دوره 15، شماره 48 - ( زمستان 1402 )                   جلد 15 شماره 48 صفحات 122-113 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Nikpour B, Nazari M, Abbasi A. (2023). Assessment of the Genetic Diversity in 160 Safflower Genotypes Focusing on oil Quality Characteristics. J Crop Breed. 15(48), 113-122. doi:10.61186/jcb.15.48.113
URL: http://jcb.sanru.ac.ir/article-1-1486-fa.html
نیک پور بهنام، نظری محمدرضا، عباسی علیرضا. ارزیابی تنوع ژنتیکی 160 ژنوتیپ گلرنگ با تمرکز بر ویژگی های کیفی روغن پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی 1402; 15 (48) :122-113 10.61186/jcb.15.48.113

URL: http://jcb.sanru.ac.ir/article-1-1486-fa.html


1- دانشگاه تهران، دانشکدان کشاورزی و منابع طبیعی، کرج، ایران
2- موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران
چکیده:   (1064 مشاهده)

­مقدمه و هدف: گلرنگ (Carthamus tinctorius L.) یکی از گیاهان دانه روغنی مهم در دنیا است که به­ دلیل تحمل بالا به خشکی و شوری در ایران اهمیت زیادی پیدا کرده است. دو عامل مهم در توسعه کشت گلرنگ، افزایش عملکرد روغن و زودرسی آن است. با توجه به این که مهم­ترین قدم در مسیر اصلاح گیاهان، ایجاد تنوع و استفاده از این تنوع در مسیر انتخاب است، در این آزمایش تعداد زیادی ژنوتیپ گلرنگ از نظر صفات مهم کمی و کیفی مورد ارزیابی قرار گرفت.
مواد و روش­ها: در این مطالعه تعداد 160 ژنوتیپ داخلی و خارجی در قالب طرح آگمنت با سه شاهد (ارقام معرفی شده گلدشت، پدیده و گلمهر) در پنج تکرار بهصورت کشت پاییزه مورد ارزیابی قرار گرفت و صفاتی چون تاریخ گل­دهی، ارتفاع بوته، تعداد شاخه فرعی، خارداری، عملکرد دانه، درصد روغن، وزن هزاردانه، محتوای پروتئین دانه و پروفیل اسیدهای چرب شامل درصد اسیدهای چرب پالمتیک، استئاریک، اولئیک، لینولئیک و لینولنیک بررسی گردید.
یافته ­ها: نتایج نشان دهنده وجود دامنه 23 روزی در تاریخ گل­دهی، دامنه 95 سانتی­متری در ارتفاع بوته و دامنه 16 درصدی در میزان روغن دانه بود. همچنین تنوع زیادی در عملکرد دانه و سایر صفات مورد ارزیابی مشاهده گردید. نتایج نشان داد میزان پروتئین دانه در برخی از ژنوتیپ­های مورد آزمایش تا حدود 20 درصد بود که از نظر ارزش تغذیه ای کنجاله اهمیت زیادی دارد. بررسی پروفیل اسیدهای چرب با کمک GC نشان داد تعداد 24 ژنوتیپ میزان اولئیک اسید بالاتر از 55 درصد داشتند. نتایج همبستگی جزء نشان داد ژنوتیپ ­های دارای بیشترین درصد اسید اولئیک و پالمتیک معمولا بیشترین درصد روغن را دارند و همبستگی منفی شدیدی بین اولئیک و لینولئیک وجود دارد بهطوری  که کاهش و یا افزایش یکی با افزایش و یا کاهش دیگری همراه است. درصد روغن های بالا فقط در ژنوتیپ­ های خاردار مشاهده شد و همبستگی معنی ­داری بین درصد روغن و میزان پروتئین دانه مشاهده نشد بهطوری  که ژنوتیپ هایی با درصد روغن و درصد پروتئین دانه بالا به طور همزمان مشاهده گردید.
نتیجه­ گیری: در مجموع نتایج این مطالعه نشان داد تنوع بسیار زیادی بین ژنوتیپ های جمع ­آوری شده وجود دارد که می­توان از این تنوع در برنامه­ های اصلاحی بهره برد.

 

واژه‌های کلیدی: اسید چرب، پروتئین دانه، روغن، گلرنگ
متن کامل [PDF 2484 kb]   (302 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: اصلاح نباتات
دریافت: 1402/4/4 | پذیرش: 1402/6/13

فهرست منابع
1. Arslan, B. (2007). The determination of oil content and fatty acid compositions of domestic and exotic safflower (Carthamus tinctorius L.) genotypes and their interactions. Journal of Agronomy., 6: 415-420. [DOI:10.3923/ja.2007.415.420]
2. Arslan, B., and Culpan, E. (2018). Identification of suitable safflower genotypes for the development of new cultivars with high seed yield, oil content and oil quality. Azarian Journal of Agriculture., 5: 133-141. [DOI:10.22194/JGIASS/5.1.774]
3. Arzu, K. O. S. E., Onder, O., Bilir, O., and Kosar, F. (2018). Application of multivariate statistical analysis for breeding strategies of spring safflower (Carthamus tinctorius L.). Turkish Journal of Field Crops., 23: 12-19. [DOI:10.17557/tjfc.413818]
4. Baba, K., Ritei, S., Masaaki S. (2004). Partial correlation and conditional correlation as measures of conditional independence. Australian and New Zealand Journal of Statistics., 46 (4): 657-664. [DOI:10.1111/j.1467-842X.2004.00360.x]
5. Belikina, A. V., and Sukhareva, E. P. (2021). The role of dyeing safflower in ensuring food security of the Volgograd region. In IOP Conference Series: Earth and Environmental Science (Vol. 848, No. 1, p. 012196). IOP Publishing. [DOI:10.1088/1755-1315/848/1/012196]
6. Biradar, S.S., Patil, M.K., Naik, V.R., Mukta, N., Nayidu, N.K., Desai, S.A. (2022). Safflower Improvement: Conventional Breeding and Biotechnological Approach. PP 279-312 in: Gosal, S.S., Wani, S.H. (eds) Accelerated Plant Breeding, Volume 4. Springer, Cham. [DOI:10.1007/978-3-030-81107-5_9]
7. Bradford, M. M. (1976). A rapid and sensitive method for the quantitation of microgram quantities of protein utilizing the principle of protein-dye binding. Analytical biochemistry., 72(1-2): 248-254. [DOI:10.1006/abio.1976.9999]
8. Cho, M. H., Paik, Y. S., and Hahn, T. R. (2000). Enzymatic conversion of precarthamin to carthamin by a purified enzyme from the yellow petals of safflower. Journal of agricultural and food chemistry., 48(9): 3917-3921. [DOI:10.1021/jf9911038]
9. Claassen, C. E. (1952). Inheritance of sterility, flower color, spinelessness, attached pappus and rust resistance in safflower, Carthamus tinctorius L. Research Bulletin: Bulletin of the Agricultural Experiment Station of Nebraska No. 171
10. Durbin, M. L., Lundy, K. E., Morrell, P. L., Torres-Martinez, C. L., and Clegg, M. T. (2003). Genes that determine flower color: the role of regulatory changes in the evolution of phenotypic adaptations. Molecular phylogenetics and evolution., 29(3): 507-518. [DOI:10.1016/S1055-7903(03)00196-9]
11. Ekshinge, B. S., Sondge, V. D., and Raikhelkar, S. V. (1995). Correlation and regression studies in safflower varieties. Journal of Maharashtra Agricultural Universities., 19: 230-232.
12. El-Lattief, E. A. (2012). Evaluation of 25 safflower genotypes for seed and oil yields under arid environment in upper Egypt. Asian Journal of Crop Science., 4: 72-79. [DOI:10.3923/ajcs.2012.72.79]
13. Golkar, P. (2014). Breeding improvements in safflower (Carthamus tinctorius L.): A review. Australian Journal of Crop Science., 8:1079-1085.
14. Golkar, P., Arzani, A., and Rezaei, A. M. (2010). Inheritance of flower colour and spinelessness in safflower (Carthamus tinctorius L.). Journal of genetics., 89: 259-262. [DOI:10.1007/s12041-010-0036-8]
15. Hossain, Z., Johnson, E. N., Wang, L., Blackshaw, R. E., and Gan, Y. (2019). Comparative analysis of oil and protein content and seed yield of five Brassicaceae oilseeds on the Canadian prairie. Industrial Crops and Products, 136: 77-86. [DOI:10.1016/j.indcrop.2019.05.001]
16. Hymowitz, T., Collins, F. I., Panczner, J., and Walker, W. M. (1972). Relationship between the content of oil, protein, and sugar in soybean seed 1. Agronomy Journal, 64(5), 613-616. [DOI:10.2134/agronj1972.00021962006400050019x]
17. Khalid, N., Khan, R. S., Hussain, M. I., Farooq, M., Ahmad, A., and Ahmed, I. (2017). A comprehensive characterisation of safflower oil for its potential applications as a bioactive food ingredient-A review. Trends in Food Science and Technology., 66: 176-186. [DOI:10.1016/j.tifs.2017.06.009]
18. Khidir, M.O. (1974). Genetic variability and inter-relationship of some quantitative characters in safflower. Journal of Agricultural Science., 83: 197-202. [DOI:10.1017/S0021859600051868]
19. Kisha, T. J., Johnson, R.C. (2012). Safflower. PP 147-164 in: Gupta, S. (eds) Technological Innovations in Major World Oil Crops, Volume 1. Springer, New York, NY. [DOI:10.1007/978-1-4614-0356-2_6]
20. Kizil, S., Çakmak, Ö., Kirici, S., and İnan, M. (2008). A comprehensive study on safflower (Carthamus tinctorius L.) in semi-arid conditions. Biotechnology and Biotechnological Equipment., 22(4): 947-953. [DOI:10.1080/13102818.2008.10817585]
21. Li, D. and Mundel, H. H. (1996). Safflower. Carthamus tinctorius L. Promoting the conservation and use of underutilized and neglected crops. Institute of Plant Genetics and Crop Plant Research, Gatersleben/International Plant Genetic Resources Institute, Rome, Italy.
22. Mohammadi, M., Hajeb, P., Seyyedian, R., Hossein, G., and Barmak, A. (2013). Evaluation of oxidative quality parameters in imported edible oils in Iran. British Food Journal., 115(6): 789-795. [DOI:10.1108/BFJ-Feb-2011-0035]
23. Nakhaei, M., Baghizadeh, A., Mohammadi-Nejad, G., and Golkar, P. (2014). Genetic analysis of salt tolerance in safflower (Carthamus tinctorius L.). Annual Research and Review in Biology., 4: 337-346. [DOI:10.9734/ARRB/2014/5909]
24. Narkhede, B. N. and Deokar A. B. (1990). Inheritance of spininess and pericarp types in safflower. Journal of Maharashtra agricultural universities., 15: 279-281.
25. Nazari, M., Shariati, F., Sadeghi, H., and Jabbari, H. (2022). Evaluation of genetic diversity in 273 safflower genotypes collected from different regions of the world. Journal of Crop Breeding., 14(44): 174-180. [DOI:10.52547/jcb.14.44.174]
26. Oz, M. (2016). Relationship between sowing time, variety, and quality in safflower. Journal of Chemistry, 2016: 8 pages [DOI:10.1155/2016/9835641]
27. Pahlavani, M., Mirlohi, A., and Saeidi, G. (2004). Inheritance of flower color and spininess in safflower (Carthamus tinctorius L.). Journal of Heredity., 95(3): 265-267. [DOI:10.1093/jhered/esh030]
28. Pastor, K., Ilić, M., Vujić, D., Jovanović, D., and Ačanski, M. (2020). Characterization of fatty acids in cereals and oilseeds from the Republic of Serbia by gas chromatography-mass spectrometry (GC/MS) with chemometrics. Analytical Letters., 53(8): 1177-1189. [DOI:10.1080/00032719.2019.1700270]
29. Patil, H. S. (1998). Genetic variability, association and path analysis in safflower. Indian Journal of Agricultural Resources., 32: 46-50.
30. Raeisi, N., Beheshti, B., and Sharifnasab, H. (2020). Design, Construction and Evaluation of a Picking Safflower Harvesting Machine. Agricultural Mechanization and Systems Research., 21(74): 237-250.
31. Rahmati, F., Seifzade, S., Jabari, H., Valadabadi, A., and Hadidi, A. (2020). Effect of drought stress and foliar spraying on some physiological and agronomic traits of safflower cultivars. Scientific Journal of Crop Physiology., 47: 27-43.
32. Safavi, S. A., Safavi, S. M., and Safavi, A. S. (2011). Correlation between traits and path analysis for seed yield in safflower (Carthamus tinctorius L.) under rainfed conditions. American Journal of Scientific Research., 19: 22-26.
33. Vafaei, S. N., Tobeh, A., Hokmalipour, S., and Parchin, R. A. (2012). Investigate the Correlation Between Components of Grain Filling and Grain Yield of Different Cultivars of Rain-Fed Safflower. World Applied Sciences Journal., 18(9): 1257-1263.

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی: یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Crop Breeding

Designed & Developed by: Yektaweb