چکیده مبسوط
مقدمه و هدف: دانههای روغنی از جمله مهمترین منابع تأمین انرژی در سراسر جهان میباشند. کلزا یک محصول مهم زراعی است که روغن آن ارزش غذایی و اقتصادی بالایی دارد. کلزا یکی از مهمترین منابع روغن گیاهی در جهان به شمار میرود و دانه آن حاوی بیش از 40 درصد روغن و کنجاله حاصل از روغنکشی آن دارای بیش از 35 درصد پروتئین است و در حال حاضر در بین گیاهان روغنی بعد از سویا و نخل روغنی مکان سوم را در جهان داراست. با بهرهگیری از ارقام جدید و پربازده، میتوان عملکرد اقتصادی کلزا را افزایش داد. ارزیابی لاینهای پیشرفته امیدبخش کلزا در شرایط محیطی مختلف، در شناسایی و انتخاب لاینهای برتر با پتانسل عملکرد بالا و پایدار ضروری میباشد. اثر متقابل ژنوتیپ × محیط مسئلهای مهم در مطالعه صفات کمی میباشد زیرا پایداری عملکرد در محیطهای مختلف را کاهش میدهد و همچنین تفسیر آزمایشهای ژنتیکی را دشوار و پیشبینیها را با مشکل مواجه میسازد. لذا شناخت نوع و ماهیت اثر متقابل و دستیابی به ارقامی که کمترین واکنش را نسبت بـه اثرات متقابل نشان دهند از اهمیت ویژهای برخوردار است. روشهای مختلفی برای ارزیابی اثرات متقابل معرفی شده است که هریک ماهیت اثر متقابل را از دیدگاه مشخصی بررسی میکنند. در این میان روش تجزیه برهمکنش ژنوتیپ × محیط از روش چندمتغیره اثرات اصلی جمعپذیر و برهمکنش ضربپذیر (AMMI) روشی با کارایی مناسب برای بررسی اثر متقابل ژنوتیپ × محیط بوده و اطلاعات خوبی در مورد ژنوتیپها و محیطهای مورد مطالعه در اختیار قرار میدهد. هدف از اجرای این مطالعه، بررسی اثر متقابل ژنوتیپ × محیط با استفاده از روش چندمتغیره اثرات اصلی جمعپذیر و برهمکنش ضربپذیر به منظور ارزیابی ژنوتیپها، محیطها، روابط ژنوتیپها و محیطها و در نهایت شناسایی ژنوتیپهای پایدار با عملکرد دانه بالا تحت شرایط محیطی مختلف در کلزا بود.
مواد و روشها: تعداد 9 لاین و 6 رقم کلزا در شش ایستگاه تحقیقاتی (کرج، کرمانشاه، اصفهان، همدان، زرقان و قزوین) در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار به مدت دو سال زراعی مورد ارزیابی قرار گرفتند. به منظور تجزیه برهمکنش ژنوتیپ × محیط از روش چندمتغیره اثرات اصلی جمعپذیر و برهمکنش ضربپذیر (AMMI) استفاده شد. در زمان رسیدگی محصول عملکرد دانه برای هر ژنوتیپ در هر محیط اندازهگیری گردید.
یافتهها: نتایج تجزیه مرکب عملکرد دانه نشان داد که اثر محیط، اثر ژنوتیپ و اثر متقابل ژنوتیپ × محیط معنیدار بود. نتایج تجزیه واریانس مرکب نشان داد که به ترتیب 77/56، 3/96 و 18/48 درصد از کل تغییرات مربوط به اثر محیط، اثر ژنوتیپ و برهمکنش ژنوتیپ × محیط بود. نتایج نشان داد که چهار مؤلفه اصلی مدل AMMI معنیدار بودند و 80/35 درصد از تغییرات برهمکنش ژنوتیپ × محیط را توجیه کردند. نتایج نشان داد که میانگین عملکرد ژنوتیپهای مورد بررسی در دامنهای بین 2669 تا 3398 با میانگین کل 3065 کیلوگرم در هکتار بود و ژنوتیپهای G1 و G15 به ترتیب کمترین و بیشترین عملکرد دانه را تولید کردند. همچنین میانگین عملکرد دانه ژنوتیپهای G3، G4، G6، G7، G8 و G9 نیز از میانگین عملکرد دانه کل بیشتر بود. بر اساس پارامتر میانگین رتبه (ASR)، ژنوتیپهای G2، G11، G6 و G9 با کمترین مقدار ASR پایدارترین و ژنوتیپهای G10، G12، G3 و G13 با بالاترین مقدار ASR ناپایدارترین ژنوتیپها بودند. در بین ژنوتیپهای پایدار، ژنوتیپهای G6 و G9 به دلیل داشتن میانگین عملکرد دانه بالاتر از میانگین کل، به عنوان ژنوتیپ با عملکرد و سازگاری عمومی خوب شناخته شدند. همچنین مکان زرقان به دلیل داشتن برهمکنش بالا، به عنوان ایدهآلترین محیط جهت تمایز و جدا کردن ژنوتیپهای کلزا شناخته شد. تجزیه خوشهای محیطهای مورد مطالعه را به سه گروه تفکیک کرد. قرار گرفتن هر دو سال آزمایش مکانهای اصفهان، همدان، زرقان و کرج در یک گروه نیز بیانگر قابلیت پیشبینی و تکرارپذیری بالای این مکانها میباشد.
نتیجهگیری: بر اساس نتایج روش چندمتغیره اثرات اصلی جمعپذیر و برهمکنش ضربپذیر (AMMI)، ژنوتیپهای G6 و G9 از نظر هر دو عامل پایداری و میانگین عملکرد دانه، بهتر از سایر ژنوتیپها بودند و سازگاری عمومی بالایی در همه محیطهای مورد بررسی داشتند. همچنین نتایج نشان داد ک مکان زرقان به دلیل داشتن برهمکنش بالا، به عنوان ایدهآلترین محیط جهت تمایز و جدا کردن ژنوتیپهای کلزا شناخته شد. به طور کلی نتایج نشان داد که روش چندمتغیره اثرات اصلی جمعپذیر و برهمکنش ضربپذیر (AMMI)، روشی با کارایی مناسب برای بررسی اثر متقابل ژنوتیپ × محیط بوده و اطلاعات خوبی در مورد ژنوتیپها و محیطهای مورد مطالعه در اختیار قرار میدهد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
اصلاح نباتات، بیومتری دریافت: 1403/3/12 | پذیرش: 1403/5/23