دوره 11، شماره 31 - ( پاییز 1398 )                   جلد 11 شماره 31 صفحات 208-196 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Khorasany E, Fahmideh L, Babaeian N A, Ranjbar G. (2019). Studying some of the Agronomy Traits and Yield Stability of Rice Genotypes. jcb. 11(31), 196-208. doi:10.29252/jcb.11.31.196
URL: http://jcb.sanru.ac.ir/article-1-864-fa.html
خراسانی اسماعیل، فهمیده لیلا، بابائیان نادعلی، رنجبر غلامعلی. مطالعه برخی از صفات زراعی و پایداری عملکرد ژنوتیپ‌ های برنج پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی 1398; 11 (31) :208-196 10.29252/jcb.11.31.196

URL: http://jcb.sanru.ac.ir/article-1-864-fa.html


گروه اصلاح نباتات و بیوتکنولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل
چکیده:   (2216 مشاهده)
معرفی ارقام جدید برنج با پتانسیل عملکرد بالاتر یکی از اهداف مهم به نژادگران است و ارزیابی پایداری ارقام و تعیین اثر متقابل ژنوتیپ با محیط در هر برنامه معرفی رقم ضرورت دارد. در این تحقیق 16 ژنوتیپ امیدبخش برنج (شش لاین در دست معرفی، 8 ژنوتیپ والدینی و دو ژنوتیپ به­عنوان شاهد) در دو منطقه آمل و ساری طی سال­های 1393-1392 در قابل طرح بلوک‌­های کامل تصادفی با 3 تکرار از نظر پایداری صفات کمّی مورد بررسی قرار گرفتند. عملکرد دانه در پایان فصل و مابقی صفات در زمان مقتضی خود مورد اندازه‏گیری قرار گرفتند. نتایج تجزیه واریانس مرکب برای مهم­ترین صفت گیاهان زراعی که عملکرد می ­‏باشد در دو مکان و دو سال و همچنین اثر متقابل بین سال و مکان بسیار معنی‏­ دار شد. از نتایج این پژوهش در مورد پایداری این­چنین استنباط می­‏ شود که در شرایط ژنتیکی و محیطی این آزمایش، نتایج روش‏­های مختلف تجزیه پایداری در تعیین ژنوتیپ­‏های پایدار در بیشتر موارد تا حد زیادی مشابه بوده است. در نهایت براساس پارامتر­های پایداری محاسبه شده برای تجزیه پایداری عملکرد، سه ژنوتیپ شماره 1، 13 و 3 به ترتیب با میانگین­های 66/5906، 5/5011 و 33/4463 کیلوگرم در هکتار بعنوان پایدار­ترین و سازگار­ترین ژنوتیپ‏­ها در این بررسی شناسایی شد. همچنین روش رگرسیونی، سازگاری عمومی این ژنوتیپ‏­ها را به کلیه محیط ‏­ها نشان داد.
متن کامل [PDF 924 kb]   (677 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: اصلاح نباتات، بیومتری
دریافت: 1396/9/18 | ویرایش نهایی: 1398/10/8 | پذیرش: 1397/1/14 | انتشار: 1398/9/13

فهرست منابع
1. Allahgholipour, M., M. Mohammadsalehi, A. Joharali, M. Nahvi and F. Padasht. 2006. Study oninteraction between genotype × environment and stability of grain yield in promising rice lines. Journal of Agricultural Science, 2(16): 227-233 (In Persian).
2. Anonymous, 1996. Standard Evalution System for Rice. 4th.ed. International Rice Research Institute. Manila, Philippines, 52 pp.
3. Das, S., R.C. Misra, M.C. Patnaik and S.R. Das. 2010. G × E interaction, adaptability and yield stability of midearly rice genotypes. Indian Journal of Agricultural Research, 44: 104-111.
4. Eberhart, S.A. and W.A. Russell. 1966. Stability parameters for comparing varieties. Crop Science, 6: 36-40. [DOI:10.2135/cropsci1966.0011183X000600010011x]
5. Eshghi, I., R. Asghari Zakaria, A.R. Nabipour, O. Soflayian and M. Noroozi. 2006. Yield stability of promising rice hybrid in Mazandaran province. Iranian Journal of Field Crop Science, 47(3): 515-525 (In Persian).
6. Feizi, M. and L. Fahmideh. 2015. Evaluation of yield and some of quantitative traits in safflower (Carthamus tinctorius) germplasm under rain fed conditions. Journal of Crop Breeding, 20(8): 24-30 (In Persian).
7. Finlay, K.W. and G.N. Wilkinson. 1963. The analysis of adaptation in plant breeding program. Australian Journal of Agricultural Research, 14: 746-754. [DOI:10.1071/AR9630742]
8. Gauch, H.G. and R.W. Zobel. 1988. Predictive success of statistical analysis of yield traits. Journal of Theorical Applied Genetics, 76(1): 1-10. [DOI:10.1007/BF00288824]
9. Ge, X.J., Y.Z. Xing, C.G. Xu and Y.Q. He. 2005. QTL analysis of cooked rice grain elongation, volume expansion and water absorption using a recombinant inbred population. Journal of Plant Breeding, 124: 121-126. [DOI:10.1111/j.1439-0523.2004.01055.x]
10. Honarnejad, R., H. Dorosti, M.S. Mohammad Salehi and A. Torang. 1997. Defining stability and adaptation of rice cultivars under different environment. Seed and Plant Improvement Institute, 13(4): 32-43 (In Persian).
11. Honarnejad, R., H. Dorosti, M. Mohammadsalehi and A. Tarang. 2007. Assessment of stability and adaptability in rice varieties in different environmental conditions. Journal of Plant Seed, 4(13): 32-42. (In Persian).
12. Huehn, M. 2003. A note on the variance of the stability parameter (environmental variance). Journal of Euphytica, 103: 335-339.
13. Kearsey, M.J. and H.S. Pooni. 1996. The Genetic Analysis of Quantitative Traits. Chapman & Hall. 381 pp. [DOI:10.1007/978-1-4899-4441-2]
14. Lestari, A.P., B. Abdollah, A. Junaedi and H. Aswidinnoor. 2010. Yield stability and adaptability ofaromatic new plant type (NPT) rice lines. Indonesian Journal of Agronomy, 38(3): 199-204.
15. Lin, C.S. and M.R. Binns. 1988. A method of analysis of cultivar × location × year experiment. A new stability parameter. Journal of Theorical Applied Genetics, 76: 423-430. [DOI:10.1007/BF00265344]
16. Mousavi Mirkolaie, S.A.A., N.A. Babaian Jolodar and S.K. Kazemi Tabar. 2013. Thesis "investigation of grain yield and molecular evaluation of cooking quality of promising rice genotypes". Agronomy Science faculty of Sari university, (In Persian).
17. Nahvi, M., M. Allahgholipour and M. Mohammadsalehi. 2000. Study of adaptability and stability in rice in different regions of Guilan. Journal of Plant Seed, 1(18): 1-13 (In Persian).
18. Nassar, R. and M. Huehn. 1987. Studies on estimation of phenotypic stability: Tests of significance for nonparametric measures of phenotypic stability. Biometrics, 43: 45-53. [DOI:10.2307/2531947]
19. Piepho, H.P. 1997. Analyzing genotype-environment data by mixed model with multiplicative term. Biometrics, 53: 761-766. [DOI:10.2307/2533976]
20. Plaisted, R. and L.C. Peterson. 1959. A technique for evaluating the ability of selection to yield consistently in different locations and seasons. Journal of American Potato, 36: 381-385. [DOI:10.1007/BF02852735]
21. Rahim Soroush, H. and A. Eshraghi. 2005. Investigating of yield stability in rice lines. Agronomy Journal, 7(2): 25-36 (In Persian).
22. Rahim Soroush, H., B. Rabiee, M. Nahvi and M. Ghodsi. 2007. Study of morphology quality traits and yield stability of rice genotypes. Pajouhesh & Sazandegi, 75: 25-32 (In Persian).
23. Rahim Soroush, H., A. Eshraghi, M. Mohammadsalehi, M. Nahvi and M. Allahgholipour. 2006. Introduction of a new variety of rice with high yield and good quality (Kadous). Journal of Seed Plant, 22(4): 559-564 (In Persian).
24. Rahim Soroush, H., A. Eshraghi, A. Mohaddesi and N. Sharafi. 2006. Study on morphological traits, cooking quality and yield stability analysis in some rice genotypes. Journal of seed and plant, 23(4): 515-529 (In Persian).
25. Sedghi-Azar, M., G.A. Ranjbar, H. Rahimian and H. Arefi. 2008. Grain yield stability and adaptability study in rice (Oryza sativa L.) promising lines. Journal of Agricultral Social Science, 4: 27-30 (In Persian).
26. Shukla, G.K. 1972. Some statistical aspects of portioning genotype-environmental components of variability. Heredity, 29: 237-242. [DOI:10.1038/hdy.1972.87]
27. Soares, A.A., M. De. Sousa Reis, V. Deoliveira Cornello, P. Cesar, A. Rodrigues Vieira and M. Alves de Souza. 2007. Stability of upland rice lines in Minas Gerais, Brazil. Journal of Crop Breeding and Applied Biotechnology, 7: 394-398. [DOI:10.12702/1984-7033.v07n04a10]
28. Souroush, H.R., A. Eshraghi and M.S. Mohamadsalehi. 2002. Kadous: A new high-yielding rice variety with good grain quality released for northern Iran. Abstracts of 24th International Rice Congress, 159 pp.
29. Sumith de, D. and Z. Abeysiriwardena. 2001. Statistical analysis of on-farm yield trials for testing adaptability of rice. Journal of Euphytica, 121: 215-222. [DOI:10.1023/A:1012007906425]
30. Tukey, W.J. 1949. One degree of freedom for non- additivity. Biometrics, 5: 232-242. [DOI:10.2307/3001938]
31. Wricke, G. 1962. Über eine methods zur erfassung der okologischen streubreite in feld versuchen, Pflanzenzuecht, 47: 92-96.
32. Yates, F. and W.G. Cochran. 1938. The analysis of groups of experiments. Journal of Agricultral Science, 28: 556-580. [DOI:10.1017/S0021859600050978]

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Crop Breeding

Designed & Developed by : Yektaweb