دوره 10، شماره 25 - ( بهار 1397 1397 )                   جلد 10 شماره 25 صفحات 28-35 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Zahra Sadat Musavizadeh Z S M, Hamid Najafi Zarini H N Z, Seyyed Hamidreza Hashemi-Petroudi S H H, Seyyed Kamal Kazemitabar S K K. Assessment of Proline, Chlorophyll and Malondialdehyde in Sensitive and Tolerant Rice (Oryza sativa L.) Cultivars under Salt Stress Conditions. jcb. 2018; 10 (25) :28-35
URL: http://jcb.sanru.ac.ir/article-1-525-fa.html
موسوی زاده زهرا سادات، نجفی حمید، هاشمی سید حمیدرضا، کاظمی تبار سید کمال. ارزیابی میزان پرولین، کلروفیل و مالون‌آلدئید در ارقام حساس و متحمل برنج تحت تنش کلریدسدیم . پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی. 1397; 10 (25) :28-35

URL: http://jcb.sanru.ac.ir/article-1-525-fa.html


دانشکده علوم زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
چکیده:   (634 مشاهده)

تتوانایی گیاهان در خنثی نمودن آثار تنش شوری (کلرید سدیم) به مقدار زیادی به وضعیت درونی K+ وNa+ بستگی دارد. در واقع حفظ نسبت بالایK+/Na+ در سیتوسل از عناصر اصلی تحمل به شوری است. برنج به­عنوان یکی از مهم‌ترین غلات و غذای اصلی یک‌سوم از جمعیت جهان ،گیاهی حساس به شوری است، شوری بیش ‌از حد به‌طور مضری همه فعالیت‌های متابولیک اصلی برنج را تحت تأثیر قرار می‌دهد. تحقیق حاضر در دانشگاه کشاورزی ساری در سال 1394 انجام گرفته است. بذر گیاه برنج (ارقام IR29، سنگ طارم و جلودار) پس از ضدعفونی به‌منظور جوانه‌زنی در ژرمیناتور قرار گرفتند. پس از 14 روز از آغاز کشت، تیمار شوری 120 میلی­مولار نمک کلرید سدیم اعمال شد. نمونه‌برداری به‌صورت Time-course در 6 زمان (6،0، 24، 120،72، 168 ساعت) پس از اعمال تنش از بافت‌های برگ و ریشه انجام شد. نتایج آزمایشات فیزیولوژیک نشان داد که اثرات ژنوتیپ، زمان نمونه‌گیری و اثر متقابل روی تمامی صفات اندازه‌گیری شده شامل میزان مالون‌دی‌آلدئید (MDA)، کلروفیل a، کلروفیل b، کاروتنوئید و پرولین در سطح احتمال ۱ درصد معنی‌دار بود، غلظت کلروفیل a،b و کارتنوئید موجود در برگ در ساعات اولیه تنش کاهش یافت و در ادامه با افزایش ساعات تنش، ضخیم شدن برگ ها و افزایش نسبت کلروفیل در واحد سطح برگ (لوله­ای شدن برگ) میزان کلروفیل افزایش ‌یافت. بررسی میزان مالون دی‌آلدهید در برگ نشان داد بیشترین افزایش در رقم حساس (IR29) وجود داشته است. آنالیز نتایج میزان پرولین نشان داد ارقام حساس و متحمل در شرایط عادی (بدون تنش) اختلاف معنی‌داری نداشتند اما با قرار گرفتن در شرایط تنش میزان پرولین در رقم متحمل بیشتر از رقم حساس افزایش‌یافته است. میزان پرولین در ژنوتیپ سنگ طارم به‌عنوان یک ژنوتیپ متحمل به شوری در زمان‌های (72، 168،120 ساعت) نسبت به شاهد افزایش معنی‌داری نشان داد. بنابراین واکنش ارقام حساس و متحمل برنج نسبت به تنش شوری متفاوت از یکدیگر است و با اندازه‌گیری پارامترهایی همچون مالون‌دی‌آلدهید، کلروفیل a، کلروفیل b، کاروتنوئید و پرولین می‌تواند به اصلاح این گیاه در جهت تحمل به شوری کمک شایانی نماید.
 

متن کامل [PDF 775 kb]   (209 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: اصلاح براي تنش هاي زنده و غيرزنده محيطي
دریافت: ۱۳۹۴/۱۱/۱۷ | ویرایش نهایی: ۱۳۹۷/۴/۱۶ | پذیرش: ۱۳۹۵/۱۰/۴ | انتشار: ۱۳۹۷/۴/۱۷

فهرست منابع
1. Amirjani, M.R. 2011. Effect of salinity stress on growth, sugar content, pigments and enzyme activity of rice. Int J Bot, 7: 73-81 (In Persian). [DOI:10.3923/ijb.2011.73.81]
2. Asch, F., M. Dingkuhn and K. Dorffling. 2000. Salinity increases CO2 assimilation but reduces growth in field-grown, irrigated rice. Plant and Soil, 218: 1-10. [DOI:10.1023/A:1014953504021]
3. Bandeoğlu, E., F. Eyidoğan, M. Yücel and H.A. Öktem. 2004. Antioxidant responses of shoots and roots of lentil to NaCl-salinity stress. Plant Growth Regulation, 42: 69-77. [DOI:10.1023/B:GROW.0000014891.35427.7b]
4. Bates, L.S. 1973. Rapid determination of Free Proline for water- Stress studies. Plant and Soil, 39: 205-207. [DOI:10.1007/BF00018060]
5. Bhattacharjee, S. and A.K. Mukherjee. 2002. Salt stress induced cytosolute accumulation, antioxidant response and membrane deterioration in three rice cultivars during early germination. Seed Science and Technology, 30: 279-287.
6. Boriboonkaset, T., C. Theerawitaya, N. Yamada, A. Pichakum, K. Supaibulwatana, S. Cha-um and C. Kirdmanee. 2013. Regulation of some carbohydrate metabolism-related genes, starch and soluble sugar contents, photosynthetic activities and yield attributes of two contrasting rice genotypes subjected to salt stress. Protoplasma, 250: 1157-1167. [DOI:10.1007/s00709-013-0496-9]
7. Heath, R.L. and L. Packer. 1968. Photoperoxidation in isolated chloroplasts: I. Kinetics and stoichiometry of fatty acid peroxidation. Archives of biochemistry and biophysics, 125(1): 189-198. [DOI:10.1016/0003-9861(68)90654-1]
8. Jamil, M., S.A. Bashir, M.I.N.A. Anwar, S.O.M.A. Bibi, S.A.S.I.A. Bangash, F. Ullah and E.S. Rha. 2012. Effect of salinity on physiological and biochemical characteristics of different varieties of rice. Pak J Bot, 44: 7-13.
9. Kanawapee, N.J. Sanitchon, W. Lontom and P. Threerakulpisut. 2012. Evaluation of salt tolerance at the seedling stage in rice genotypes by growth performance, ion accumulation, proline and chlorophyll content. Plant and soil, 358: 235-249. [DOI:10.1007/s11104-012-1179-6]
10. Krishnamurthy, R., M. Anbazhagan and K.A. Bhagwat. 1987. Effect of NaCl toxicity chlorophyll breakdown in rice. Indian Journal of Agricultural Sciences 57: 567-570.
11. Mekawy, A.M.M., D.V.M. Assaha, H. Yahagi, Y. Tada, A. Ueda and H. Saneoka. 2015. Growth, physiological adaptation, and gene expression analysis of two Egyptian rice cultivars under salt stress. Plant Physiology and Biochemistry, 87: 17-25. [DOI:10.1016/j.plaphy.2014.12.007]
12. Mohan, M.M., S.L. Narayanan and S.M. Ibrahim. 2000. Chlorophyll stability index (CSI): its impact on salt tolerance in rice. International Rice Research Notes, 25(2): 38-39.
13. Moradi, F. 2002. Physiological characterization of rice cultivars for salinity tolerance during vegetative and reproductive stages. Los Baños, Laguna, Philippines, 190 pp (In Persian).
14. Moumeni, A. 2011. Geographical distribution and salinity of soil resources in Iran. Iranian Journal of Soil Research, 24: 203- 215 (In Persian).
15. Munns, R., R.A. James and A. Läuchli. 2006. Approaches to increasing the salt tolerance of wheat and other cereals. Journal of experimental botany, 57(5): 1025-1043. [DOI:10.1093/jxb/erj100]
16. Orcutt, D.M. and E.T. Nilsen. 2000. The physiology of plants under stress: soil and biotic factors (Vol. 2). John Wiley & Sons. New York, NY, USA. 684 pp.
17. Papp, J.C., M.C. Ball and N. Terry. 1983. A comparative study of the effects of NaCl salinity on respiration, photosynthesis, and leaf extension growth in Beta vulgaris L. (Sugar beet). Plant, Cell and Environment, 6: 675-677. [DOI:10.1111/1365-3040.ep11589273]
18. Pardo, J.M. 2010. Biotechnology of water and salinity stress tolerance. Curr. Opin. Biotech, 21: 185-196. [DOI:10.1016/j.copbio.2010.02.005]
19. Parida, A.K. and A.B. Das. 2005. Salt tolerance and salinity effects on plants: a review. Ecotoxicology and environmental safety, 60: 324-349. [DOI:10.1016/j.ecoenv.2004.06.010]
20. Patakas, A., N. Nikolaou, E. Zioziou, K. Radoglou and B. Noitsakis. 2002. The role of organic solute and ion accumulation in osmotic adjustment in drought-stressed grapevines. Plant Science, 163: 361-367. [DOI:10.1016/S0168-9452(02)00140-1]
21. Porra, R.J. 2002. The chequered history of the development and use of simultaneous equations for the accurate determination of chlorophylls a and b. Photosynthesis Research, 73: 149-156.
22. Rauf, M., M. Munir, M. Hassan, M. Ahmad and M. Afzal. 2007. Performance of wheat genotypes under osmotic stress at germination and early seedling growth stage. African journal of biotechnology, 6 -8 pp.
23. Saeedpour, S. 2015. Effect of salinity on growth, chlorophyll content and ions uptake of rice cultivars (Oryza sativa) cultivars. Agronomy Journal (Pajouhesh and Sazandegi), 102: 2-11 (In Persian).
24. Senguttuvel, P., C. Vijayalakshmi, K. Thiyagarajan, J.R. Kannanbapu, S. Kota, G. Padmavathi and B.C. Viraktamath. 2014. Changes in photosynthesis, chlorophyll fluorescence, gas exchange parameters and osmotic potential to salt stress during early seedling stage in rice (Oryza sativa L). SABRAO Journal of Breeding and Genetics, 46: 120-135.
25. Sudhakar, C., P.S. Reddy and K. Veeranjaneyulu. 1993. Effect of salt stress on the enzymes of proline synthesis and oxidation in greengram (Phaseolus aureus Roxb.) seedlings. Journal of plant physiology, 141: 621-623. [DOI:10.1016/S0176-1617(11)80466-9]
26. Summart, J., P. Thanonkeo, S. Panichajakul, P. Prathepha and M.T. McManus. 2010. Effect of salt stress on growth, inorganic ion and proline accumulation in Thai aromatic rice, Khao Dawk Mali 105, callus culture. African Journal of Biotechnology, 9(2).
27. Wu, T., W. Lin Kao and C.H. Hong. 2015. Gene knockout of glutathione reductase 3 results in increased sensitivity to salt stress in rice. Plant Molecular Biology, Volume 87, Issue, 6: 555-564. [DOI:10.1007/s11103-015-0290-5]
28. Yamchi, A., F.R. Jazii, C. Ghobadi, A. Mousavi and A.A. Karkhanehee. 2005. Increasing of tolerance to osmotic stresses in tobacco Nicotiana tabacum cv. xanthi through overexpression of p5cs gene. JWSS-Isfahan University of Technology, 8: 31-40 (In Persian).
29. Yoshida, S., D.A. Forno, J.H. Cook and K.A. Gomez. 1976. Laboratory Manual for Physiological Studies of Rice. International Rice Research Institute, Manila, pp: 61-65.

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2019 All Rights Reserved | Journal of Crop Breeding

Designed & Developed by : Yektaweb