دوره 10، شماره 26 - ( تابستان 1397 )                   جلد 10 شماره 26 صفحات 120-127 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Rahemi M R, Yamchi A, Navabpour S, Soltanloo H, Roepstorff P. Gamma ray effect on traits related to wheat bakery quality in Roshan cultivar. jcb. 2018; 10 (26) :120-127
URL: http://jcb.sanru.ac.ir/article-1-716-fa.html
راحمی محمدرضا، یامچی احد، نواب پور سعید، سلطانلو حسن، روپستورف پیتر. تاثیر پرتو گاما روی صفات مرتبط با کیفیت نانوایی در رقم روشن. پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی. 1397; 10 (26) :120-127

URL: http://jcb.sanru.ac.ir/article-1-716-fa.html


2 اعضای هیئنت علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان و پژوهشگاه علوم و فنون هسته ای
چکیده:   (113 مشاهده)

در بین غلات، گندم به­ عنوان یک محصول استراتژیک در جهان مورد توجه می­باشد. کیفیت نان این محصول متأثر از خواص فیزیکی و شیمیایی گلوتن ­دانه گندم می­باشد. به منظور دستیابی به لاین­هایی با خصوصیات کیفی برتر، پرتوتابی فیزیکی با منبع تابش گاما روی رقم روشن با سطح زیر کشت بالا طی همکاری سازمان انرژی اتمی ایران و آژانس بین­ المللی انرژی اتمی در ایران انجام گردید. برای بررسی تاثیر پرتو گاما بر خصوصیات مورفولوژیکی و عملکردی گندم، رقم روشن و لاین­های موتانت آن در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تکرار در مزرعه آزمایشی زعفرانیه شهرستان کرج در سال زراعی 1395-1394 کشت شدند. خصوصیات مورفولوژیکی و زراعی رقم و لاین‌های موتانت شامل ارتفاع، طول پدانکل، ارتفاع پانیکول، تعداد پانیکول، سطح برگ و عملکرد اندازه­ گیری شد. پس از برداشت، نیز خصوصیات فیزیکی و شیمیایی، آزمایشات شیمیایی (درصد پروتئین، عدد زلنی، حجم نان، درصد رطوبت دانه، سختی دانه و گلوتن تر)، آزمون فارینوگراف (زمان رسیدن خمیر، پایداری خمیر، زمان شل شدن خمیر پس از 10 و 20 دقیقه، ارزش والریمتری و عدد کیفی فارینوگراف) و آزمون اکستنسوگراف (حداکثر مقاومت به کشش، مقاومت به کشش بعد از 5 دقیقه، قابلیت کشش، مقاومت نسبی و انرژی لازم جهت کشیدن خمیر) مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصل نشان داد که در لاین روشن3 عدد زلنی، میزان سختی دانه، گلوتن مرطوب و درصد پروتئین نسبت به شاهد افزایش معنی­دار داشت. با بررسی صفات فارینوگرافی در لاین روشن3، درصد جذب آب، پایداری خمیر و ارزش والریمتری افزایش معنی­ دار و درجه سست شدن خمیر بعد از 10 و 20 دقیقه کاهش معنی­داری نسبت به شاهد نشان داد. لاین نامبرده افزایش

معنی ­داری از نظر صفات اکستنسوگرافی نسبت به بقیه ژنوتیپ­های مورد بررسی داشت. از اطلاعات بدست آمده در این بررسی می­توان نتیجه گرفت که اصلاح به روش موتاسیونی قادر به بهبود صفات کیفی در گیاهان زراعی می­باشد.
 
 

متن کامل [PDF 1701 kb]   (45 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: اصلاح موتاسيوني

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA code

ارسال پیام به نویسنده مسئول


کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2018 All Rights Reserved | Journal of Crop Breeding

Designed & Developed by : Yektaweb