دوره 12، شماره 34 - ( تابستان 1399 )                   جلد 12 شماره 34 صفحات 36-42 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

askari H, Kazemitabar S K, najafi zarrini H, saberi M H. Evaluation of Yield of Barley Genotypes (Hordeum Volgar L.) under Salinity Stress by using Stability Analysis Methods. jcb. 2020; 12 (34) :36-42
URL: http://jcb.sanru.ac.ir/article-1-922-fa.html
عسکری حسین، کاظمی تبار سیدکمال، نجفی زرینی حمید، صابری محمد حسین. ارزیابی عملکرد ژنوتیپ های مختلف جو (Hordeum vulgar L.) تحت شرایط تنش شوری با استفاده از روش های تجزیه پایداری. پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی. 1399; 12 (34) :36-42

URL: http://jcb.sanru.ac.ir/article-1-922-fa.html


دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
چکیده:   (258 مشاهده)
   تنش شوری نقش مهمی در کاهش تولید محصولات زراعی دارد. استفاده از تنوع ارقام برای گزینش صفات مطلوب در شرایط تنش یکی از راه­ های مقابله با این مشکل است. این تحقیق به ­منظور بررسی تاثیر سطوح مختلف شوری بر میزان عملکرد ژنوتیپ­ های جو (Hordeum vulgar L.) به ­صورت آزمایش اسپلیت ­پلات در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی در 3 تکرار انجام گرفت. عامل شوری در 5 سطح شامل ضرایب هدایت الکتریکی 5/4 (شاهد)، 5/7، 5/10، 5/13 و 5/16 دسی ­زیمنس بر متربه­ عنوان فاکتور اصلی و عامل ژنوتیپ، متشکل از 9 رقم و لاین امید بخش به ­عنوان فاکتور فرعی مورد بررسی قرار گرفتند. تاثیر شوری به ­وسیله تغییرات عملکرد ارقام مورد ارزیابی و با استفاده از آماره ­های پایداری میزان تغییرات مورد بررسی قرار گرفت. که بر اساس آماره ­های پایداری شوکلا، ریک و مدل رگرسیونی ابرهارت و راسل ژنوتیپ­ های STW82153، والفجر و MBS8715  و بر اساس واریانس محیطی رومر ژنوتیپ MBS8712 بیشترین پایداری را نشان دادند. در میان ژنوتیپ­ های مورد بررسی، بهترین عملکرد در تمامی سطوح شوری به ژنوتیپ­ های STW82153، MBS8715، ESBYTM8910 و والفجر تعلق داشت و بر اساس مدل رگرسیونی ورما ژنوتیپ MBS8712 با افزایش سطوح شوری کمترین تغییر و ژنوتیپ­ های MBS8715 و WB7910 بیشترین ظرفیت تولیدی را با بهترشدن شرایط محیطی به­ خود اختصاص دادند. نتایج نشان داد شاخص­ های پایداری به­ کار گرفته ­شده معیارهای مناسبی برای گزینش همزمان عملکرد و پایداری در شرایط شور می­ باشند.
 
واژه‌های کلیدی: تنش شوری، تجزیه پایداری، جو، عملکرد
متن کامل [PDF 1027 kb]   (61 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: اصلاح نباتات، بیومتری
دریافت: 1396/12/10 | ویرایش نهایی: 1399/5/6 | پذیرش: 1397/5/16 | انتشار: 1399/4/10

فهرست منابع
1. Adams, M.W. 1976. Basic of yield component compensation in crop with special reference to the field bean. Crop Science, 7: 505-510. [DOI:10.2135/cropsci1967.0011183X000700050030x]
2. Adjel, F. and Z. Kadi. 2013. Salt stress Effects on seed germination and seedling growth of barley genotypes. Journal of Agriculture and sustainability, 3(2): 223-237.
3. Alizadeh, A. 1998. Quality of irrigation water. 5th edition. Astan Ghods Razavi, IRAN, 96 pp. (In Persian).
4. Bradshaw, A.D. 2006. Unraveling phenotypic plasticity- why should we bother? N. Phytol, 170:644-648. [DOI:10.1111/j.1469-8137.2006.01761.x]
5. Dadashi, M.R., I. Majidi Hervan, A. Soltani and A.A. Noorinia. 2006. Evaluation of different genotypes of barley to salinity stress. Journal of Agricultural Sciences, 1: 181-191 (In Persian).
6. Ferreira, D. and C. Demetrio. 2006. Statistical models in agriculture: biometrical methods for evaluating phenotypic stability in plant breeding. CERNE, 12: 373-388.
7. Flores, F., M.T. Moreno and J.I. Cubero. 1998. A comparison of univariate and multivariate methods to analyze G*E interaction. Field Crop Research, 56: 271-286. [DOI:10.1016/S0378-4290(97)00095-6]
8. Kafi, M. and D.A. Stwart. 1998. Effect of salinity on growth and yield nine types of wheat. Agronomy Food Science, 12(1): 77-85.
9. Kamrava, S., N. Babaeian Jelodar and N. Bagheri. 2016. Evaluation of Some Soybean Genotypes (Glycine max) under Salt Stress. Journal of Crop Breeding, 8(18): 57-63 (In Persian). [DOI:10.29252/jcb.8.18.57]
10. Karimi, E., M.R. Ghannadha, M.R. Naghavi and M. Mardi. 2005. An evaluation of drought resistance in barley. Iranian Journal of Agricultural Sciences, 36: 547-560 (In Persian).
11. Katerji, N., J.W. van Hoorn, A. Hamdy and M. Mastrorilli. 2006. Classification and salt tolerance analysis of barley varieties. Agriculture Water Management, 85: 84-92. [DOI:10.1016/j.agwat.2006.04.006]
12. Koocheki, A.R. and M. Khodarahmi. 2013. Phenotypic plasticity analysis of promising barley genotypes in cold zone of Iran. Journal of Crop Production Research, 4: 321-332 (In Persian).
13. Lin, C.S., M.R. Binns and L.P. Lefcovitch. 1986. Stability analysis: where do we stand? Crop Science, 26: 894-900. [DOI:10.2135/cropsci1986.0011183X002600050012x]
14. Moradi, M., H. Dehghani and B. Sorkhi-Lalelo. 2012. Study of stability parameters in barley (Hordeum vulgar L.) elite genotypes in cold climate of Iran. Iranian Journal of Field Crop Research, 10: 107-115 (In Persian).
15. Naseer, S.H. 2001. Response of barley (Hordeum vulgar L.) at various stages to salt stress. Journal of Biological Science, 1(5): 326-329. [DOI:10.3923/jbs.2001.326.329]
16. Niazian, M., M. Nomani and S.A. Sadat Noori. 2016. A Review on Biometrical Methods used for Salt Tolerance Breeding in Crops. Journal of Crop Breeding, 8(17): 21-41 (In Persian). [DOI:10.18869/acadpub.jcb.8.17.41]
17. Rezaii kalo, S., M. Khodarahmi and Kh. Mostafavi. 2012. Study of traits in different barley types using factor analysis under terminal drought stress and without stress conditions. Journal of Agronomy and Plant Breeding, 3: 149-160 (In Persian).
18. Sabaghnia, N., M. Mohammadi and R. Karimizadeh. 2013. Yield stability of performance in multi-environment trials of barley (Hordeum Vulgar L.) Genotypes. Acta Universitatis Agriculturae Et Silviculturae Mendelianae Brunensis, 87: 787-793. [DOI:10.11118/actaun201361030787]

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2020 All Rights Reserved | Journal of Crop Breeding

Designed & Developed by : Yektaweb