دوره 7، شماره 16 - ( پائیز و زمستان 1394 )                   جلد 7 شماره 16 صفحات 148-139 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

(2016). Evaluation of Grain Yield and Some of Agro-Morphological Characters in Spring Safflowers Genotypes under Irrigated and Rainfed Conditions. J Crop Breed. 7(16), 139-148.
URL: http://jcb.sanru.ac.ir/article-1-510-fa.html
خلیلی معروف، نقوی محمدرضا، پورابوقداره علیرضا. ارزیابی عملکرد دانه و برخی از صفات زراعی و مورفولوژیک در ژنوتیپ های گلرنگ بهاره در شرایط آبیاری و دیم پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی 1394; 7 (16) :148-139

URL: http://jcb.sanru.ac.ir/article-1-510-fa.html


1- دانشگاه پیام نور
2- دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره) قزوین
چکیده:   (5212 مشاهده)

به­منظور بررسی عملکرد دانه و برخی از ویژگی­های زراعی و مورفولوژیک ژنوتیپ­های گلرنگ در شرایط آبی و دیم 15 ژنوتیپ گلرنگ بهاره در دو آزمایش جداگانه در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 1391-1390 در ایستگاه تحقیقات میاندوآب مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج حاصل از تجزیه واریانس صفات در شرایط آبی نشان داد که بین ژنوتیپ­ها از نظر تمام صفات مورد بررسی به جزء ارتفاع بوته، تعداد شاخه فرعی و وزن صد دانه اختلاف معنی­داری وجود داشت. همچنین در شرایط دیم بین ژنوتیپ­های مورد مطالعه از نظر تمام صفات به جز تعداد شاخه فرعی اختلاف معنی­داری وجود داشت. مقایسه بین شرایط آبی و دیم مشخص کرد که تنش کم­آبی باعث کاهش معنی­دار تعداد روز تا گلدهی کامل، تعداد طبق، قطر طبق، تعداد دانه در طبق، وزن صد­دانه، عملکرد دانه و درصد روغن گردید. بررسی ضرایب همبستگی صفات در شرایط تنش و فاقد تنش نشان داد عملکرد دانه با قطر طبق و تعداد دانه در طبق همبستگی مثبت و معنی­دار داشت. دندروگرام حاصل از تجزیه خوشه­ای، ژنوتیپ­های مورد مطالعه را در هر دو شرایط تنش و فاقد تنش در چهار گروه جداگانه تفکیک نمود. بر اساس نتایج به­دست آمده در بین ژنوتیپ­های مورد مطالعه در هر دو شرایط تنش کم­آبی و فاقد تنش، ژنوتیپ  IL-111دارای بالاترین عملکرد دانه، تعداد دانه در طبق و قطر طبق نسبت به سایر ژنوتیپ­ها بود و ژنوتیپ­های شماره Syrian، PI-537530 و Dincer به ترتیب در رتبه­های بعدی قرار گرفتند. بنابراین، به نظر می­رسد ژنوتیپ­های اخیر برای کاشت در اراضی کم بازده که همواره در معرض کمبود آب در فصل رشد قرار دارند و مناطقی با شرایط اقلیمی مشابه مناسب باشند.

متن کامل [PDF 448 kb]   (2766 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: اصلاح نباتات
دریافت: 1394/10/19 | پذیرش: 1394/10/19

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی: یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Crop Breeding

Designed & Developed by: Yektaweb