برآورد تنوع ژنتیکی صفات در برنامه های بهنژادی گیاهان حائز اهمیت است و با افزایش تنوع ژنتیکی در یک جامعه، بازدهی ناشی از انتخاب افزایش مییابد. هدف از انجام این مطالعه بررسی تنوع ژنتیکی برای صفات زراعی و اجزای عملکرد در لاینهای مختلف کنجد بود. در این آزمایش، 15 لاین اصلاحی کنجد به همراه 5 توده بومی که لاینها از داخل آنها انتخاب شده بودند، در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار از لحاظ صفات زراعی و عملکرد دانه و روغن در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه صنعتی اصفهان ارزیابی شدند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که بین ژنوتیپهای مورد مطالعه برای کلیه صفات مورد ارزیابی، اختلاف معنیداری وجود داشت. عملکرد دانه در بوته ژنوتیپها بین 02/13 تا 35 گرم، عملکرد دانه در واحد سطح آنها بین 1297 تا 3239 کیلوگرم در هکتار و محتوی روغن دانه ژنوتیپها بین 35/39 تا 19/57 درصد متغیر بود. دامنه تغییرات تعداد روز تا سبز شدن، تعداد روز تا رسیدگی، ارتفاع بوته، طول کپسول، تعداد کپسول در بوته، وزن دانه و تعداد دانه در کپسول ژنوتیپها به ترتیب بین 4 تا 3/8 روز، 139 تا 7/172 روز، 5/116 تا 150 سانتیمتر، 2/2 تا 2/3 سانتیمتر، 64 تا 129 عدد، 454/0 تا 637/0 گرم و 69 تا 110 عدد بود. برای تمام صفات به جزء تعداد روز تا سبز شدن، وراثتپذیری عمومی بالا بدست آمد و اختلاف کمی بین ضرایب تنوع ژنتیکی و فنوتیپی آنها وجود داشت. بیشترین و کمترین ضریب تنوع ژنتیکی و فنوتیپی به ترتیب برای تعداد شاخه در بوته (15/64 و 72/65%) و تعداد روز تا 50 درصد گلدهی (14/2 و 37/2%) بدست آمد. تجزیه خوشهای براساس صفات ارزیابی شده ژنوتیپها را به 2 گروه 6 و 14 ژنوتیپی تفکیک کرد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |