دوره 9، شماره 21 - ( بهار 1396 )                   جلد 9 شماره 21 صفحات 129-122 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

(2017). Identification of Alleles Affecting the Grain Hardness in Different Bread Wheat Cultivars using Molecular Markers. jcb. 9(21), 122-129. doi:10.29252/jcb.9.21.122
URL: http://jcb.sanru.ac.ir/article-1-803-fa.html
نوروزدخت نوخندان ساناز، ایزانلو علی، ضابط محمد، قادری محمدقادر. شناسایی آلل های موثر در سختی دانه ی ارقام مختلف گندم نان به کمک نشانگرهای مولکولی پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی 1396; 9 (21) :129-122 10.29252/jcb.9.21.122

URL: http://jcb.sanru.ac.ir/article-1-803-fa.html


چکیده:   (2917 مشاهده)
سختی دانه عامل اصلی طبقه­بندی و استفاده از گندم است. گندم با بافت دانه سخت دارای میزان پروتئین بیشتری بوده و گلوتن فشرده­تری دارد و تولید نان با کیفیت مطلوب می­کند. گندم­های نرم محتوای پروتئین کمتر و گلوتن ضعیف­تر و سست­تری دارند و کیفیت نان تولیدی مرغوب نخواهد بود ولی برای تولید کیک و شیرینی مناسب می­باشند. دو ژن Pina-D1 و Pinb-D1 نقش مهمی در بروز سختی دانه دارند. در این تحقیق شناسایی آلل­های کنترل کننده سختی دانه ارقام مختلف گندم نان توسط تکثیر با آغازگرهای آلل اختصاصی انجام گرفت. در مکان ژنی Pina-D1، آلل­های Pina-D1a و Pina-D1b  به ترتیب در 64 درصد و 36 درصد از ارقام مشاهده شد. اما، در مکان ژنی Pinb-D1، 90 درصد از ارقام دارای آلل Pinb-D1a و 10 درصد از ارقام دارای آلل Pinb-D1b بودند. سختی ارقام توسط دستگاه اینفراماتیک نیز اندازه­گیری شد. اعداد کمتر از 50 برای گندم­های نرم و اعداد بیشتر از 50 برای گندم­های سخت در نظر گرفته شد. این مطالعه مشخص کرد، ارقامی که از نظر ژنوتیپی سختی و نرمی را نشان دادند، با نتایج حاصل از دستگاه اینفراماتیک مطابقت داشتند. نتایج حاصل از تجزیه همبستگی صفات، همبستگی مثبت و معنی­داری رابین صفت سختی دانه با درصد پروتئین دانه و عدد زلنی نشان داد. نتایج تجزیه ارتباطی بین صفت و نشانگر نشان داد که آلل Pina-D1b بیشترین اثر را در سختی دانه داشت. در تجزیه رگرسیون گام به گام برای بررسی رابطه صفات و نشانگر، مکان ژنی Pina وارد مدل شد و صفات حجم نان، سختی دانه و جذب آب متغیرهای وابسته به این نشانگر بودند. اطلاعات به دست آمده از این تحقیق می­تواند به­نژادگران را در تعیین خصوصیت ارقام مختلف گندم و گزینش کارآمد والدین در برنامه­های اصلاحی آتی گزینش از طریق نشانگر یاری نماید.
متن کامل [PDF 579 kb]   (1524 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: اصلاح نباتات، بیومتری
دریافت: 1396/5/9 | پذیرش: 1396/5/9 | انتشار: 1396/5/9

فهرست منابع
1. Blochet, J.E., C. Chevalier, E. Forest, E. Pebay-Peyroula, M. F. Gautier, P. Joudrier, M. Pezolet and D. Marion. 1993. Complete amino acid sequence of puroindoline, a new basic and cystine-rich protein with a unique tryptophan-rich domain, isolated from wheat endosperm by Triton X-114 phase partitioning. FEBS Letters, 329: 336-340. [DOI:10.1016/0014-5793(93)80249-T]
2. Brennan, C.S., B.D. Sulaiman, J.D. Schofield and J.G. Vaughan. 1993. The immunolocation of friabilin and its association with endosperm texture. Aspects of Applied Biology, 36: 69-73.
3. Bushuk, W. 1998. Interactions in wheat doughs In: Hamer R.J. and Hoseney R. C. (eds), Interactions: The Keys to Cereal Quality. St. Paul, Minnesota: American Association of Cereal Chemists Inc, pp: 1-16.
4. Cane, K., M. Spackman and H.A. Eagles. 2004. Puroindoline genes and their effects on grain quality traits in southern Australian wheat cultivars. Australian Journal of Agricultural Research, 55: 89-95. [DOI:10.1071/AR03108]
5. Chen, F., F. Zhang, C. Morris, Z. He, X. Xia and D. Cui. 2010. Molecular characterization of the Puroindolinea-D1b allele and development of an STS marker in wheat (Triticum Aestivum L.). Journal of Cereal Science, 52: 80-82. [DOI:10.1016/j.jcs.2010.03.006]
6. Chen, F., Z.H. He, X.C. Xia, L.Q. Xia, X.Y. Zhang, M. Lillemo and C.F. Morris. 2006. Molecular and biochemical characterization of puroindoline a and b alleles in Chinese landraces and historical cultivars. Theoretical and Applied Genetics, 112: 400-409. [DOI:10.1007/s00122-005-0095-z]
7. Chen, F., Z.H. He, X.C. Xia, M. Lillemo and C.F. Morris. 2005. A new puroindoline b mutation presented in Chinese winter wheat cultivar Jingdong 11. Journal of Cereal Science, 42: 267-269. [DOI:10.1016/j.jcs.2005.03.004]
8. Darlington, H.F., L. Tesic, N. Harris, D. Griggs, I. Cantrell and P.R. Shewry. 2000. Starch granule associated proteins in barley and wheat. Journal of Cereal Science, 32: 21-29. [DOI:10.1006/jcrs.2000.0312]
9. Gautier, M.F., M.E. Aleman, A. Guirao, D. Marion and P. Joudrier. 1994. Triticum aestivum puroindolines, two basic cysteine-rich seed proteins: cDNA sequence analysis and developmental gene expression. Plant Molecular Biology, 25: 43-57. [DOI:10.1007/BF00024197]
10. Giroux, M.J. and C.F. Morris. 1997. A glycine to serine change in puroindoline b is associated with wheat grain hardness and low level of starch-surface friabilin. Theoretical and Applied Genetics, 95: 857-864. [DOI:10.1007/s001220050636]
11. Glenn, G.M., F.L. Younce and M.J. Pitts. 1991. Fundamental physical properties characterizing the hardness of wheat endosperm. Journal of Cereal Science, 13: 179-194. [DOI:10.1016/S0733-5210(09)80035-0]
12. Greenwell, P. and J.D. Schofield. 1986. A starch granule protein associated with endosperm softness in wheat. Cereal Chemistry, 63: 379-380.
13. Groos, C., E. Bervas and G. Charmet. 2004. Genetic analysis of grain protein content٫ grain hardness and dough rheology in hard-hard bread wheat progeny. Journal of Cereal Science, 40: 93-100. [DOI:10.1016/j.jcs.2004.08.006]
14. Huang, X.Q. and M.S. Roder. 2005. Development of SNP assays for genotyping of the puroindoline b gene for grain hardness in wheat using pyrosequencing. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 53: 2070-2075. [DOI:10.1021/jf047955b]
15. Huang, X.Q. and A. Brûlé-Babel. 2011. Development of simple and co-dominant PCR markers to genotype puroindoline a and b alleles for grain hardness in bread wheat (Triticum aestivum L.), Journal of Cereal Science, 53: 277-284. [DOI:10.1016/j.jcs.2011.01.008]
16. Lillemo, M. and C.F. Morris. 2000. A leucine to proline mutation in puroindoline b is frequently present in hard wheats from Northern Europe. Theoretical and Applied Genetics, 100: 1100-1107. [DOI:10.1007/s001220051392]
17. Lillemo, M., F. Chen, X. Xia, M. William, R.J. Pena, R. Trethowan and Z. He. 2006. Puroindoline grain hardness alleles in CIMMYT bread wheat germplasm. Journal of Cereal Science, 44: 86-92. [DOI:10.1016/j.jcs.2006.03.004]
18. Malekzadeh, K., F. Shahriari, M. Farsi and E. Mohsenifard. 2008. Allelic variation of hardness genes (puroindoline a and b) in Iranian commercial and landrace wheats. Journal of Water and Soil Science - Isfahan University of Technology, 12: 649-656 (In Persian).
19. Mohammadi, M., E. Mehrazar, A. Izadi-Darbandi and G. Najafian. 2013. Genotype diversity of puroindoline genes (Pina-D1 and Pinb-D1) in bread wheat cultivars developed in Iran and CIMMYT. Journal of Crop Improvement, 27: 361-375. [DOI:10.1080/15427528.2013.775988]
20. Morris, C.F. 2002. Puroindolines: the molecular genetic basis of wheat grain hardness. Plant Molecular Biology, 48: 633-647. [DOI:10.1023/A:1014837431178]
21. Pallotta, M.A., P. Warner, R.L. Fox, H. Kuchel, S.J. Jefferies and P. Langridge. 2003. Marker assisted wheat breeding in the southern region of Australia. In Proceedings of the Tenth International Wheat Genetics Symposium Paestum, Italy, pp: 789-791.
22. Sadeghi, F. and H. Dehghani. 2016. Study of Correlation Coefficients and Factors Analysis of Bread- making Quality Attributes in Beard Wheat (Triticum aestivum L.). Journal of Crop Breeding, 8: 1-8 (In Persian).
23. Salmanowicz, B.P., T. Adamski, M. Surma, Z. Kaczmarek, K. Karolina, A. Kuczynska, Z. Banaszak, B. Lugowska, M. Majcher and W. Obuchowski. 2012. The relationship between grain hardness, dough mixing parameters and bread-making quality in winter wheat. International Journal of Molecular Sciences, 13: 4186-4201. [DOI:10.3390/ijms13044186]
24. Shewry, P.R. and A.S. Tatham. 2000. Wheat. Cambridge: The Royal Society of Chemistry, pp: 335-339.
25. Tipples, K.H., R.H. Kilborn and K.R. Preston. 1994. Bread-wheat quality defined. In: Bushuk W. and Rasper V.F. (eds), Wheat: Production, Properties and Quality, Glasgow: Chapman and Hall, pp: 25-35. [DOI:10.1007/978-1-4615-2672-8_3]
26. Turnbull, K.M. and S. Rahman. 2002. Endosperm texture in wheat. Journal of Cereal Science, 36: 327-337. [DOI:10.1006/jcrs.2002.0468]
27. Xia, L., F. Chen, Z. He, X. Chen and C.F. Morris. 2005. Occurrence of puroindoline alleles in Chinese winter wheats. Cereal Chemistry, 82: 38-43. [DOI:10.1094/CC-82-0038]

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Crop Breeding

Designed & Developed by : Yektaweb