دوره 10، شماره 26 - ( تابستان 1397 )                   جلد 10 شماره 26 صفحات 104-119 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Delfan S, Bihamta M R, Hosein zade A, Sabokdast M. Genetic Diversity in Bean Genotypes (Phaseolus vulgaris L.) under Drought Stress Conditions . jcb. 2018; 10 (26) :104-119
URL: http://jcb.sanru.ac.ir/article-1-725-fa.html
دلفان صبا، بی همتا محمد رضا، حسین زاده عبدالهادی، سبکدست منیژه. تنوع ژنتیکی ژنوتیپ های لوبیا (L. vulgaris Phaseolus) در شرایط تنش خشکی. پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی. 1397; 10 (26) :104-119

URL: http://jcb.sanru.ac.ir/article-1-725-fa.html


چکیده:   (52 مشاهده)

 به منظور ارزیابی تنوع ژنتیکی و شناسایی روابط بین عملکرد با سایر صفات مورفولوژیکی موجود در ژنوتیپ­های لوبیا، آزمایشی در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی با 3 تکرار در دو شرایط نرمال و تنش خشکی در سال زراعی 95- 1394 بر روی 30 ژنوتیپ لوبیا در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه تهران اجرا شد. نتایج تجزیه واریانس نشان از تنوع بالا برای اکثر صفات داشت. براساس نتایج مقایسه میانگین­ها  بیشترین عملکرد دانه در هر دو شرایط نرمال و تنش خشکی متعلق به ژنوتیپ دانشکده بود. تجزیه رگرسیون نشان داد که در شرایط نرمال صفات وزن غلاف با دانه در بوته، شاخص برداشت و ارتفاع بوته و در شرایط تنش خشکی صفات وزن غلاف با دانه در بوته، طول میانگره و روز تا 50 درصد غلاف­دهی به ترتیب بیشترین رابطه را با عملکرد دانه داشتند. تجزیه به عامل­ها در شرایط نرمال و تنش خشکی  شش عامل را شناسایی  که به ترتیب در مجموع 7/82 و 3/85 درصد از کل تغییرات داده ­ها را توجیه کردند. در هر دو شرایط عامل­های اول و دوم که بیشترین درصد تغییرات داده­ها را توجیه کردند به عنوان عامل­های عملکرد و اجزای عملکرد معرفی شدند. سپس از این دو عامل جهت به دست آوردن پراکنش و شناسایی ژنوتیپ­ های برتر در دستگاه مختصات استفاده شد. در شرایط نرمال ژنوتیپ‌های 13، 16، 12، 6، 27 و 5 و  در شرایط تنش خشکی ژنوتیپ‌های 15، 26، 12، 18، 16 و 29 که از نظر عامل­های اول و دوم مثبت و بالاتر بودند به عنوان ژنوتیپ­های برتر انتخاب شدند. تجزیه خوشه ­ای در شرایط نرمال و تنش خشکی ژنوتیپ­های مورد بررسی را در چهار گروه قرار داد. بیشترین تنوع برای صفات در بین ژنوتیپ‌های مورد بررسی مشاهده شد بنابراین می‌توان با انتخاب و اصلاح برای این صفات، عملکرد دانه در بوته را افزایش داد.

 

متن کامل [PDF 1745 kb]   (18 دریافت)    

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA code

ارسال پیام به نویسنده مسئول


کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2018 All Rights Reserved | Journal of Crop Breeding

Designed & Developed by : Yektaweb