XML English Abstract Print


گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده علوم زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
چکیده:   (64 مشاهده)
چکیده مبسوط
مقدمه و هدف: شوری خاک یکی از مهم‌ترین عوامل کاهنده عملکرد گیاهان بوده و بر بسیاری از فعالیت‌های فیزیولوژیکی و متابولیکی گیاهان تأثیر می‌گذارد و از این طریق سبب کاهش رشد و عملکرد آن‌ها می‌شود. مدیریت مواد غذایی نقش مهمی در کاهش تنش شوری در شرایط مختلف محیطی دارد. کلسیم و گوگرد از عناصر مهم برای افزایش مقاومت گیاهان به شوری می‌باشند.
مواد و روش‌ها: به‌منظور بررسی تأثیر سطوح مختلف پلی‌سولفید کلسیم (شاهد (صفر)، 30 و 25، 20، 15 لیتر در هکتار) در سطوح مختلف شوری (4 و 3، 2، 1 دسی‌زیمنس بر متر) بر عناصر غذایی خاک و برخی خصوصیات رشدی گیاه ریحان (Ocimum basilicum (Genovese cultivar))، آزمایشی به‌صورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در سال 1397 در گلخانه‌ و در شهر قائم‌شهر اجرا شد. صفات اندازه‌گیری شده در این آزمایش شامل ارتفاع بوته، طول شاخه جانبی، تعداد شاخه‌های جانبی، تعداد برگ، سطح برگ، وزن تر و خشک اندام هوایی و برخی عناصر خاک (درصد ماده آلی، هدایت الکتریکی خاک، فسفر، پتاسیم و گوگرد قابل جذب، کلسیم، منیزیم، سدیم و کلر محلول) بود.
یافته‌ها: نتایج نشان داد که بیشترین وزن خشک اندام هوایی تا 27/2 گرم در بوته در تیمار شوری یک دسی‌زیمنس بر متر همراه با کاربرد 30 لیتر در هکتار پلی‌سولفید کلسیم به دست آمد. شوری منجر به کاهش معنی‌داری در وزن خشک اندام هوایی و سایر صفات رویشی مانند تعداد شاخه، سطح برگ و ارتفاع بوته گردید که در این صفات در شرایط عدم کاربرد پلی‌سولفید کلسیم، بیشترین کاهش مشاهده شد. این در حالی است که کاربرد پلی‌سولفید کلسیم در اغلب سطوح شوری تأثیر مثبتی بر این صفات داشتند. بااینکه بیشترین تأثیر پلی‌سولفید کلسیم بر سطح برگ و وزن خشک اندام هوایی مربوط به شوری 2 دسی‌زیمنس بر متر بود، ولی بیشترین تأثیر پلی‌سولفید کلسیم بر ارتفاع بوته، تعداد برگ در بوته و طول ساقه متعلق به سطح شوری 4 دسی‌زیمنس بر متر مشاهده شد. با کاربرد پلی‌سولفید کلسیم، میزان پتاسیم، روی، آهن و مس محلول خاک کاهش یافت، درحالی‌که میزان کلسیم، منگنز و کلر محلول خاک افزایش یافت. شوری اثر منفی بر میزان فسفر، روی و گوگرد محلول خاک داشت، ولی بر حلالیت دیگر عناصر تأثیری نداشت.
نتیجه‌گیری: نتایج نشان داد که کاربرد پلی‌سولفید کلسیم می‌تواند تا حدی تأثیر شوری را در سطوح مختلف بر خصوصیات رشدی گیاه ریحان کاهش دهد.
واژه‌های کلیدی: تیمار کودی، تنش، ریحان، عناصر ماکرو
     
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: اصلاح براي تنش هاي زنده و غيرزنده محيطي
دریافت: 1400/6/7 | ویرایش نهایی: 1401/5/15 | پذیرش: 1401/1/14

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2022 CC BY-NC 4.0 | Journal of Crop Breeding

Designed & Developed by : Yektaweb