دوره 11، شماره 30 - ( تابستان 1398 )                   جلد 11 شماره 30 صفحات 197-188 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Taghizadeh Z, Sabouri H, Hosseini Moghaddam H, Fallahi H A, Katouzi M. (2019). Genetic Diversity and Relationship between Yield and Yield Components Morphological in F3 Family of Barley Crosses Badia×Kavir using Multivarite Analysis Methods . jcb. 11(30), 188-197. doi:10.29252/jcb.11.30.188
URL: http://jcb.sanru.ac.ir/article-1-585-fa.html
تقی زاده زینب، صبوری حسین، حسینی مقدم حسین، فلاحی حسینعلی، کاتوزی مهناز. تنوع ژنتیکی و روابط بین عملکرد و اجزای عملکرد در نسل های جو حاصل از تلاقی بادیا × کویر با استفاده از روش‌های آماری چند متغیره پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی 1398; 11 (30) :197-188 10.29252/jcb.11.30.188

URL: http://jcb.sanru.ac.ir/article-1-585-fa.html


دانشگاه گنبد کاووس
چکیده:   (2653 مشاهده)

      به­ منظور مطالعه تنوع ژنتیکی و تعیین روابط میان عملکرد دانه و برخی صفات مورفو­فیزیولوژیک، تعداد 103 خانواده جو F3  حاصل از تلاقی بادیا و کویر در سال زراعی 93-1394 در مزرعه پژوهشی دانشگاه گنبدکاووس در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی در سه تکرار ارزیابی شدند. نتایج نشان داد که صفات عملکرد دانه و اجزای آن از تنوع بالایی برخوردار بوده و بین خانواده ­ها تفاوت معنی­ داری از لحاظ کلیه صفات مورد بررسی به جز طول دانه، طول برگ، قطر پدانکل، تعداد سنبلچه و ارتفاع بوته وجود داشت. صفت عملکرد دانه بیشترین همبستگی (**58/0) مثبت را با صفت وزن سنبله داشت. نتایج تجزیه رگرسیونی گام ­به­ گام نشان داد که صفات عملکرد بیولوژیک، شاخص برداشت، وزن سنبله و ارتفاع بوته سهم بالا و مؤثری در عملکرد دانه داشتند. بر اساس نتایج تجزیه علیت نیز، بیشترین اثرات مستقیم و غیرمستقیم در جهت افزایش عملکرد دانه، به ترتیب به صفات عملکرد بیولوژیک (34/0) و وزن سنبله (15/0) تعلق داشت. بنابراین، این صفات به ­عنوان مهم‌ترین اجزای مؤثر بر عملکرد دانه شناخته شدند و می‌توان آن­ها را به ­عنوان معیارهای گزینش برای بهبود عملکرد دانه معرفی نمود. تجزیه خوشه ­ای بر اساس صفات اندازه­گیری شده خانواده ­های مورد بررسی را به دو گروه تقسیم کرد که بین گروه ­ها از نظر بیشتر صفات اختلاف معنی­ داری وجود داشت، و گروه اول به عنوان گروه مطلوب برگزیده شد.

متن کامل [PDF 1425 kb]   (697 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: اصلاح نباتات
دریافت: 1395/6/5 | ویرایش نهایی: 1398/6/20 | پذیرش: 1395/11/19 | انتشار: 1398/6/20

فهرست منابع
1. Adams, M.W. 1967. Basic of yield component compensation in crop with special reference to the field bean. Journal of Crop Science, 7(5): 505- 510. [DOI:10.2135/cropsci1967.0011183X000700050030x]
2. Akar, T., M. Avci and F. Dusunceli. 2004. Introduction. In: Danilo, M. (Ed) Barley Post-harvest operations. Lulu Press, United States, US, 3-7 pp.
3. Arzani, A. 2004. Plant Breeding. Publication Center, Isfahan University, Isfahan, 630.
4. Fallahati Anbaran, A. 2002. Evalution of genetic diversity in Medicago sativa using molecular markers. M.Sc. Thesis, Plant Breeding College of Agriculture, Guilan University, Iran, 110 pp.
5. Farahani, A. and A. Arzani. 2006. A study of genetic diversity of varieties and F1 hybrids using agronomic characteristics of durum wheat. Journal of Science and Technology of Agriculture and Natural Resources, 10(4): 341-354 (In Persian).
6. Gorbani, H., M. Khodarahmi, F. Darvish and M. Taeb. 2010. Study the relationship of important agronomic traits with grain yield in bread wheat (Triticum aestivum L.) lines. Journal of Crops Improvement, 12(1): 59-67 (In Persian).
7. Harb, S., M. Khodarahmi and B. Sorkhi. 2012. Evaluation of genetic diversity for morphological and phenological traits in Iranian land race wheat. Proceeding of 12th Iranian Genetics Congress, Tehran, Iran, 1-7 pp (In Persian).
8. Ibrahim, O.M., M.H. Mohamed, M.M. Tawfik and E.A. Badr. 2011. Genetic diversity assessment of barley (Hordeum vulgare L.) genotypes using cluster analysis International Journal of Academic Research, 3(2): 81-85.
9. Mehdinezhad, N., M. Omidi, M. Jalal Kamali, M.R. Naghavi and B. Fakheri. 2015. Evaluation the effect of salinity on seed yield, yield components and some agronomic characteristics In particular through recombinant inbred wheat. Journal of Field Crop Science, 1(46): 37-48 (In Persian).
10. Milomirka Madic, A. and P.D. Djurovic. 2005. Correlation and path coefficient analysis for yield and yield components in winter barley. Journal of Acta Agriculturae Serbica, 10(20): 3-9.
11. Norkhalaj, M., M. Khodarahmi, A. Amini, M. Esmaielzade and R. Sadegh Moghadam. 2010. Study on Correlation and Causation relations of Morphological traits in synthetic wheat liens. Journal of Agronomy and Plant Breeding, 6(3): 7-17 (In Persian).
12. Rashidi, V., I. Majidi, S.A. Mohamadi and M. Moghadam Vahed. 2007. Determine of gentic relationship in durum wheat lines by cluster analysis and identity of morphological main characters in each gropes. Journal of Agricultural Sciences, 13(2): 439-449 (In Persian).
13. Roudbarkalary, F., E. Farshdfar and B. Ghareyazy. 2001. Evaluation of genetic diversity in Iranian rice based on RADP. Journal of Agricultural Sciences 3(4): 8-15 (In Persian).
14. Singh, I., L.C. Prasad, A.H. Madakemohekar and S.S. Bornare. 2014. Genetic varibility and character association diverse genotypes of barley (hordeum vulgare L.). Journal of Genetics and Plant Breeding, 9(3): 759-761.
15. Shoufu, X.W., F. Jung and J. Runshen. 1990. Correlation analysis several quantitative characters of barley. Agricultural Sciences Research Institute of NanChon, Si Chuan, China, 1-3 pp.
16. Syed Aghamiri, S.M.M., K.H. Mostafavi and A. Mohammadi. 2010. Relationships between yield and yield components under normal and drought stress in barley genotypes using path analysis. The 5th conference of new ideas in agriculture, Azad University of Khorasgan, Iran, 1-3 pp (In Persian).
17. Thomas, W. 2002. Molecular marker-assisted versus conven- tional selection in barley breeding. In: Slafer, G. Molina- Cano JL, Savin R. Araus, JL and I. Ramagosa (eds.) Barley science, recent advances from molecular biology to agronomy of yield and quality. Food Products Press, New York, 177-203 pp.
18. Torrest, V.R., J.H. Davila, A.B. Mendoza, F.R. Godina and R.K. Matit. 2004. Importance of agronomic characteristics in the grain yield of maize under irrigated and rainfed condition. Journal of Crop Research, 27: 169-176.
19. Vaezi, S.H. 1994. Study of genetic diversity and geographical qualitative and quantitative Characteristics of collections Iranian durum wheat. MSc Thesis, Tehran University, Tehran, Iran, 100 pp.
20. Zakizade, M., M. Esmailzad Moghadam and D. Kahrizi. 2010. Study on genetic variation and relationship between plant characteristics and grain yield in long spike bread wheat (Triticum aestivum L.) genotypes-using multivariate analysis. Journal of Agronomy Sciences of Iran, 12(1): 18-30 (In Persian).

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Crop Breeding

Designed & Developed by : Yektaweb