دوره 8، شماره 18 - ( تابستان 1395 )                   جلد 8 شماره 18 صفحات 63-57 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

(2016). Evaluation of Some Soybean Genotypes (Glycine max) under Salt Stress. jcb. 8(18), 57-63. doi:10.29252/jcb.8.18.57
URL: http://jcb.sanru.ac.ir/article-1-640-fa.html
کامروا سمیه، بابائیان جلودار نادعلی، باقری نادعلی. بررسی برخی ژنوتیپ‌های سویا (Glycine max) تحت تنش شوری پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی 1395; 8 (18) :63-57 10.29252/jcb.8.18.57

URL: http://jcb.sanru.ac.ir/article-1-640-fa.html


چکیده:   (3403 مشاهده)

شوری یکی از مهم­ترین تنش‌های محیطی است که تولید محصولات زراعی را تحت تأثیر قرار می­دهد. شناسایی گیاهان مقاوم به شوری از جمله سویا، که یکی از گیاهان مهم روغنی محسوب می شود، از اهمیت زیادی برخوردار است. بدین منظور آزمایشی به­صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار درگل­خانه تحقیقاتی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل شوری در 4 سطح (3، 0، 6 و 8 دسی زیمنس بر متر) به­صورت محلول کلرید سدیم و تعداد 8 ژنوتیپ بود. نتایج نشان داد، اثر ژنوتیپ برای تمامی صفات مورد مطالعه و اثر شوری و اثر متقابل ژنوتیپ و شوری برای تمامی صفات به­جز صفت تعداد گره در ساقه معنی‌دار شد.  با افزایش میزان شوری کاهش معنی­داری در اغلب صفات مشاهده شد. نتایج به دست آمده موید این نکته است که در شرایط تنش شوری رشد گیاه محدود می­شود، به­طوری که در تیمار صفر ( شاهد) مقدار محصول تولید شده حداکثر و در شوری 8 دسی­زیمنس بر متر کمترین مقدار محصول به­دست آمد. طبق داده­های حاصل از آنالیز صفات رقم Hill CE متحمل­ترین رقم به تنش شوری و ارقام Ford و 032-240-D حساس هستند.

متن کامل [PDF 368 kb]   (1862 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: اصلاح نباتات
دریافت: 1395/8/18 | ویرایش نهایی: 1395/9/6 | پذیرش: 1395/8/18 | انتشار: 1395/8/18

فهرست منابع
1. Akbari Nodehi, D. 2011. Determination of sensitivity to water stress at different growth stages of soybean spring in Iran. Journal of soil and water conservation, 1: 54.
2. Akhani, H. and M. Ghorbanli. 1993. A contribution to the halophytic vegrtation and flora of Iran, In: H. Lieth and A. Al-Masoom (eds), towards the rational use of high salinity tolerant plants. pp: 35-44, Kluwer Academic Publishers, Netherlands.
3. Ashraf, M., N. Mukhtar, S. Rehman and E.S. Rha. 2004. Salt induced changes in photosynthetic activity and growth in a potential medicinal plant Bishop`s weed (Ammi majus L.). Photosynthetica, 42: 543-550.
4. Belis, G.M. 1973. Significance of path coefficient analysis determining the nature of character association. Euphytica, 22: 338-343.
5. Bernstein, L. 1963. Osmotic adjustment of plant to saline media. Dynamic phase. American Journal of Botany, 50: 360-37.
6. Cicek, N. and H. Cakirlar. 2008. Effect of salt stress on some physiological and photosynthetic parameters at three different temperatures in six soyabean (GlycinemaxL.Merr.) cultivars. Journal of Agronomy and Crop Science, 194: 34-46.
7. Dadras, N., H. Besharati and S. Ketabchi. 2012. Effects of salt stress induced by sodium chloride on growth and biological nitrogen fixation in soybean cultivars. Journal of Soil, 26: 141-137.
8. Greenway, H. and R. Munns. 1980. Mechanisms of salt tolerance in nonhalophytes. Annual Review of Plant Biology, 31: 149-190.
9. Gorham, J. 1996. Mechanisms of salt tolerance of halophytes. In: Halophytes and Biosaline Agriculture, 33 pp.
10. Graceful, R. and E. Asadi Rahmani. 2011. Effect of salinity on nitrogen fixation in Rhizobium symbiosis with soybean. Journal of Salt, 1: 62.
11. Hosseini, H. and C. Rezvani Moghaddam. 2006. Effects of salinity and dryness on germination. Journal of agricultural research, 4: 15-21.
12. Hasni, I., H. Ben Ahmed, E. Bizid, A. Raies, G. Samson and E. Zid. 2009. Physiological characteristics of salt tolerance in fenugreek (Trigonella foenum graecum L.). The Proceedings of International Plant Nutrition Colloquium XVI, UC Davis, 7: 122-128.
13. Hare Rostami, M., S. Galeshi, A. Soltani and E. Zeinali. 2004. Effect of salinity (NaCl) on growth and nitrogen fixation in 11 soybean varieties. Journal of Agricultural Sciences and Natural Resources. Eleventh year, 2: 180-176.
14. Kaya, C., D. Higgs and H. Kirnak. 2001. The effects of high salinity (NaCl) and supplementary phosphorus and potassium on physiology and nutrition development of spinach. Bulgarian Journal of Plant Physiology, 27: 47-59.
15. Lazof, M. and S. Berenstin. 1998. Relative salt tolerance of eight wheat cultivars. Agrochemia, 33: 1-13.
16. Magistrate, N., H. Evangelical and C. Ktably. 2012. Effects of salt stress induced by sodium chloride on growth and biological nitrogen fixation in soybean cultivars, 26: 131-137.
17. Mir Mohammad, S. and B. Nagorno Yazy. 1381. Plant physiology and breeding aspects of salinity. University of Technology, 18: 66-69.
18. Matlabi Azar, A.M., J. Adeli and V. Jafari. 2000. The effect of different concentrations of NaCl on callus induction and regeneration of alfalfa varieties. Journal of Agricultural Science, 4: 17-25.
19. Maftoun, M. and A.R. Sepaskhan. 1989. Relative salt tolerance of eight wheat cultivars Agrochemia, 33: 1-13.
20. Munns, R., S. Husain, R.A. Rivelli, A.R. James, A.G. Condon, P.M. Lindsay, S.E. Lagudah, P.D. Schachtman and A.R. Hare. 2002. Avenues for increasing salt tolerance crapsand the role of physiology based selection traits. Plant and Soil, 247: 93-105.
21. Munns, R. and J.B. Passioura. 1984. Effect of Prolonged exposure to NaCl on the osmotic pressure of leaf xylem sap from intact, transpiring barley Nalcolm and A. Aamdy. Marcel Dekker. Inc., 30-53.
22. Munns, R. and R. Weir. 1981. Contribution of sugars to osmotic adjustment in elongation expanded zones of wheat leaves during moderate water deficits at two light levels. Australian Journal of Agricultural Research, 8: 93-105.
23. Najafi, H. and M. Mirmasumi. 1999. Investigate the physiological reactions of soybean in saline conditions. Science and Agricultural Industries, 1: 34-39.
24. Parandeh, S., G. Zamani, S. Bhamyn and A. Fathi, 2012. Effect of sodium chloride on yield and yield components under salt stress. First National Conference on Sustainable Development, 4: 117-121.
25. Phang, T., G. Shao and L. Hon-Ming. 2008. Salt Tolerance in Soybean. Journal of Integrative Plant Biology, 50: 1196-1212.
26. Pessarakli, M. 1995. Hand book of plant and crop physiology. Public. Narcel Dekker. Inc. 223-242.
27. Shannon, M.C. 1986. Breeding, selection and the genetics of salt tolerance. In: Staples R.C. and G.H. Toenniessn (eds). Salinity tolerance in Plants. John Wiley and Sons, 10: 231-252.
28. Turner, N.S. 1981. Crop water deficits. A decade of progress. Advance in Agronomy, 39: 131-136.
29. Tester, M. and R. Devenport. 2003. Na tolerance Na transport in higher plants. Annals of Botany, 91: 503-527.
30. Turner, N.S. 1986. Crop water deficits. A decade of progress. Advance in Agronomy, 39: 131-136.
31. Zidan, M.A. and A.A. Malibari. 1993. The role of K in alleviating stress affecting growth and some organic and mineral components of wheat. Fars Gulf. Journal of Scientific Research, 11: 201-208.

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Crop Breeding

Designed & Developed by : Yektaweb