بخش تحقیقات علوم زراعی - باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی سیستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، زابل، ایران
چکیده: (120 مشاهده)
چکیده مبسوط
مقدمه و هدف: به منظور افزایش ترغیب کشاورزان برای کشت ارقام آزادگرده افشان کلزا، باید ارقام جدید با عملکرد مطلوب معرفی شوند. همچنین با توجه به اثرات ناشی از تغییر اقلیم، افزایش دما، فرا رسیدن زودهنگام گرما و تشدید تنش خشکی انتهای فصل در مناطق گرم و خشک، ضرورت دارد تا علاوه بر عملکرد بالا به صفاتی چون زودرسی در شناسایی ژنوتیپهای مطلوب کلزا توجه شود. بر همین اساس، هدف این تحقیق شناسایی لاینهای مطلوب پرمحصول و سازگار با اقلیم گرم و خشک می باشد.
مواد و روش ها: به منظور بررسی خصوصیات زراعی لاینهای امیدبخش بهاره کلزا، آزمایشی با 21 لاین بهاره در منطقه سیستان در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 1400-1399 انجام پذیرفت.
یافته ها: بررسی تجزیه واریانس، اختلاف معنی داری را از نظر صفات روز تا پایان گلدهی، ارتفاع بوته، تعداد شاخه در بوته، تعداد خورجین در شاخه های فرعی، تعداد خورجین در ساقه اصلی، تعداد کل خورجین در بوته، طول ساقه اصلی، عملکرد و عملکرد بیولوژیک در بین لاینهای مورد بررسی نشان داد. بررسی وراثت پذیری عمومی نشان داد که صفات فنولوژیک بیشتر تحت تاثیر عوامل محیطی بوده اند؛ در حالی که صفات کمی عملکرد و اجزای آن بیشتر تحت تاثیر عوامل ژنتیکی بوده اند. همچنین، صفات تعداد شاخه در بوته، تعداد خورجین در ساقه اصلی و عملکرد دانه به ترتیب بیشترین مقادیر ضرایب تنوع ژنتیکی را داشتند. علاوه بر این، صفات تعداد خورجین در ساقه اصلی، ارتفاع بوته، طول ساقه اصلی، تعداد خورجین در بوته، تعداد شاخه در بوته، عملکرد دانه، روز تا پایان گلدهی و عملکرد بیولوژیک به ترتیب بیشترین وراثتپذیری عمومی را در بین صفات مورد بررسی داشتند. از نظر عملکرد دانه، لاین G9 (SRL-99-1) دارای بیشترین عمکرد با مقدار 2992 کیلوگرم در هکتار بود. این لاین با رقم شاهد RGS003 اختلاف معنی داری را نشان داد. همچنین لاینهای G11 (SRL-99-9)، G2 ( SRL-99-2)، G1 (SRL-99-1)، رقم دلگان، G18(SRL-99-16)، G20 (SRL-99-18)، G21 SRL-99-19)) و G13 ( SRL-99-11) به ترتیب در رتبه های بعدی از نظر عملکرد بودند. همچنین در این مطالعه با استفاده از روشهای مختلف آماری از جمله تجزیه به مولفه های اصلی و تجزیه خوشه ای، لاینها بر اساس صفات مورد بررسی گروه بندی شدند.
نتیجه گیری: در این مطالعه تعداد 8 لاین با خصوصیات مطلوب شناسایی شد. لاینهای برتر شناسایی شده از نظرعملکرد و اجزای آن در این مطالعه در صورت ادامه روند برتری در آزمایشات سازگاری می توانند به عنوان لاینهای جدید سازگار با مناطق گرم معرفی شوند.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
اصلاح نباتات دریافت: 1400/6/31 | ویرایش نهایی: 1401/3/1 | پذیرش: 1400/11/4 | انتشار: 1401/1/10