XML English Abstract Print


l.ahangar63@gmail.com
چکیده:   (39 مشاهده)

برنج یکی از مهم­ترین محصول غذایی است، لذا شناخت صفات موثر بر تولید و عملکرد آن می­تواند در برنامه­های اصلاحی کاربرد داشته باشد. به منظور تعیین شاخصهای مناسب برای انتخاب ژنوتیپ برتر، بذر 15 ژنوتیپ برنج که شامل 5 رقم والدینی به نام­های بینام، دشت، ندا، دمسیاه مشهد و IR62871-175-1-10 و 10 هیبرید که حاصل از یک تلاقی دای آلل 5 × 5 بود مورد ارزیابی قرار گرفت. آزمایش در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در سال 1395 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه گنبد کاووس اجرا گردید. در این تحقیق دوازده صفت شامل، ارتفاع بوته، طول و عرض برگ پرچم، طول خوشه، تعداد دانه پر و پوک، تعداد روز تا 50 درصد گلدهی، وزن هزار دانه، تعداد پنجه موثر، وزن خوشه، تعداد سنبلچه در خوشه و عملکرد ارزیابی شدند. عملکرد دانه با صفات عرض برگ پرچم، تعداد دانه پر و وزن خوشه همبستگی مثبت و معنی­دار داشته در حالیکه با صفت طول برگ پرچم همبستگی منفی و معنی داری را نشان داد. نتایج رگرسیون گام به گام با ضریب تبیین 69 درصد نشان داد که وزن خوشه و عرض برگ پرچم مهمترین جزء عملکرد می­باشند. تجزیه علیت نشان داد که تعداد دانه پر در خوشه (27/1=I) بیشترین تأثیر مثبت مستقیم را بر عملکرد بذر دارا بود، در حالیکه وزن خوشه (81/0- =I) بیشترین تاثیر مستقیم منفی را نشان داد ولی این صفت از طریق تعداد دانه پر بیشترین تاثیر غیرمستقیم را بر عملکرد داشته است. ماتریس فاصله اقلیدسی با الگوریتم UPGMA ژنوتیپ­های برنج را به سه گروه دسته بندی نمود. همچنین ضریب کوفنتیک (86/0) بیانگر همبستگی زیاد ماتریس تشابه و ماتریس حاصل از دندروگرام می‌باشد. در مجموع در ﺑﯿﻦ ﺧﺼﻮﺻﯿﺎت مورد بررسی، ﺻﻔﺎﺗﯽ ﻧﻈﯿﺮ عرض برگ پرچم، تعداد دانه پر و وزن خوشه می­توانند ﺷﺎﺧﺺﻫﺎی ﻣﻬمی ﺑﺮای ﮔﺰیﻨﺶ ژنوتیپ­هایی ﺑﺎ ﻋﻤﻠﮑﺮد ﺑﺎﻻ می باشند.

     
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: اصلاح نباتات

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA code

ارسال پیام به نویسنده مسئول


کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2019 All Rights Reserved | Journal of Crop Breeding

Designed & Developed by : Yektaweb