دوره 15، شماره 47 - ( پاییز 1402 )                   جلد 15 شماره 47 صفحات 29-21 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Azizi N, Mirmiran S M. (2023). Investigation of the Agromorphological Diversity of some Iranian Stands of Cumin (Cuminum cyminum L.) under Climatic Conditions of Mashhad. J Crop Breed. 15(47), 21-29. doi:10.61186/jcb.15.47.21
URL: http://jcb.sanru.ac.ir/article-1-1413-fa.html
عزیزی نرجس، میرمیران سیده محبوبه. بررسی تنوع اگرومورفولوژیکی برخی توده‌های ایرانی زیره سبز (.Cuminum cyminum L) در شرایط آب و هوایی مشهد پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی 1402; 15 (47) :29-21 10.61186/jcb.15.47.21

URL: http://jcb.sanru.ac.ir/article-1-1413-fa.html


1- مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان خراسان رضوی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مشهد، ایران
چکیده:   (1517 مشاهده)
چکیده مبسوط
مقدمه و هدف:
تنوع ارقام یکی از عوامل مهم تاثیرگذار بر عملکرد محسوب می‌شود. بنابراین شناسایی دقیق و صحیح ژنوتیپ‌ها و توده‌های شاخص بومی علاوه براینکه در برنامه‌های به زراعی این گیاهان ضرورت دارد در حفظ ذخایر ژنتیکی نیز بسیار موثر است. تحقیق حاضر ‌به‌منظور بررسی تنوع بین توده‌های زیره سبز از لحاظ تولید عملکرد وانتخاب توده‌هایی با پتانسیل مناسب جهت به‌گزینی انجام گرفت.

مواد و روش‌ها: به‌منظور بررسی خصوصیات فنولوژیکی، مورفولوژیکی و عملکردی توده‌های بومی زیره سبز، مطالعه‌ای در ایستگاه تحقیقاتی طرق در سال زراعی 1398-99 روی 30 توده بومی زیره سبز در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. خصوصیات تعداد روز تا 50 درصد گلدهی، رسیدگی فیزیولوژیکی و رسیدگی کامل بذر، ارتفاع، تعداد شاخه، تعداد چتر در بوته، تعداد چترک در چتر، تعداد گل در چترک، زیست توده و عملکرد دانه اندازه‌گیری شد.
یافته‌ها: بین توده‌ها اختلاف معنی‌داری از لحاظ تمامی صفات مورد مطالعه مشاهده شد. مساحت تاج پوشش 633-47 سانتی‌متر مربع، ارتفاع بوته 30-17/7 سانتی‌متر، تعداد شاخه 62/3-6/3 عدد، تعداد چتر در بوته 27/3-5/7 عدد، تعداد چترک در چتر 5/33-3/17 عدد، تعداد گل در چترک 5/85-4/30 عدد، زیست توده 17/38-1/92 گرم در بوته و عملکرد دانه 6/72-0/129 گرم در بوته متغیر بود. براساس نتایج خوشهبندی کلاستر، توده‌ها در سه گروه مجزا قرار گرفتند. گروه‌بندی خوشه‌ای و مقایسه میانگین گروه‌ها با میانگین کل نشان دهنده برتری توده‌های متعلق به گروه دوم شامل توده‌های اراک 6 (15316)، بشرویه (38904) و مرکزی 15 (14654) از لحاظ صفات مورفولوژیکی، اجزای عملکرد و عملکرد دانه نسبت به میانگین کل و سایر گروه‌ها بود. توده‌های زیره متعلق به گروه سوم در بیشتر صفات از میانگین کمتری نسبت به میانگین کل برخوردار بودند. نتایج نشان داد که از بین توده‌هایی که بالاترین میزان مقاومت به بیماری فوزاریوم را از خود نشان دادند توده‌های آیسک (103C) از گروه سوم و خاش (22074) از گروه اول از عملکرد بالای 11 گرم در بوته برخوردار بودند. اما علیرغم بالابودن میزان عملکرد در توده آیسک ‌به‌دلیل موثر بودن سایر صفات علاوه بر عملکرد در انجام کارهای اصلاحی نمی‌توان این توده را جهت انجام کارهای اصلاحی پیشنهاد نمود.
نتیجه گیری: تنوع قابل ملاحظه‌ای بین توده‌ها از لحاظ صفات مورد مطالعه مشاهده شد. بیشترین میزان عملکرد دانه در توده‌های خاش متعلق به گروه اول و توده بشرویه از گروه دوم مشاهده شد که با توجه به مقاومت نسبتا بالای این توده‌ها نسبت به بیماری فوزاریوم می‌توان آن‌ها را به‌عنوان توده‌های منتخب جهت کارهای اصلاحی پیشنهاد نمود.
متن کامل [PDF 3490 kb]   (687 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: اصلاح نباتات
دریافت: 1401/6/21 | پذیرش: 1401/11/30

فهرست منابع
1. Afshar, F., Sheidai, M., TALEBI, S. M., & Keshavarzi, M. (2015). Bayesian and Multivariate Analyses of combined molecular and morphological data in Linum austriacum (Linaceae) populations: Evidence for infraspecific taxonomic groups. Biodiversitas Journal of Biological Diversity, 16(2). [DOI:10.13057/biodiv/d160213]
2. Ahmed, I. A., Mikail, M. A., Zamakshshari, N., & Abdullah, A. H. (2020). Natural anti-aging skincare: role and potential. Biogerontology, 21(3), 293-310. doi: 10.1007/s10522-020-09865-z [DOI:10.1007/s10522-020-09865-z]
3. Allaq, A. A., Sidik, N. J., Abdul-Aziz, A., & Ahmed, I. A. (2020). Cumin (Cuminum cyminum L.): A review of its ethnopharmacology, phytochemistry. Biomedical Research and Therapy, 7(9), 4016-4021. [DOI:10.15419/bmrat.v7i9.634]
4. Bahmankar, M., Mortazavian, S. M. M., Tohidfar, M., Noori, S. A. S., Darbandi, A. I., & Al-fekaiki, D. F. (2019). Chemotypes and morpho-physiological characters affecting essential oil yield in Iranian cumin landraces. Industrial Crops and Products, 128, 256-269. [DOI:10.1016/j.indcrop.2018.10.080]
5. Bahmankar, M., Nabati, D., Dehdari, M., & Ramazani, S. (2016). Genetic variation and phylogenetic relationships of safflower using morpho-phenological markers. Electronic J. Biol. S, 1, 7-12.
6. Behzadi, Z., Najafi Zarini, H., Ranjbar, G., & Pakdin Parizi, A. (2022). Investigation of Genetic Diversity and Relationships Among Agronomic Traits of Some Flax Genotypes. Journal of Crop Breeding, 14(43), 76-83. [DOI:10.52547/jcb.14.43.76]
7. Cooke, B.M. (2006). Disease assessment and yield loss. In: Cooke, B.M., D.G. Jones and B. Kaye (eds.), The epidemiology of plant diseases, 2nd edition. pp: 43-80., Springer, The Netherlands. [DOI:10.1007/1-4020-4581-6_2]
8. Dubey, P., Saxena, S., Mishra, B., Solanki, R., Vishal, M., Singh, B., . . . Yogi, A. (2017). Preponderance of cumin (Cuminum cyminum L.) essential oil constituents across cumin growing Agro-Ecological Sub Regions, India. Industrial Crops and Products, 95, 50-59. [DOI:10.1016/j.indcrop.2016.10.011]
9. Faravani, M., Azizi, N., Negari, A. K., Ranjbar, M., & Jafari, A. A. (2019). Study of Phenological, Morphological and Phytochemical Characteristics of Ajwain (Trachyspermum ammi L.) Genotypes. Journal Of Agroecology, 11(3), 995-1008.
10. Feizi, M., & Fahmideh, L. (2016). Evaluation of yield and some of quantitative traits in safflower (Carthamus tinctorius) germplasm under rain fed conditions. Journal of Crop Breeding, 8(2), 24-30.
11. Ghannadnia, M., Haddad, R., Zarinkamar, F., & Sharifi, M. (2014). Manganese treatment effects on terpene compounds of Cuminum cyminum flowers. Industrial Crops and Products, 53, 65-70. [DOI:10.1016/j.indcrop.2013.10.034]
12. Gohari, A. R., & Saeidnia, S. (2011). A review on phytochemistry of Cuminum cyminum seeds and its standards from field to market. Pharmacognosy Journal, 3(25), 1-5. [DOI:10.5530/pj.2011.25.1]
13. Hanafi, R., Sobeh, M., Ashour, M. L., El-Readi, M. Z., Desoukey, S. Y., Niess, R., . . . Wink, M. (2014). Chemical composition and biological activity of essential oils of cumin and coriander fruits from Egypt. Nat. Prod. J, 4(1), 63-69. [DOI:10.2174/221031550401140715152051]
14. Jafari, S., Sattari, R., & Ghavamzadeh, S. i. (2017). Evaluation the effect of 50 and 100 mg doses of Cuminum cyminum essential oil on glycemic indices, insulin resistance and serum inflammatory factors on patients with diabetes type II: A double-blind randomized placebo-controlled clinical trial. Journal of traditional and complementary medicine, 7(3), 332-338. [DOI:10.1016/j.jtcme.2016.08.004]
15. Kanani, P., Shukla, Y. M., Modi, A. R., Subhash, N., & Kumar, S. (2019). Standardization of an efficient protocol for isolation of RNA from Cuminum cyminum. Journal of King Saud University-Science, 31(4), 1202-1207. [DOI:10.1016/j.jksus.2018.12.008]
16. Karimi Afshar, A., Baghizadeh, A., & Mohammadi-Nejad, G. (2016). Evaluation of relationships between morphological traits and grain yield in cumin (Cuminum cyminum L.) under normal and drought conditions. Journal of Crop Breeding, 8(18), 159-165. [DOI:10.29252/jcb.8.18.160]
17. Madhuri, P., Jakhar, M., & Malik, C. (2014). A review on biotechnology, genetic diversity in cumin (Cuminum cyminum). International Journal of Life Science & Pharma Research, 4(4).
18. Moghaddam, M., Miran, S. N. K., Pirbalouti, A. G., Mehdizadeh, L., & Ghaderi, Y. (2015). Variation in essential oil composition and antioxidant activity of cumin (Cuminum cyminum L.) fruits during stages of maturity. Industrial Crops and Products, 70, 163-169. [DOI:10.1016/j.indcrop.2015.03.031]
19. Moghaddam, M., & Pirbalouti, A. G. (2017). Agro-morphological and phytochemical diversity of Iranian Cuminum cyminum accessions. Industrial Crops and Products, 99, 205-213. [DOI:10.1016/j.indcrop.2017.02.003]
20. Nouraein, M., Khavari-Khorasani, S., & Akhavan, M. (2020). Screening cumin (Cuminum cyminum L.) landraces for resistance to Fusarium oxysporum f. sp. cumini. Australasian Plant Pathology, 49(3), 295-305. [DOI:10.1007/s13313-020-00707-7]
21. Otto, L.-G. (2022). Investigation of Genetic Diversity in some Chamomile Genotypes (Matricaria Chamomilla L.) using Morphological, Phenological and Essential Oil Traits. Journal of Crop Breeding, 14(41), 19-28. [DOI:10.52547/jcb.14.41.19]
22. Pande, S., Sharma, M., Avuthu, N., & Telangre, R. (2012). High Throughput Phenotyping of Chickpea Diseases: Stepwise Identification of Host Plant Resistance. Information Bulletin No. 92: International Crops Research Institute for Semi-Arid Tropics.
23. Piri, R., Moradi, A., Balouchi, H., & Salehi, A. (2019). Improvement of cumin (Cuminum cyminum) seed performance under drought stress by seed coating and biopriming. Scientia Horticulturae, 257, 108667. [DOI:10.1016/j.scienta.2019.108667]
24. Rebey, I. B., Bourgou, S., Rahali, F. Z., Msaada, K., Ksouri, R., & Marzouk, B. (2017). Relation between salt tolerance and biochemical changes in cumin (Cuminum cyminum L.) seeds. journal of food and drug analysis, 25(2), 391-402. [DOI:10.1016/j.jfda.2016.10.001]
25. Shahlaei, A., Torabi, S., & Khosroshahli, M. (2014). Efficacy of SCoT and ISSR markers in assessment of tomato (Lycopersicum esculentum Mill.) genetic diversity. International Journal of Biosciences, 5(2), 14-22. [DOI:10.12692/ijb/5.2.14-22]
26. Soltani, E., Mortazavian, S. M. M., Faghihi, S., & Akbari, G. A. (2019). Non-deep simple morphophysiological dormancy in seeds of Cuminum cyminum L. Journal of Applied Research on Medicinal and Aromatic Plants, 15, 100222. [DOI:10.1016/j.jarmap.2019.100222]
27. Sowbhagya, H. (2013). Chemistry, technology, and nutraceutical functions of cumin (Cuminum cyminum L): an overview. Critical reviews in food science and nutrition, 53(1), 1-10. [DOI:10.1080/10408398.2010.500223]

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی: یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Crop Breeding

Designed & Developed by: Yektaweb