دوره 16، شماره 3 - ( پاییز 1403 )                   جلد 16 شماره 3 صفحات 103-91 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Tabrizivand Taheri M, Abbasi A. (2024). Effects of ZnSO4 and Fe2O3 Nanoparticles of Lentil (Lens culinaris) on the Antioxidant System, Agronomic, Physiologic, and Root Characteristics under Drought Stress. J Crop Breed. 16(3), 91-103. doi:10.61186/jcb.16.3.91
URL: http://jcb.sanru.ac.ir/article-1-1526-fa.html
تبریزی وند طاهری مژگان، عباسی امین. تاثیر محلول‎ پاشی نانو ذرات سولفات روی و اکسید آهن بر سیستم آنتی ‎اکسیدانی، خصوصیات زراعی، فیزیولوژیکی و ریشه در عدس (Lens culinaris Medik) تحت شرایط دیم پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی 1403; 16 (3) :103-91 10.61186/jcb.16.3.91

URL: http://jcb.sanru.ac.ir/article-1-1526-fa.html


1- مؤسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، مراغه، مراغه، ایران
2- دانشکده کشاورزی، دانشگاه مراغه، مراغه، ایران
چکیده:   (506 مشاهده)
چکیده مبسوط
مقدمه و هدف: عدس (Lens culinaris Medik.) یکی از مهمترین گیاهان خانواده حبوبات در ایران است که در مناطق سردسیر بهصورت دیم و بهاره کشت میشود. اما یکی از عوامل بازدارنده کشت بهاره عدس در مناطق سردسیر صدمات ناشی از تنش خشکی آخر فصل در نتیجه کشت دیرهنگام است که منجر به افزایش تعداد غلاف پوک و کاهش قابلتوجهی در عملکرد میشود. تا زمانیکه رقم مناسب کشت پاییزه و متحمل به سرما معرفی نشده تنها راهحل برای این مشکل، یافتن روشهایی برای مقابله با خسارت تنش خشکی میباشد. نانوتکنولوژی پیشرو انقلاب صنعنی جدید است و پتانسیل ایجاد تغییر در تولیدات کشاورزی را دارد. ذرات نانو برای افزایش قدرت جوانهزنی، رشد، بهرهوری ویژگیهای کیفی محصولات در شرایط نرمال و تنش بهکار میروند. بنابراین، جهت کاهش اثرات سوء ناشی از تنش خشکی در عملکرد گیاه عدس در شرایط دیم، تأثیر ترکیبات سولفات روی و اکسید آهن، نانوذرات سولفات روی و اکسید آهن در دو سطح 0/5 درصد و 1 درصد بر خصوصیات زراعی، فیزیولوژیکی، سیستم آنتیاکسیدانی و خصوصیات ریشه در عدس مورد بررسی قرار گرفت.
مواد و روش‌ها: آزمایش مزرعهای در سال زراعی 1399-1398 در مؤسسه تحقیقات دیم کشور- شهر مراغه در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. تیمارها شامل شاهد (عدم کاربرد)، 0/5 درصد نانو سولفات روی، 1 درصد نانو سولفات روی، 0/5 درصد سولفات روی، 1 درصد سولفات روی، 5/0 درصد نانو اکسید آهن، 1 درصد نانو اکسید آهن، 0/5 درصد اکسید آهن و 1 درصد اکسید آهن بود. در این آزمایش از رقم بیلهسوار که مناسب کشت بهاره مناطق سردسیر دیم است استفاده شد. محلولپاشی در دو نوبت (10 روز پس از استقرار گیاهچه و 50 درصد گلدهی) در ساعات اولیه صبح انجام شد. صفات ارتفاع بوته، محتوای رطوبت نسبی برگ، پایداری غشای سلولی، دمای کانوپی شاخص نرمال شده پوشش گیاهی در طول فصل رشد و صفات وزن صد دانه و عملکرد پس از برداشت اندازهگیری شد. در طول فصل زراعی پس از تهیه نمونه برگی میزان فعالیت آنزیم آسکوربات پراکسیداز، کاتالاز، گلوتاتیوتن پراکسیداز، سوپر اکسید دیسموتاز، پراکسیداز و غلظت پرولین، کلروفیل a، کلروفیل b و کارتنوئیدها محاسبه شد.
یافته‌ها: بین تیمارها از نظر محتوای رطوبت نسبی، پایداری غشای سلولی، دمای کانوپی، شاخص NDVI و عملکرد اختلاف معنیداری در سطح 1 درصد و برای وزن صد دانه اختلاف معنیدار در سطح 5 درصد مشاهده شد. بیشترین وزن صد دانه در اعمال تیمار نانو اکسید آهن 0/5 درصد، پایینترین محتوای رطوبت نسبی و پایداری غشای سلولی، بالاترین دمای کانوپی در تیمار عدم محلولپاشی مشاهده شد. نتایج تجزیه واریانس صفات بیوشیمیایی نشان داد که بین تیمارها از نظر تمام صفات اختلاف معنیدار در سطح 1 درصد وجود دارد. میزان کلروفیل a و b در نتیجه محلولپاشی نانوذرات افزایش یافته و بالاترین مقدار مربوط به اعمال تیمار نانو سولفات روی بود. بالاترین مقدار کارتنوئید و بالاترین میزان فعالیت آنزیم کاتالاز، آسکوربات پراکسیداز، گلوتاتیون پراکسیداز و سوپراکسید دیسموتاز در تیمار نانو سولفات روی 1 درصد مشاهده شد. بالاترین میزان پراکسید هیدروژن و مالون دیآلدئید در تیمار عدم محلولپاشی مشاهده شد. میزان کلروفیل a و b در تیمار نانو سولفات روی 1% بیشترین میزان را داشتند. همانطور که انتظار میرفت کمترین مقدار در تیمار عدم محلولپاشی مشاهده شد. بالاترین میزان کارتنوئید، بیشترین فعالیت آنزیمهای کاتالاز، آسکوربات پراکسیداز، گلوتاتیون پراکسیداز و سوپراکسید دیسموتاز در تیمار نانو سولفات روی 1 درصد مشاهده شد. پائینترین سطح فعالیت این آنزیمها در شرایط عدم محلولپاشی محاسبه گردید. بیشترین مقدار پرولین، پراکسید هیدروژن و مالون دیآلدئید نیز در تیمار عدم محلولپاشی مشاهده شد. بر اساس نتایج، عملکرد با میزان فعالیت آنزیم کاتالاز (0/81)، گلوتاتیون پراکسیداز (0/88)، سوپراکسید دیسموتاز (0/80)، پراکسید هیدروژن (0/82-)، مالون دیآلدئید (0/90-)، پرولین (0/89-)، کلروفیل a (0/83)، کلروفیل b (0/64)، کارتنوئیدها (0/74)، وزن صد دانه (0/50)، شاخص نرمال شده پوشش گیاهی (0/86)، دمای کانوپی (0/76-)، محتوای رطوبت نسبی (0/84) و پایداری غشای سلولی (0/95) همبستگی معنیدار در سطح یک درصد داشت. بالاترین طول ریشه بهترتیب در محلول پاشی نانو سولفات روی 1 درصد، نانو سولفات روی 0/5 درصد، نانو اکسید آهن 0/5 درصد و نانو اکسید آهن 1 درصد مشاهده شد. کاربرد نانو ذرات تأثیری بر افزایش قطر ریشه نداشته است. در حالیکه کابرد نانواکسید آهن 1 درصد بیشترین تأثیر را در حجم ریشه داشت. سطح ریشه بیشترین افزایش را با بهکارگیری نانو اکسید آهن 1 درصد، نانو اکسید آهن 0/5 درصد و نانو سولفات روی 0/5 درصد داشت. بیشترین طول ریشه عدس بهترتیب در تیمارهای نانوسولفات روی 1 درصد و نانو سولفات روی 0/5 درصد و کمترین طول ریشه در شرایط عدم محلولپاشی مشاهده شد. بالاترین سطح ریشه در نانو اکسید آهن 1 درصد و 0/5 درصد و سپس در نانو سولفات روی 0/5 درصد و 1 درصد مشاهده شد. بیشترین حجم ریشه در نتیجه اعمال نانو اکسید آهن 1 درصد حاصل شد.
نتیجهگیری: براساس نتایج، نانو اکسید آهن 1 درصد بیشترین تأثیر را بر صفات زراعی و فیزیولوژیکی داشت. در حالیکه نانو سولفات روی 0/5 درصد بر سیستم آنتیاکسیدانی مؤثر بود. صفات ریشهای مطلوب در بهرهوری از مواد مغذی و منبع آب در خاک مؤثر میباشد. در این مطالعه مشاهده شد که نانو ذرات سولفات روی اثر مثبت بر روی طول و قطر متوسط ریشه دارد. در حالیکه نانو ذرات اکسید آهن در بهبود سطح و حجم ریشه مؤثر میباشد.

 
متن کامل [PDF 924 kb]   (276 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: اصلاح براي تنش هاي زنده و غيرزنده محيطي
دریافت: 1402/10/9 | پذیرش: 1402/12/26

فهرست منابع
1. Abadia, J., Fernandez, A. A., Morales, F., Sanz, M., & Abadia, A. (2002). Correction of iron chlorosis by foliar sprays. Acta Hortic, 594, 115-121. [DOI:10.17660/ActaHortic.2002.594.10]
2. Abdel Salam, M.A. (2018). Implications of applying nano-hydroxyapatite and nano-Iron on Faba Bean (Vicia Faba L.). J. Soil Sci. and Agric. Eng, 9, 543-548. [DOI:10.21608/jssae.2018.36469]
3. Abei, H. (1984). Catalase in vitro. Methods Enzymol, 115, 121-126. [DOI:10.1016/S0076-6879(84)05016-3]
4. Alidoust, D., & Isoda, A. (2013). Effects of Fe2O3 nanoparticles on the photosynthetic characteristic of soybean: foliar spray versus soil amendment. Acta Physiol. Plan, 35, 3365-3375. [DOI:10.1007/s11738-013-1369-8]
5. Amiri, R., Pezeahkpour, P., & Karami, I. (2021). Identification of lentil desirable genotypes using multivariate statistical methods and selection index of ideal genotype under Rainfed conditions. Journal of Crop Breeding, 13, 140-151. [In Persian] [DOI:10.52547/jcb.13.39.140]
6. Asli, S., & Neumann, P. (2009). Colloidal suspensions of clay or titanium dioxide nanoparticles can inhibit leaf growth and transpiration via physical effects on root water transport. Plant Cell Environ, 32, 577-584. [DOI:10.1111/j.1365-3040.2009.01952.x]
7. Badawy, S. A., Zayed, B. A., Bassiouni, S. M., Mahdi, A. H., Majrashi, A., Ali, E. F., & Seleiman, M. F. (2021). Influence of nano silicon and nano selenium on root characters, growth, ion selectivity, yield, and yield components of rice (Oryza sativa L.) under salinity conditions. Plants, 10(8), 1657. DOI: 10.3390/plants10081657. [DOI:10.3390/plants10081657]
8. Behboudi, F., Tahmasebi-Sarvestani, Z., Kassaee, M. Z., Modarres-Sanavy, S. A. M., Sorooshzadeh, A., & Mokhtassi-Bidgoli, A. (2019). Evaluation of chitosan nanoparticles effects with two application methods on wheat under drought stress. Journal of Plant Nutrition, 42(13), 1439-1451. DOI: 10.1080/01904167.2019.1617308 [DOI:10.1080/01904167.2019.1617308]
9. Burman, U., Saini, M., & Kumar, P. (2013). Effect of Zinc oxide nanoparticles on growth and antioxidant system of chickpea seedlings. Toxicol. Environ. Chem, 95, 05-612. [DOI:10.1080/02772248.2013.803796]
10. Cakmak, I., & Marschner, H. (1992). Magnesium deficiency and high light intensity enhance the activities of superoxide dismutase, ascorbate peroxidase, and glutathione reductase in bean leaves. Plant Physiol, 98(4), 1222-1227. [DOI:10.1104/pp.98.4.1222]
11. Farooq, M., Wahid, A., Kobayashi, N., Fujitam, D., & Basra, S. M. A. (2009). Plant drought stress: effects, mechanisms, and management. Agronomy for Sustainable Development, 29, 185-212. [DOI:10.1051/agro:2008021]
12. Farooqui, A., Tabassum, H., Ahmad, A., Mabood, A., Ahmad, A., & Zareen Ahmad, I. (2016). Role of nanoparticles in growth and development of plants: a review. Int. J. Pharma Bio Sci, 7, 22-37. [DOI:10.22376/ijpbs.2016.7.4.p22-37]
13. Varnaseri Ghandali, V., & Nasiri Dehsorkhi, A. (2017). Investigation of foliar application of Zinc and Iron elements in nano form on growth and yield of cowpea under water deficit stress. Applied Research of Plant Ecophysiology, 4(1), 109-136.
14. Gopalakrishnan, N., & Chung, I. M. (2014). Impact of copper oxide nanoparticles exposure on Arabidopsis thaliana growth, root system development, root lignification, and molecular level changes. Environ. Sci. pollute. Res, 21, 12709-12722. [DOI:10.1007/s11356-014-3210-3]
15. Hamzei, J., Najjari, S., Sadeghi, F., & Seyedi, M. (2014). Effect of foliar application of nano-iron chelate and inoculation with mesorhizobium bacteria on root nodulation, growth and yield of chickpea under rainfed conditions. IJPR, 2, 9-18.
16. Hassan, M. U., Chattha, M., Ullah, A., Khan, I., Qadeer, A., Aamer, M., Khan, A.U., Nadeem, F., & Khan, T. A. (2019). Agronomic biofortification to improve productivity and grain Zn concentration of bread wheat. Int J Agric Biol, 21, 615-620.
17. Jahanaray, F., Sadeghi, S. M., & Ashouri, M. (2013) The effect nanocomposites of iron spraying on yield and yield components of wax bean genotypes inoculated with Rhizobium bacteria (Rhizobium leguminosarum) in the farm conditions of Gilan. IJPR, 2, 111-120.
18. Janmohammadi, M. (2012). Alleviation of the adverse effect of cadmium on seedling growth of greater burdock (Aractium lappa L.) through pre-sowing treatments. Int. J. Agric. For. Fish, 56, 1-13.
19. Karimi, Z., Pourakbar, L., & Feizi, H. (2014). Comparison effect of nano-iron chelate and iron chelate on growth parameters and antioxidant enzymes activity of Mung Bean. Adv. Enviro. Biol, 8(13), 16-930.
20. Kaviani, B., Negahdar, N., & Ghaziani, M. V. F. (2014). The effect of iron nano-chelate and cycocel on some morphological and physiological characteristics, proliferation, and enhancing the quality of Euphorbia pulcherrima Willd. Sci. Papers Ser. B Hortic, 58, 337-342.
21. Kumar, S. H. (2015). Current knowledge in lentil genomics and its application for crop improvement. Frontiers in Plant Science, 6, 1-13. [DOI:10.3389/fpls.2015.00078]
22. Li, J., Hu, J., Ma, C., Wang, Y., Wu, C., Huang, J., & Xing, B. (2016). Uptake, translocation and physiological effects of magnetic iron oxide (g-Fe2O3) nanoparticles in corn (Zea mays L.). Chemosphere, 15(9), 326-334. [DOI:10.1016/j.chemosphere.2016.05.083]
23. Lichtenthaler, H. K. (1987). Chlorophylls and carotenoids: pigments of photosynthetic biomembranes. Methods in enzymology, 148, 350-382. [DOI:10.1016/0076-6879(87)48036-1]
24. Liu, Y. J., Yuan, Y., Liu, Y. Y., Liu, Y., Fu, J. J., Zheng, J., & Wang, G. Y. (2012). Gene families of maize glutathione-ascorbate redox cycle respond differently to abiotic stresses. J. Plant Physiol, 169, 83-192. [DOI:10.1016/j.jplph.2011.08.018]
25. Loreto, F., & Velikova, V. (2001). Isoprene produced by leaves protects the photosynthetic apparatus against ozone damage, quenches ozone products, and reduces lipid peroxidation of cellular membranes. Plant Physiol, 127, 1781-1787. [DOI:10.1104/pp.010497]
26. Ma, D., Sun, D., Wang, C., Ding, H., Qin, H., Hou, J., Huang, X., Xie, Y., & Guo, T. (2017). Physiological responses and yield of wheat plants in zinc-mediated alleviation of drought stress. Front. Plant Sci, 8, 860-870. [DOI:10.3389/fpls.2017.00860]
27. Mahdieh, M., Sangi, M. R., Bamdad, F., & Ghanem, A. (2018). Effect of seed and foliar application of nano-zinc oxide, Zinc Chelate, and Zinc sulfate rates on yield and growth of pinto bean cultivars. J. Plant Nutr, DOI: 10.1080/01904167.2018.1510517. [DOI:10.1080/01904167.2018.1510517]
28. Makarian, H., Shojaei, H., Damavandi, H., Nasiri Dehsorkhi, A., & Akhyani, A. (2017). The effect of foliar application of Zn oxide in common and nanoparticles forms on some growth and quality traits of Mungbean (Vigna radiate L.) under drought stress conditions. IJPR. 8, 166-180.
29. Maswada, H. F., Mazrou, Y. S., Elzaawely, A. A., & Alam-Eldein, S. (2020). Nanomaterials. Effective tools for field and horticultural crops to cope with drought stress: A review, Span. J. Agric. Res, 18, 1-15. [DOI:10.5424/sjar/2020182-16181]
30. Mimmo, T., Del Buono, D., Terzano, R., Tomasi, N., Vigani, G., Crecchio, C., Pinton, R., Zocchi, G., & Cesco, S., (2014). Rhizospheric organic compounds in the soil-microorganism-plant system: their role in iron availability. Eur. J. Soil Sci, 65(5), 629-642. [DOI:10.1111/ejss.12158]
31. Mohammadi, M., Majnoon Hosseini, N., Chaichi, M. R., Alipour, H., Dashtaki, M., & Safikhani, S. (2018). Influence of nano-iron and Zinc sulphate on physiological characteristics of peppermint. Commun Sci Plasnt Anal, 49, 2315- 2326. [DOI:10.1080/00103624.2018.1499766]
32. Mohsenzadeh, S., & Moosavian, S. S. (2017). Zinc sulfate and nano-zinc oxide effects on some physiological parameters of Rosmarinus officialis. Am. J. of Sci, 8, 2635-2649. [DOI:10.4236/ajps.2017.811178]
33. Nadi, E., Aynehband, A., & Mojaddam, M. (2013). Effect of nano-iron chelate fertilizer on grain yield, protein percent, and chlorophyll content of faba bean (Vicia faba. L). Int. J. Biosci, 9, 267-272. [DOI:10.12692/ijb/3.9.267-272]
34. Ninou, E., Papathanasiou, F., Vlachostergios, D., Mylonas, I., Kargiotidou, A., Pankou, C. H., Papadopulos, I., Sinapidou, E., & Tokatlidis, I. (2019). Intense breeding within lentil landraces for high-yielding pure sustained the seed quality characteristics. Agriculture, 9, 1-13. [DOI:10.3390/agriculture9080175]
35. Pandy, A. C., Sanjay, S. S., & Yadav, R. S. (2010). Application of ZnO nanoparticlesin influencing the growth rate of cicer arietinum. J. Exp. Nanosci. 5, 488-497. [DOI:10.1080/17458081003649648]
36. Pawar, V. A., Ambekar, J. D., Kale, B. B., Apte, S. K., & Laware, S. L. (2019). Response in chickpea seeding growth to seed priming with iron oxide nanoparticles. Int. J. Biosci, 14, 82-91. [DOI:10.12692/ijb/14.3.82-91]
37. Rajiput, V. D., Minkina, T., Harish, A. K., Singh, V. K., Verma, K., Mandzhieva, S., Sushkova, S., Srivastava, S., & Keswani, C. (2021). Coping with the challenges of abiotic stress in plants: new dimensions in the field application of nanoparticles. Plants, 10, 1-25. [DOI:10.3390/plants10061221]
38. Roychoudhury, A., Basu, S., Sengupta, D. N. (2012). Antioxidants and stress-related metabolites in the seedlings of two indica rice varieties exposed to cadmium chloride toxicity. Acta Physiol. Plant, 34, 835-847. [DOI:10.1007/s11738-011-0881-y]
39. Sabaghnia, N. (2014). Investigation of some morphological traits in studied lentil (Lens culinaris Medik.) genotypes grown with foliar application of nanosized ferric oxide. Pobrane z czasopisma Annales, 2, 29-39. [DOI:10.1515/umcsbio-2015-0003]
40. Samadi, N., Yahyaabadi, S., & Rezayatmand, Z. (2014). Effect of Tio2 and Tio2 nanoparticle on germination, root and shoot length and photosynthetic pigments of Mentha piperita. Int. J. Plant Soil Sci, 3(4), 408-418. [DOI:10.9734/IJPSS/2014/7641]
41. Sedaghatkhahi, H., Parsa, M., Nezami, A., Porsa, H., & Bagheri, A. R. (2011). Study yield and yield attributes in cold tolerant chickpea genotypes in winter sowing conditions at Mashhad. Iranian Journal of Pulses Research, 9, 322- 330.
42. Semida, W. M., Abdelkhalik, A., Mohamed, G., El-Mageed, T., Abdel-Mageed, S., Rady, M., & Ali, E. 2021. Foliar application of Zinc Oxide nanoparticles promotes drought stress tolerance in Eggplant. Plants, 10, 1-17. [DOI:10.3390/plants10020421]
43. Duhan, J. S., Kumar, R., Kumar, N., Kaur, P., Nehra, K., & Duhan, S. (2017). Nanotechnology: The new perspective in precision agriculture. Biotechnology reports, 15, 11-23. DOI: 10.1016/j.btre.2017.03.002. [DOI:10.1016/j.btre.2017.03.002]
44. Tabrizivand Taheri, M., Pouralibaba, H.R. & Kokab, S. (2024). Study Lentil (Lens Culinaris L.) landraces for cold tolerance under field and controlled conditions. J Crop Breed, 15, 213-223. [In Persian] [DOI:10.61186/jcb.15.48.213]
45. Thounaojam, T. C., Panda, P., Choudhury, S., Patra, H. K., & Panda, S. K. (2014). Zinc ameliorates copper-induced oxidative stress in developing rice (Oryza sativa L.) seedlings. Protoplasma, 251, 61-69. [DOI:10.1007/s00709-013-0525-8]
46. Torres, N. R., Naveda, A. F., Castro, E. D. B., Montejo, N. C., Barron, S. R., Escalante, F. B., Medina, G. N., Juarez, A, H., Alonso, C. G., Salinas, P. R., & Lopez, J. G. L. (2021). Zinc Oxide nanoparticles and Zinc Sulphate impact physiological parameters and boosts lipid peroxidation in soil grown coriander plants (Corianrdum sativum). Molecules, 26, 1-14. [DOI:10.3390/molecules26071998]
47. Tullui, V., Janmohammadi, M., Abbasi, A., Vahdati Khaje, S., & Nouraein, M. (2021). Influence of IRON Zinc and bimetallic Zn-Fe nanoparticles on growth and biochemical characterization in chickpea cultivars. Int. j.Agric. For. Fish, 67, 179-193. [DOI:10.17707/AgricultForest.67.2.13]
48. Umair Hassan, M., Aamer, M., Umer Chattha, M., Haiying, T., Shahzad, B., Barbanti, L., Nawaz, M., Rasheed, A., Afzal, A., Liu, Y., & Ghoqin, H. (2020). The critical role of Zinc in plants facing drought stress. Agriculture, 10, 1-20. [DOI:10.3390/agriculture10090396]
49. Unyayar, S., Keles, Y., & Cekic, F. C. (2005). The antioxidative response of two tomato species with different drought tolerances as a result of drought and cadmium stress combinations. Plant Soil Environ, 51(2), 57-64. [DOI:10.17221/3556-PSE]
50. Wu, S., Hu, C., Tan, Q., Li, L., Shi, K., Zheng, Y., & Sun, X. (2015). Drought stress tolerance mediated by the zinc-induced antioxidative defense and osmotic adjustment in cotton (Gossypium hirsutum). Acta Physiol. Plant, 37, 167-171. [DOI:10.1007/s11738-015-1919-3]

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی: یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Crop Breeding

Designed & Developed by: Yektaweb