XML English Abstract Print


1- دانشگاه محقق اردبیلی
2- بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی فارس، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
3- موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
چکیده:   (46 مشاهده)
چکیده مبسوط
مقدمه و هدف: جو (Hordeum vulgare L.) یکی محصولات مهم خانواده غلات است. امروزه در میان تمام محصولات غلات تولید شده در جهان، پس از گندم، برنج و ذرت، رتبه چهارم را دارد. در برنامه­های اصلاحی برای انتخاب ژنوتیپ­های برتر، ژنوتیپ­ها باید با دقت بالایی انتخاب شوند. برای صفاتی مانند عملکرد دانه، انتخاب غیرمستقیم از طریق سایر صفات که همبستگی بالایی با عملکرد دارند، از کارایی مطلوبی برخوردار است. بنابراین، هدف از این تحقیق گزینش ژنوتیپ­های برتر جو و برخوردار از صفات زراعی مطلوب با استفاده از شاخص­های انتخاب ترکیبی و در نهایت مقایسه این شاخص­ها با هم بود.
 مواد و روش­ها: به­منظور ارزیابی تعدادی از ژنوتیپ­های برتر جو با استفاده از شاخص­های گزینش چند صفتی، آزمایشی در سال زراعی 1401-1400 در ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی داراب انجام شد. آزمایش با 51 ژنوتیپ جو به­همراه 9 ژنوتیپ شاهد در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. ژنوتیپ­های مورد بررسی در شش خط به طول 6 متر و به فاصله 15 سانتی­متر از یک­دیگر کاشته شدند. میزان بذر مصرفی 300 بذر در متر مربع برای هر ژنوتیپ تعیین شد و کاشت با استفاده از دستگاه بذرکار آزمایشی غلات (Wintersteiger, Austria) انجام شد. ترکیب کودی شامل کود اوره به مقدار 150 کیلوگرم در هکتار (دو نوبت) و دی آمونیوم فسفات و سولفات پتاسیم به­ترتیب با مقادیر 100 و 50 کیلوگرم در هکتار (قبل از کاشت) بود. پس از حذف حاشیه، برداشت همه کرت (6 متر مربع) با استفاده از کمباین آزمایشی غلات (Wintersteiger, Austria) انجام شد. شاخص­ انتخاب ژنوتیپ ایده­آل (SIIG)، شاخص فاصله ژنوتیپ ایدئوتیپ چند صفتی (MGIDI)، شاخص طراحی ایدئوتیپ از طریق بهترین پیش بینی نااریب خطی (FAI-BLUP) و شاخص اسمیت- هیزل (SH) برای انتخاب ژنوتیپ­های برتر با استفاده از 12 صفت مورفو- فنولوژیک محاسبه شدند. این صفات شامل عملکرد دانه، تعداد سنبله در متر مربع، تعداد دانه در سنبله، وزن سنبله، وزن هزار دانه، طول دوره پر شدن دانه، طول ریشک، طول سنبله، ارتفاع بوته، تعداد روز تا ظهور سنبله، تعداد روز تا رسیدگی، سرعت پرشدن دانه و تعداد ردیف بود.
یافته­ها: نتایج آزمون نسبت درست­نمایی (LRT) نشان داد، اثر ژنوتیپ برای همه صفات مورد بررسی در سطح احتمال یک درصد معنی­دار می­باشد. نتایج حداکثر درست­نمایی محدود شده (REML) نشان داد که کمترین میزان وراثت­پذیری صفات به­ترتیب مربوط به صفات طول دوره پر شدن دانه (505/0)، عملکرد دانه (611/0) و سرعت پر شدن دانه (649/0) بود. بیشترین مقدار وراثت­پذیری نیز مربوط به وزن هزار دانه (884/0) و تعداد روز تا ظهور سنبله (877/0) بود. نتایج مقایسه میانگین تصحیح شده با استفاده از مدل REML-BLUP نشان داد که بیشترین عملکرد دانه به­ترتیب مربوط به ژنوتیپ­های شماره 3، 1، 50 و 30 بود. عملکرد دانه این ژنوتیپ­ها از همه ژنوتیپ­های شاهد بالاتر بود. بر مبنای شاخص MGIDI، ژنوتیپ­های شماره 39، 14، 43، 49، 6، 35، 19، 32، 41، 50، 55 (اکسین)، 38، 44، 60 (نیمروز)، 28، 42، 40 و 34 با داشتن کمترین مقدار این شاخص، جزو ژنوتیپ­های برتر بودند. ژنوتیپ­های 39، 35، 43، 14، 32، 6، 41، 44، 50 و 42 به­ترتیب با بیشترین مقدار FAI-BLUPبه­عنوان برترین ژنوتیپ­ها انتخاب شدند. نتایج شاخص SH نشان داد که ژنوتیپ­های شماره 30، 55، 1، 2، 3، 40، 38، 12، 10 و 13 به­ترتیب با بیشترین مقدار این شاخص جزو ژنوتیپ­های برتر بودند. هم­چنین، ژنوتیپ­های شماره 3، 50، 30، 1، 55، 10، 13، 2، 11، 39، 12، 38، 31، 35، 36 و 44 با بیشترین مقدار شاخص SIIG جزو ژنوتیپ­های برتر از نظر بیشتر صفات مورد بررسی بودند. نتایج همبستگی بین صفات نشان داد عملکرد دانه با صفات تعداد روز تا رسیدگی (*35/0)، ارتفاع بوته (*37/0)، طول دوره پرشدن دانه (*26/0)، تعداد سنبله در مترمربع (**61/0) و سرعت پر شدن دانه (**96/0) همبستگی مثبت و معنی­داری دارد. همبستگی هر چهار شاخص انتخاب با عملکرد دانه معنی­دار بود و در بین شاخص­ها بیشترین مقدار همبستگی با عملکرد دانه به­ترتیب مربوط به شاخص­های SIIG (**92/0) وSH  (**78/0-) بود. شاخص­های FAI-BLUP و MGIDI همبستگی معنی­داری با همه صفات به­جز وزن هزار دانه، طول دوره رسیدگی، طول سنبله و تعداد سنبله در متر مربع داشتند. تنها صفات وزن هزار دانه و طول سنبله با هیچ­کدام از شاخص­های انتخاب همبستگی معنی­داری نشان ندادند.
نتیجه ­گیری: در مجموع ژنوتیپ­های شماره 1، 2، 3، 10، 11، 12، 13، 30، 38، 50 و 55 که در هر دو شاخص­ SIIG و SH مشترک بودند و ژنوتیپ­های شماره 35، 38، 39، 44 و 50 انتخابی توسط شاخص­های FAI-BLUP و MGIDI، به­عنوان ژنوتیپ­های برتر در شرایط این آزمایش انتخاب شدند. در نهایت در شرایط این آزمایش شاخص­های SIIG و SH بهتر از دو شاخص FAI-BLUP و MGIDI توانستند ژنوتیپ­های برتر با عملکرد دانه بالا را شناسایی کنند.
 
     
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: اصلاح نباتات
دریافت: 1403/2/10 | پذیرش: 1403/9/12

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی: یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Crop Breeding

Designed & Developed by: Yektaweb