XML English Abstract Print


بخش تحقیقات زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل (مغان)، سازمان تحقیقات، ترویج و آموزش کشاورزی، مغان، ایران
چکیده:   (66 مشاهده)
به­منظور ارزیابی اثر تنش شوری روی فعالیت آنزیم سوپراکسید دیسموتاز، پروتئین­های درگیر در سیستم فتوسنتزی و میزان سدیم و پتاسیم گیاهچه­های لاین ذرت، آزمایشی در گلخانه به­صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در چهار تکرار انجام گرفت. فاکتور اول شامل دو لاین ذرت (B73 وMO17) و فاکتور دوم دو سطح شوری شامل صفر و 200 میلی­مولار کلرید سدیم بودند. نتایج حاصل از تجزیه واریانس نشان داد که تنش شوری اثر معنی­دار روی وزن خشک و میزان سدیم و پتاسیم گیاهچه­های لاین ذرت داشت. تجزیه الکتروفورزی آنزیم سوپراکسید دیسموتاز نشان داد که سه ایزوفرم وجود داشت. تنش شوری باعث افزایش معنی­دار فعالیت ایزوفرم­های آنزیم سوپراکسید دیسموتاز شد. نتایج حاصل از الکتروفورز دوبُعدی نشان داد که در لاین­های ذرت تحت تنش شوری به ترتیب 10 و 2 لکه پروتئینی تکرارپذیر درگیر در سیستم فتوسنتزی برای B73  و MO17 شناسایی گردید. تنش شوری باعث افزایش بیان 12 لکه پروتئینی درگیر در فتوسنتزی لاین­های ذرت شد. با توجه به نتایج به دست آمده و بررسی صفات مورفولوژیکی و بیوشیمیایی در دو لاین  B73 و MO17 پس از اعمال تنش شوری، لاین  MO17 دارای حساسیت نسبی بالایی نسبت به تنش شوری بود. نتایج حاصل نشان داد که لاین­های ذرت از طریق افزایش فعالیت ایزوفرم­های آنزیم سوپراکسید دیسموتاز و افزایش بیان پروتئین­های درگیر در فتوسنتز و تنظیم سدیم و پتاسیم اثرات ناشی از تنش شوری را کنترل می­کنند.
واژه‌های کلیدی: یزوفرم، پروتئین، ذرت، شوری، فتوسنتز
     
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: اصلاح براي تنش هاي زنده و غيرزنده محيطي
دریافت: 1399/10/2 | ویرایش نهایی: 1400/2/3 | پذیرش: 1399/11/20

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2021 All Rights Reserved | Journal of Crop Breeding

Designed & Developed by : Yektaweb