فتحی سعد آبادی محسن، رنجبر غلامعلی، زنگی محمدرضا، کاظمی تبار سید کمال، نجفی زرینی حمید. ارزیابی تحمل به شوری ژنوتیپ های زودرس پنبه(Gossypium hirsutum)
در مرحله گیاهچهای
. پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی. 1396; 9 (22) :109-116
URL: http://jcb.sanru.ac.ir/article-1-835-fa.html
دانشجوی دکتری
چکیده: (634 مشاهده)
شوری یکی از عوامل مهم کاهش تولید و رشد محصولات زراعی است. سطح خاکهای شور در کشور ما قابل توجه بوده و با این که پنبه یک گیاه متحمل به شوری است اما تأثیر شوری در ارقام و ژنوتیپهای مختلف یکسان نبوده لذا در این پروژه به منظور ارزیابی تحمل به شوری در مرحله گیاهچهای، بذور 11 ژنوتیپ جدید پنبه، در مقایسه با رقم تجاری گلستان (شاهد) در گلدان کشت شدند. آزمایش بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در سه تکرار در موسسه تحقیقات پنبه کشور در سال 1394 انجام شد. فاکتور اول شوری در سه سطح صفر، 8 و 16 دسیزیمنس بر متر و فاکتور دوم 12 ژنوتیپ مورد بررسی بودند. صفات مورد بررسی شامل درصد جوانهزنی، ارتفاع گیاهچه، وزنتر و خشک گیاهچه، وزنتر و خشک ساقه و ریشه و همچنین میزان آب بافت ساقه و ریشه بود. نتایج بررسی نشان داد که بین ژنوتیپهای مورد بررسی از لحاظ صفات اندازهگیری شده تفاوت معنیداری در سطح 1% یا 5% وجود داشت. تیمار شوری سبب کاهش رشد و کاهش طول ساقه و ریشه شده بود. وزنتر ساقه و ریشه نیز در نتیجه آبیاری گلدانها با آب شور کاهش یافته اما در بین ژنوتیپهای مورد بررسی ژنوتیپ SB8 از نظر درصد جوانهزنی، طول ساقه، وزنتر ریشه و وزن خشک گیاهچه در مقایسه با سایر ژنوتیپها برتر بوده و ژنوتیپهای SB26 و S29 از نظر وزنتر ساقه و میزان آب بافت ساقه و ریشه نسبت به شاهد برتر بودند. محاسبه ضریب همبستگی بین صفات نشان داد که درصد جوانهزنی رابطه مثبت و معنیداری با طول ساقه و ریشه دارد. همچنین رابطه طول ساقه با دیگر صفات نظیر طول ریشه، وزن خشک و تر ریشه مثبت و معنیدار شد. تجزیه رگرسیون مشخص کرد که وزن خشک ریشه و ساقه معیار مناسبی برای گزینش ژنوتیپهای متحمل به شوری است.
شوری یکی از عوامل مهم کاهش تولید و رشد محصولات زراعی است. سطح خاکهای شور در کشور ما قابل توجه بوده و با این که پنبه یک گیاه متحمل به شوری است اما تأثیر شوری در ارقام و ژنوتیپهای مختلف یکسان نبوده لذا در این پروژه به منظور ارزیابی تحمل به شوری در مرحله گیاهچهای، بذور 11 ژنوتیپ جدید پنبه، در مقایسه با رقم تجاری گلستان (شاهد) در گلدان کشت شدند. آزمایش بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در سه تکرار در موسسه تحقیقات پنبه کشور در سال 1394 انجام شد. فاکتور اول شوری در سه سطح صفر، 8 و 16 دسیزیمنس بر متر و فاکتور دوم 12 ژنوتیپ مورد بررسی بودند. صفات مورد بررسی شامل درصد جوانهزنی، ارتفاع گیاهچه، وزنتر و خشک گیاهچه، وزنتر و خشک ساقه و ریشه و همچنین میزان آب بافت ساقه و ریشه بود. نتایج بررسی نشان داد که بین ژنوتیپهای مورد بررسی از لحاظ صفات اندازهگیری شده تفاوت معنیداری در سطح 1% یا 5% وجود داشت. تیمار شوری سبب کاهش رشد و کاهش طول ساقه و ریشه شده بود. وزنتر ساقه و ریشه نیز در نتیجه آبیاری گلدانها با آب شور کاهش یافته اما در بین ژنوتیپهای مورد بررسی ژنوتیپ SB8 از نظر درصد جوانهزنی، طول ساقه، وزنتر ریشه و وزن خشک گیاهچه در مقایسه با سایر ژنوتیپها برتر بوده و ژنوتیپهای SB26 و S29 از نظر وزنتر ساقه و میزان آب بافت ساقه و ریشه نسبت به شاهد برتر بودند. محاسبه ضریب همبستگی بین صفات نشان داد که درصد جوانهزنی رابطه مثبت و معنیداری با طول ساقه و ریشه دارد. همچنین رابطه طول ساقه با دیگر صفات نظیر طول ریشه، وزن خشک و تر ریشه مثبت و معنیدار شد. تجزیه رگرسیون مشخص کرد که وزن خشک ریشه و ساقه معیار مناسبی برای گزینش ژنوتیپهای متحمل به شوری است.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
اصلاح نباتات، بیومتری