دوره 10، شماره 28 - ( زمستان97 1397 )                   جلد 10 شماره 28 صفحات 125-132 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Abedi J, Baghi Zadeh A, Mohammadinejad G. Mapping of Tolerant Salinity QTLs in the Progeny of Gaspard and Kharchia Cultivars in Bread Wheat. jcb. 2018; 10 (28) :125-132
URL: http://jcb.sanru.ac.ir/article-1-395-fa.html
عابدی جمیله، باقی زاده امین، محمدی نژاد قاسم. نقشه یابی QTLهای متحمل به شوری در نتاج حاصل از تلاقی ارقام گاسپارد و خارچیا در گندم نان. پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی. 1397; 10 (28) :125-132

URL: http://jcb.sanru.ac.ir/article-1-395-fa.html


دانشگاه تحصیلات تکمیلی و صنعتی کرمان
چکیده:   (595 مشاهده)
به ­منظور مکان­ یابی QTL­های مرتبط با تحمل به شوری و تعیین سهم هر QTL در تنوع فنوتیپی در شرایط مزرعه جمعیتی شامل 96 خانواده F2:3 حاصل از تلاقی ارقام خارچیا (والد متحمل) و گاسپارد (والد حساس) طی 2 سال ارزیابی شدند. از میان 92 نشانگر ریز ماهواره برای ارزیابی والدین، 32  نشانگر حالت چند شکلی داشتند که برای تجزیه استفاده گردیدند. بر اساس روش مکان­یابی فاصله­ ای مرکب سه عدد QTL برای صفت ارتفاع گیاه بر روی کروموزوم­ های DB3 و  B4 مکان­ یابی گردید که در مجموع این QTLها 37 درصد از تغییرات فنوتیپی را توجیه می­ کردند. سه عدد QTL نیز برای صفت اندازه گیاهچه بر روی کروموزوم ­های B7 و D7 یافت شد که جمعاً 38 درصد از واریانس فنوتیپی را توجیه می کردند. برای هریک ازصفات تعداد دانه در سنبله اصلی و وزن دانه سنبله اصلی دو عدد QTL بر روی کروموزوم D7 و برای صفت تعداد کل دانه نیز دو عدد QTL بر روی کروموزوم B4 شناسایی گردید. یک عدد QTL نیز برای هر کدام از صفات تعداد میانگره و طول میانگره بر روی کروموزوم D7 یافت شد که به ترتیب12 و 11 درصد از واریانس فنوتیپی را توجیه می­ کردند. برای هر یک از صفات تعداد سنبلچه، پنجه بارور و طول سنبله نیز یک عدد QTL بر روی کروموزوم B4 یافت شد که هر یک 12 درصد تغییرات فنوتیپی را توجیه می ­کردند. تجزیه ژنتیکی صفات پیچیده از قبیل تحمل به شوری و شناسایی مکان ­های ژنی کنترل کننده صفات کمی امکان انتخاب به کمک نشانگر را فراهم کرده و نهایتاً سبب بهبود کارایی گزینش می ­شود.
 
واژه‌های کلیدی: تنش شوری، گندم نان، نشانگرهای SSR، QTL
متن کامل [PDF 981 kb]   (195 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: اصلاح نباتات
دریافت: ۱۳۹۴/۲/۲۲ | ویرایش نهایی: ۱۳۹۷/۱۲/۱۱ | پذیرش: ۱۳۹۶/۱۰/۲۳ | انتشار: ۱۳۹۷/۱۲/۱۱

فهرست منابع
1. Ashraf, M., and P. J. C. Harris. 2004. Potential biochemical indicatora of salinity tolerance in plant. Plant Science. 166: 3-16. [DOI:10.1016/j.plantsci.2003.10.024]
2. Babu, R., S.K. Nair, B.M. Prasanna and H.S. Gupta. 2004. Integrating marker-assisted selection in crop breeding - Prospects and challenges. Curr. Sci. 5: 607-619.
3. Börner. A., E. Schumann. A. Fürste. H. Cöster. B. Leithold. M.S. Röder. W.E. Weber. 2002. Mapping of quantitative trait loci determining agronomic important characters in hexaploid wheat (Triticum aestivum L.), Theor Appl Genet, (105):921-936. [DOI:10.1007/s00122-002-0994-1]
4. Collard, B.C.Y., M.Z.Z. Jahufer, J.B. Brouwer and E.C.K. Pang. 2005. An introduction to markers, quantitative trait loci (QTL) mapping and marker-assisted selection for crop improvement: The basic concepts. Euphytica, 142: 169-196. [DOI:10.1007/s10681-005-1681-5]
5. Colmer, T. D., T. J. Flowers and R. Munns. 2006. Use of wild relatives to improve salt tolerance in wheat. Journal of Excremental Botany. 57: 1059-1078. [DOI:10.1093/jxb/erj124]
6. Diaz de Leon, J. L., R. Escoppinichi, N. Geraldo, T. Castellanos, A. Mujeeb-Kazi, M.S. Roder. 2011. Quantitative trait loci associated with salinity tolerance in field grown bread wheat, Euphytica, 181:371-383. [DOI:10.1007/s10681-011-0463-5]
7. Dong-Cheng, L., G. Mu-Qiang, G. Rong-Xia, L. Run-Zhi, C. Shuang-He, L. Xiao-Li, and A.M. Zhang. 2002. Mapping Quantitative Trait Loci for Plant Height in Wheat (Triticum aestivum L.) Using a F2:3 Populations, JGG. 29( 8): 706-71.
8. Flowers, T.J., and A.R. Yeo. 1995. Breeding for salinity resistance in crop plants: Where next? Australia Journal of Plant Physiology. 22: 875-884. [DOI:10.1071/PP9950875]
9. Flowers, T.J., A. Garcia, M. Koyama, and A.R. Yeo, 1997. Breeding for salinity resistance in crop plants: The role of molecularbiology. Acta Physiologia Plantarum. 19(4): 427-433. [DOI:10.1007/s11738-997-0039-0]
10. Gregorio, G. B., D. Senadhira and R. D. Mendoza. 2002. Progress in breeding for salinity tolerance and associated abiotic stresses in rice. Field Crop Research. 79: 91-101. [DOI:10.1016/S0378-4290(02)00031-X]
11. Gregorio, G.B., and D. Sendhira. 1993. Genetic analysis of salinity tolerance in rice. Theoretical and Applied Genetics. 86: 333-338. [DOI:10.1007/BF00222098]
12. Gregorio, G.B., D. Senadhira and R.D. Mendoza. 1997. Screening rice for salinity tolerance. IRRI Discussion paper series No. 22. International Rice Research Institute. Philippines.
13. Gupta, P.K., H.S. Balyan, P.L. Kulwal, N. Kumar, A. Kumar, R.R. Mir, A. Mohan, J. Kumar and J. Zhejiang. 2007. QTL analysis for some quantitative traits in bread wheat, University Science B, 8: 807-814.
14. Houshmand, S., R.E. Knox, F.R. Clarke, J.M. Clarke and C.P. Pozniak. 2008. Quantitative trait loci associated with kernel weight and test weight in durum wheat, 24-29.
15. Jansen, R.C., and p. Stam. 1994. High resolution of quantitative traits into multiple loci via interval mapping. Genetics 136: 1447-1455.
16. Kearsey, M.J., and A.G.L. Farquhar. 1998. QTL analysis in plants; Where are we now?. Heredity 80: 137-142. [DOI:10.1046/j.1365-2540.1998.00500.x]
17. Kearsey, N.J., and V. Hyne. 1998. QTL analysis: a simple marker- regression approach. Theor. Appl. Genet. 89: 698-702. [DOI:10.1007/BF00223708]
18. Kumar, G.P., Singh, B.H., Laxminarayan, K.P., Kumar, N., Kumar, A., Rouf, M.R., Mohan, A., Kumar, J., QTL analysis for some quantitative traits in bread wheat, Journal of Zhejiang University - Science B, Vol. 8, pp. 807-814, 2007.
19. Lang, N.T., Yanagihara, S. and Buu, B.C. 2001. A microsatellite marker for a gene contributing salt tolerance on rice at the vegetative and reproductive stages. SABRAO Journal of Breeding and Genetics 33(1): 1-10.
20. Lee, K.S., D. Sendhira and G.B. Gregorio, 1996. Genetic analysis of salinity tolerance in japonica rice. SABRAO journal of Breeding and Genetic 28(2): 7-13.
21. Mano, Y., and Takeda. 1997. Mapping quantitative trait loci for salt tolerance at germination and the tolera seedling in barley (Hordeum Vulgare L.). Euphytica. 94(3): 263-272. [DOI:10.1023/A:1002968207362]
22. Megan, P., S. Evans, A. Ray, and H.A. Ruiz, 2004. Locus for sodium exclusion (Nax1) a trate for salt tolerance, mapped in durum wheat. Functional plant Biology. 31:1105-1114. [DOI:10.1071/FP04111]
23. Mohammadi, V., M.R. Ghanadeh, A.A. Zali, B. Yazdi Samadi P. Bern. 2005. QTL mapping of morphological traits of wheat. Iranian Journal of Agricultural Science. Volume 36 (1), Pages 145-157.( In Persian).
24. Munns, R. and R. A. James. 2003. Screening methods for salinity tolerance: case study whith tetraploid wheat. Plant Soil. 253: 201-218. [DOI:10.1023/A:1024553303144]
25. Munns, R., A. Hare, R.A. James and G. j. Rebetzke. 2000. Genetic variation for improving the salt tolerance of durum wheat. Australian Journal of Agricultural Research, 51: 69-74. [DOI:10.1071/AR99057]
26. Munns. R., R. A. James and A. Lauchli. 2006. Approaches to increasing the salt tolerance of wheat and other cereals. Journal of Excremental Botany. 57: 1025-1043. [DOI:10.1093/jxb/erj100]
27. Ponnamperuma, F.N. 1984. Role of cultivar tolerance in increasino in saline landa. Strategies for crop improvement. John Willey and Sons. pp: 443.
28. Roder, M.S., V. Korzun, K. Wendehake, J. Plaocke, M.H. Tixier, P. Lerou and M.W. Ganal. 1998. A microsatellite map of wheat. Genetics 144: 2007-2023.
29. Schachtmann, D.P. and R. Munns. 1992. Sodium accumulation in leaves of Triticum pieces the differ in salt tolerance. Australian Journal of Plant Physiology. 19: the differ in salt tolerance. Australian Journal of Plant Physiology. 19:331-340. [DOI:10.1071/PP9920331]
30. Shannon, M.C. Breeding, selection and the genetics of salt tolerance. In: Staples, R.CR and G.H. Toenniessen. 1984. Salinity tolerance in plants. Johan Willey and Sons. pp: 231-254.
31. Siadat, H., M. Bybordi and M. J. Malakoti Salt. 1997. Affected soils of Iran: A country report. International symposium on sustainable management of salt affected soils in the arid and University of ain shams, pp: 102-110.

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2020 All Rights Reserved | Journal of Crop Breeding

Designed & Developed by : Yektaweb