8/18 | ویرایش نهایی: 1395/8/19 | پذیرش: 1395/8/18 | انتشار: 1395/8/18

فهرست منابع
1. Abd Halim, A., M. Ridzwan, S. Uma Rani, M. Torabi and R. Choukan. 2011. Influence of salinity on the germination of Iranian alfalfa ecotypes. African Journal of Agricultural Research, 6: 4624-4630.
2. Al-Khatib, M., T. McNeilly and J.C. Collins. 1993. The potential of selection and breeding for improved salt tolerance in lucerne (Medicago sative L.). Euphytica, 65: 43-51. [DOI:10.1007/BF00022198]
3. Bhardwaj, S., N. Sharma, P. Srivastava and G. Shukla. 2010. Salt tolerance assessment in alfalfa (Medicago sativa L.) ecotypes. Botany Research Journal, 3: 1-6. [DOI:10.3923/brj.2010.1.6]
4. Derek Scasta, J., C.L. Trostle and M.A. Foster. 2012. Evaluating Alfalfa (Medicago sativa L.) Cultivars for Salt Tolerance Using Laboratory, Greenhouse and Field Methods. Journal of Agricultural Science, 4: 90-103.
5. Farhangian Kashani, S. and A.A. Jafari. 2009. Effect of salinity on seed germination of Medicago sativa and Onobrychis sativa. Rangeland, 3: 491-507 (In Persian).
6. Grattan, S.R., C.M. Grieve, J.A. Poss, P.H. Robinson, D.L. Suarez and S.E. Benes. 2004. Evaluation of salt-tolerant forages for sequential water reuses systems. Biomass production. Agricultural Water Management, 70: 109-120. [DOI:10.1016/j.agwat.2004.04.010]
7. Hashemi, S.M. and S. Hajrasoliha. 2009. Study of salt tolerance in Alfalfa varieties. Journal of Water and Soil Science, 15: 90-98 (In Persian).
8. Johnson, D.W., S.E. Smith and A.K. Dobrenz. 1992. Selection for increased forage yield in alfalfa at different NaCl levels. Euphytica, 60: 27-35.
9. Levit, J. 1980. Responses of plants to environmental stresses. Vol. 1. Academic Press, New York.
10. Mass, E.V. 1990. Crop salt tolerance. In: K.K. Tanji (ed) Agricultural salinity assessment and management. ASSCE Manuals and Reports on Engineering practice No. 71. American Society of Civil Engineers, New York.
11. Monirifar, H. 2010. Half-sib progeny test for selection of best parents for development of a synthetic variety of alfalfa. Iranian Journal of Crop Science, 12: 66-75 (In Persian).
12. Monirfar, H. and M. Barghi. 2009. Identification and selection for salt tolerance in alfalfa (Medicago sativa L.) ecotypes via physiological traits. Notulae Scientia Biological, 1: 63-66.
13. Monirifar, H. and R. Mazlomi. 2013. Repeated screening for selection salt tolerant alfalfa ecotypes. Journal of Crop Breeding, 13: 89-100 (In Persian).
14. Munns, R. and M. Tester. 2008. Mechanism of salinity tolerance. Annual Review of Plant Biology, 56: 651-681. [DOI:10.1146/annurev.arplant.59.032607.092911]
15. Noble, C.L., G.M. Halloran and D.W. West. 1984. Identification and selection for salt tolerance in Lucerne (Medicago sativa L.). Australian Journal of Agricultural Research, 35: 239-252. [DOI:10.1071/AR9840239]
16. Peel, M.D., B.L. Waldron, K.B. Jensen, N.J. Chatterton, H. Horton and L.M. Dudley. 2004. Screening for salinity tolerance in alfalfa: a repeatable method. Crop Science, 44: 2049-2053. [DOI:10.2135/cropsci2004.2049]
17. Salem Ahsyeei, R., O. Al-Sloge, I. Ćalic, M. Gordana, B. Zoric, U. Momirovic, S. Vasiljevic and G. Šurlan-Momirovic. 2013. Genetic diversity of alfalfa domesticated varietal populations from Libyan gene bank revealed by RAPD markers. Archives of Biological Science Belgrade, 65: 595-602. [DOI:10.2298/ABS1302595A]
18. Sairam, R.K. and A. Tyagi. 2004. Physiology and molecular biology of salinity stress tolerance in plants. Current Science, 86: 3-10.
19. Sengupta-Gopalan, C., S. Bagga, C. Potenza and J.L. Ortega. 2007. Alfalfa, In: Biotechnology in Agriculture and Forestry, Vol. 61-Transgenic Crops VI (Eds. E.C. Pua and M.R. Davey), 321-335.
20. Soltani, A., Z. Khodarahmpour, A. Jafari and S.H. Nakhjavan. 2012. Selection of alfalfa (Medicago sativa L.) cultivars for salt stress tolerance using germination indices. African Journal of Biotechnology, 11: 7899-7905.
21. Smith, S.E. 1993. Salinity and the production of alfalfa (Medicago sativa L.). pp: 431-448. In M. Pessarakli (ed.) Handbook of crop stresses. Vol. 1. Marcel Dekker, New York.
22. Waissman, A. and N.S. Miyamoto. 1987. Salt effects on alfalfa seedling emergence. Agronomy Journal, 79: 710-714. [DOI:10.2134/agronj1987.00021962007900040026x]
23. Zeng, L. and M.C. Shanon. 2000. Salinity affects on seedling growth and yield components of rice. Crop Science, 40: 996-1003. [DOI:10.2135/cropsci2000.404996x]
24. Zhu, J.K. 2001. Plant salt tolerance. Trends in Plant Science, 6: 66-71. [DOI:10.1016/S1360-1385(00)01838-0]

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Crop Breeding

Designed & Developed by : Yektaweb