دوره 10، شماره 26 - ( تابستان 1397 )                   جلد 10 شماره 26 صفحات 127-120 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Rahemi M R, Yamchi A, Navabpour S, Soltanloo H, Roepstorff P. (2018). Gamma ray effect on traits related to wheat bakery quality in Roshan cultivar. jcb. 10(26), 120-127. doi:10.29252/jcb.10.26.120
URL: http://jcb.sanru.ac.ir/article-1-716-fa.html
راحمی محمدرضا، یامچی احد، نواب پور سعید، سلطانلو حسن، روپستورف پیتر. تاثیر پرتو گاما روی صفات مرتبط با کیفیت نانوایی در رقم روشن پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی 1397; 10 (26) :127-120 10.29252/jcb.10.26.120

URL: http://jcb.sanru.ac.ir/article-1-716-fa.html


2 اعضای هیئنت علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان و پژوهشگاه علوم و فنون هسته ای
چکیده:   (3018 مشاهده)

در بین غلات، گندم به­ عنوان یک محصول استراتژیک در جهان مورد توجه می­باشد. کیفیت نان این محصول متأثر از خواص فیزیکی و شیمیایی گلوتن ­دانه گندم می­باشد. به منظور دستیابی به لاین­هایی با خصوصیات کیفی برتر، پرتوتابی فیزیکی با منبع تابش گاما روی رقم روشن با سطح زیر کشت بالا طی همکاری سازمان انرژی اتمی ایران و آژانس بین­ المللی انرژی اتمی در ایران انجام گردید. برای بررسی تاثیر پرتو گاما بر خصوصیات مورفولوژیکی و عملکردی گندم، رقم روشن و لاین­های موتانت آن در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تکرار در مزرعه آزمایشی زعفرانیه شهرستان کرج در سال زراعی 1395-1394 کشت شدند. خصوصیات مورفولوژیکی و زراعی رقم و لاین‌های موتانت شامل ارتفاع، طول پدانکل، ارتفاع پانیکول، تعداد پانیکول، سطح برگ و عملکرد اندازه­ گیری شد. پس از برداشت، نیز خصوصیات فیزیکی و شیمیایی، آزمایشات شیمیایی (درصد پروتئین، عدد زلنی، حجم نان، درصد رطوبت دانه، سختی دانه و گلوتن تر)، آزمون فارینوگراف (زمان رسیدن خمیر، پایداری خمیر، زمان شل شدن خمیر پس از 10 و 20 دقیقه، ارزش والریمتری و عدد کیفی فارینوگراف) و آزمون اکستنسوگراف (حداکثر مقاومت به کشش، مقاومت به کشش بعد از 5 دقیقه، قابلیت کشش، مقاومت نسبی و انرژی لازم جهت کشیدن خمیر) مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصل نشان داد که در لاین روشن3 عدد زلنی، میزان سختی دانه، گلوتن مرطوب و درصد پروتئین نسبت به شاهد افزایش معنی­دار داشت. با بررسی صفات فارینوگرافی در لاین روشن3، درصد جذب آب، پایداری خمیر و ارزش والریمتری افزایش معنی­ دار و درجه سست شدن خمیر بعد از 10 و 20 دقیقه کاهش معنی­داری نسبت به شاهد نشان داد. لاین نامبرده افزایش

معنی ­داری از نظر صفات اکستنسوگرافی نسبت به بقیه ژنوتیپ­های مورد بررسی داشت. از اطلاعات بدست آمده در این بررسی می­توان نتیجه گرفت که اصلاح به روش موتاسیونی قادر به بهبود صفات کیفی در گیاهان زراعی می­باشد.
 
 

متن کامل [PDF 1701 kb]   (876 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: اصلاح موتاسيوني
دریافت: 1395/11/3 | ویرایش نهایی: 1397/7/4 | پذیرش: 1396/3/13 | انتشار: 1397/7/4

فهرست منابع
1. Ahmadi-Gavligi, H., M.A. Sahari, M.H. Azizi-Tabarizzad and K. Rashmeh-Karim. 2004. Protein content of important wheat varieties in Iran and their technological properties. Food Science and Technology, 1(2): 1-7 (In Persian).
2. Akbari Rad, M., G. Najafian, M. Esmailzadeh Moghadam and M. Khodarahmi. 2010. Study of genetic variation in baking quality related characteristics in bread wheat advanced lines and commercial cultivars. Iranian Journal of Crop Sciences, 12(2): 213-226 (In Persian).
3. Akbarnia, A. and H.R. Azarbad. 2011. Technology milling of wheat flour. Ab-Negah Publication, 464 pp (In Persian).
4. Anonymous. 2000. Approved methods of the American association of cereal chemists. Method 137.
5. Anonymous. 2006. Instruction manual, Farinograph -E, Publication No 17073.5E. Brabender Gesellschaft mit beschränkter Haftung. 56 pp.
6. Balestra, F. 2009. Empirical and fundamental mechanical tests in the evaluation of drought and bread rheological properties. Alma master Studiorum University Dibologna: 1-169.
7. Bessonova, E.I. 1989. Correlation between yield characters and length of the uppermost internode in wheat. Wheat Breed Abs, 6(4): 402.
8. Bordes, J., G. Branlard and F.X. Oury. 2008. Agronomic characteristics, grain quality and flour rheology of 372 bread wheats in a worldwide core collection. Journal of Cereal Science, 48: 569-79. [DOI:10.1016/j.jcs.2008.05.005]
9. Corpuz, L.M., E.G. Heyne and G.M. Paulsen. 1983. Increasing grain protein content of hard red winter wheat (Triticum aestivum L.) by mutation breeding. Theoretical and Applied Genetics 65: 41-46. [DOI:10.1007/BF00276260]
10. D,Appolonia, B.L. and W.H. Kunerth. 1997. The farinograph handbook, 3rd edition, revised and expanded. American Association of Cereal Chemists, Inc. St. Paul, Minnesota. 31-32 pp.
11. Gardner, F.P., R.B. Pearce, and R.L. Michael. 1984. Physiology of Crop Plants. 2nd Edition. 489p.
12. Ghamari, M., S.H. Peighambardoust and K. Reshmeh Karim. 2009. Application of farinograph quality number (FQN) in evaluation baking quality of wheat. Journal of Food Science and Technology, 6: 22-34 (In Persian).
13. Gupta, R.B., S. Masci, D. Lafiandra, H.S. Bariana and F. Macritchie. 1996. Accumulation of protein subunits and their polymers in developing grains of hexaploid wheat. Experimental Botany, 47: 1377-1385. [DOI:10.1093/jxb/47.9.1377]
14. Hoseney, R.C. 1986. Structure of cereals Principles of cereal science and technology A general reference on cereal foods Amer Assn Cereal Chemists: St Paul. 1-31.
15. Jalal-Kamali, M.R. and E. Duveiller. 2008. Wheat production and research in Iran: A success story. In MP, Reynolds, J., Pietragalla and HJ Braun (Eds.) proceeding of the International Symposium on Wheat Yield Potential: Challenges to International Wheat Breeding. CIMMYT. DF Mexico. 54-58.
16. Khodabandeh, N. 2005. The cereal. Tehran University Publication. Tenth edition, 574 pp (In Persian).
17. Kozub, N.O., I.Q. Sozinov, I.B. Blium and O.O. Sozinov. 2013. Study of the effects of gamma-irradiation of common wheat F1 seeds using gliadins as genetic markers. Tsitol Genetic, 47(1): 17-25. [DOI:10.3103/S0095452713010040]
18. Lupton, F.G.H., R.H. Oliver, and R. Rucher-baver. 1974. An analysis of the factors determining yield in crosses between semi-dwarf and taller wheat varieties. The Journal of Agricultural Science, 82: 483-496. [DOI:10.1017/S0021859600051388]
19. Maghirang, E.B., G.L. Lookhart, S.R. Bean, R.O. Pierce, F. Xie, M.S. Caley, J.D. Wilson, B.W. Seabourn, M.S. Ram, S.H. Park, O.K. Chung and F.E. Dowell. 2006. Comparison of quality characteristics and bread making functionality of hard red winter and hard red spring wheat. Cereal chemistry, 83(5): 520-528. [DOI:10.1094/CC-83-0520]
20. Majd, F. and M.R. Ardekani. 2009. Nuclear techniques in agriculture. Tehran University Press, 381 pp (In Persian).
21. Mangova, M. and G. Rachovska. 2004. Technological characteristics of newly developed mutant common winter wheat lines. Plant Soil and Environment, 50(2): 84-87 [DOI:10.17221/3686-PSE]
22. Mohiuddin, S.H. and L.I. Croy. 1980. Flag leaf area and peduncle area duration in relation to winter wheat grain yield. Agronomy J. 72: 229-231. [DOI:10.2134/agronj1980.00021962007200020011x]
23. Morris, C.F. 2003. Encyclopedia Grain Science Elsevier Academic press Second Edition, Cereals, Grain Quality Attributes, 238-254. [DOI:10.1016/B0-12-765490-9/00004-5]
24. Najafian, G., S. Bahraee, N. Baghaee, M. Morteza- Gholi and E. Babaee -Goli. 2008. Bread making quality attributes of Iranian trade cultivars of wheat and their HMW glutenin subunits composition. Proceedings of 11 International, Wheat Genetics Symposium, 24-29 Aug., Brisbane, Australia.
25. Pahlavani, S., A. Izanloo, S. Parsa and M.GH. Ghaderi. 2017. Association between Grain Quality Traits and SSR Molecular Markers in Some Bread Wheat Genotypes. Journal of Crop Breeding 8: 36-25 (In Persian).
26. Payan, R. 2005. Introduction to technology of cereal production. Nourpardazan Publication. Second edition, 313 pp (In Persian)
27. Rajabi Hashjin, M., M. Agahee Sarbrzeh, M.H. Fotokian and M. Mohammadi. 2013. Evaluating the cooking quality traits in bread and durum wheat. Crop Biotech, 4: 33-41 (In Persian).
28. Sadeghi, F. and H. Dehghani. 2017. Study of Correlation Coefficients and Factors Analysis of Bread-making Quality Attributes in Beard Wheat (Triticum aestivum L.). Journal of Crop Breeding 8: 8-1 (In Persian).
29. Shahinnia, F., A. Rezaie and A. Saedi. 2002. Variation and path coefficient analysis of bread making quality traits in breeding lines, cultivars and landrace varieties of wheat. Journal of Science and Technology of Agricultural and Natural Resources, 6(2): 77-89
30. Sissons, M.J., B. Osborne and S. Sissons. 2006. Application of near infrared reflectance spectroscopy to a durum [DOI:10.1255/jnirs.582]
31. Zamani, M., M. Bihamta, B.N. Khiabani and M.T. Halajian. 2009. Selection of wheat mutant genotypes carrying HMW glutenin alleles related to baking quality by using PCR (STS method), Induced Plant Mutations in the Genomics Era. Food and Agriculture Organization of the United Nations, 436-438.

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Crop Breeding

Designed & Developed by : Yektaweb