دوره 7، شماره 16 - ( پائیز و زمستان 1394 )                   جلد 7 شماره 16 صفحات 167-158 | برگشت به فهرست نسخه ها

Download citation:
Send citation to:

(2016). Effects of Drought Stress on Antioxidant Enzymes Activity in Triticale Lines. jcb. 7(16), 158-167.
URL: http://jcb.sanru.ac.ir/article-1-512-fa.html
اکبریان ابوالقاسم، ارزانی احمد. تأثیر تنش خشکی روی فعالیت آنزیمی آنتی اکسیدان در لاین های تریتیکاله پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی 1394; 7 (16) :167-158

URL: http://jcb.sanru.ac.ir/article-1-512-fa.html

دانشگاه صنعتی اصفهان

تریتیکاله به­عنوان غله دست­ساز بشر از ظرفیت بالای تحمل به تنش­های محیطی برخوردار بوده و برای کاشت در مناطق حاشیه­ای توصیه شده است. این آزمایش به منظور ارزیابی واکنش 18 لاین تریتیکاله مشتمل بر 9 لاین دابل هاپلوئید و 9 لاین 8-7F به همراه دو رقم گندم نان (روشن و کویر)، در محیط­های دارای تنش و بدون تنش از لحاظ فعالیت آنزیمی آنتی­اکسیدان، در مزرعه تحقیقاتی و آزمایشگاه دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی اصفهان در سال­ زراعی 88-1387 اجرا شد. هردو طرح آزمایشی تا اواسط مرحله به ساقه رفتن، به طور یکسان و همزمان آبیاری شدند و بعد از آن آبیاری براساس تبخیر از تشت تبخیر کلاس A انجام شد. ژنوتیپ­های مورد مطالعه، بیشترین میزان تجمع و افزایش فعالیت آنزیم­های آنتی­اکسیدانی در شرایط تنش خشکی را داشتند. مقایسات اورتوگنال نشان داد که لاین­های تریتیکاله و ارقام گندم دارای اختلاف معنی­داری از لحاظ عملکرد و فعالیت آنتی­اکسیدانی بوده به­طوری که تریتیکاله در هر دو شرایط محیطی برتر بود. میزان پرولین در مرحله اعمال تنش خشکی افزایش یافت. به عنوان نتیجه­گیری کلی، لاین دابل هاپلوئید شماره 4، با داشتن محتوای پرولین بالا و کاهش کمتر عملکرد دانه در شرایط تنش خشکی، به عنوان ژنوتیپ برتر متحمل به خشکی مطرح است.

متن کامل [PDF 674 kb]   (2402 دریافت)
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: اصلاح نباتات
دریافت: 1394/10/19 | ویرایش نهایی: 1398/6/3 | پذیرش: 1394/10/19 | انتشار: 1394/10/19