موسسه تحقیقات برنج کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رشت، ایران
چکیده: (66 مشاهده)
چکیده مبسوط
مقدمه و هدف: تنشهای غیرزیستی بویژه خشکی اثر منفی بر رشد و تولید محصول دارد. گیاهان واکنشهای مختلف فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی را در شرایط تنش خشکی در سطح سلولی و موجود کامل نشان می دهند. سطوح تحمل به تنش خشکی و مکانیسمهای محافظتی آنتیاکسیدانت برای گیاهچههای 41 ژنوتیپ موتانت (M3) حاصل از ماده جهشزای اتیل متان سولفونات (EMS) روی رقم برنج هاشمی بررسی شدند.
مواد و روشها: تنش خشکی در کشت هیدروپونیک با پلیاتیلنگلیکول 6000 (PEG 6000) در سطح 10- بار به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی انجام شد. در این آزمایش صفات مورفولویکی، محتوی رطوبت نسبی، پایداری غشاء سلولی، پرولین و آنزیمهای آنتیاکسیدانت مورد بررسی قرار گرفتند.
یافتهها: همه ژنوتیپهای مورد مطالعه کاهش قابل توجهی در پارامترهای رشدی تحت تنش نشان دادند. بر اساس شاخصهای مورفوفیزیولوژیکی، دو موتانت M29 و M122 بهعنوان ژنوتیپهای موتانت امیدبخش متحمل به تنش خشکی معرفی شدند. این موتانتها حداکثر افزایش را در طول ریشه بدون تغییر معنیدار در وزن ریشه و حجم ریشه در مقایسه با والد مادری در شرایط تنش نشان دادند و همچنین بهترین کارکرد را برای شاخصهای فیزیولوژیکی مانند محتوی آب نسبی، پایداری غشای سلولی و محتوی پرولین در تنش آب تحت شرایط هیدروپونیک از خود نشان دادند. همزمان، فعالیت آنزیمهای آنتی اکسیدانی کاتالاز، پراکسیداز و اسکوربات پراکسیداز در ژنوتیپهای موتانت متحمل به خشکی بطور قابل توجهی در زمان تنش خشکی افزایش یافته، در حالی که با تنش خشکی در ژنوتیپهای موتانت حساس به خشکی کاهش داشته است. همچنین ژنوتیپهای موتانت M106 و M31 نیز با داشتن حداقل کارکرد در سطح تنش بهعنوان حساسترین ژنوتیپ معرفی شدند.
نتیجه گیری: در این تحقیق مشخص شد، تجمع پرولین، افزایش زیستتوده ریشه، افزایش پایداری غشاء و آنزیمهای آنتی اکسیدانی مانند POX، APX وCAT در شرایط تنش خشکی در تحمل به خشکی نقش دارند و می توانند در غربالگری برای تحمل به خشکی استفاده شوند. ژنوتیپ های موتانت شناسایی شده در این مطالعه برای تشریح بیشتر تحمل به تنش خشکی در برنج، مفید خواهند بود.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
اصلاح براي تنش هاي زنده و غيرزنده محيطي دریافت: 1399/10/4 | ویرایش نهایی: 1401/5/15 | پذیرش: 1400/8/11