XML English Abstract Print


1- دانشگاه ارومیه
چکیده:   (34 مشاهده)
چکیده مبسوط
مقدمه و هدف: فرآیند انتخاب و معرفی ژنوتیپ­ها­ی سازگار با پتانسیل عملکرد بالا، نیازمند ارزیابی در سال­ها و مکان­های مختلف می­باشد. با توجه به تغییرات شدید و سریع اقلیمی،که محصولات زراعی را با انواع تنش­ها بخصوص تنش خشکی مواجه می­سازد؛ پیش‌بینی می­‌شود سطح زیر کشت محصولاتی مانند آفتابگردان، که به دلیل دارا بودن ویژگی های خاصی از مقبولیت بالایی جهت کشت برخوردار است کاهش یابد. بی­شک بهبود توان مقاومت به خشکی و توسعه ارقام پُرمحصول از مهم­ترین اهداف در برنامه­ های به ­نژادی گیاه است. از سوی دیگر در گزینش و معرفی ژنوتیپ، عملکرد مهم­ترین صفت برنامه اصلاحی است؛ که به دلیل طبیعت پلی­ژنیکی که دارد، شدیداً متأثر از تنش­های زیستی و غیرزیستی است. بنابراین با در نظر گرفتن کمّی بودن کنترل آن، و اثرات محیط و برهمکنش ژنوتیپ در محیط، گزینش برای این صفت پیچیده، پُرهزینه و زمان بَر می­باشد؛ بنابراین درک برهمکنش ژنوتیپ در محیط جهت توسعه ژنوتیپ­های پُرمحصول و پایدار حیاتی است. پایداری محصول در مفهوم زراعی به معنی عدم انحراف از پاسخ پیش­بینی شده برای محصول می­باشد. بر این اساس روش­های متعددی جهت انتخاب ژنوتیپ­های پایدار با صحت بالا ارایه شده­اند. این روش­ها به دو گروه عمده شاخص­های پایداری پارامتری و ناپارامتریک تفکیک می­شوند. هریک از این دو گروه دارای مزایا و معایبی هستند. به طوریکه اگر روش­های پارامتری در ارزیابی اثرات متقابل ژنوتیپ × محیط و تجزیه پایداری توانمند­تر هستند، روش­های ناپارامتریک قابلیت بالاتری در تجزیه برهمکنش ­های غیر­متقاطع دارند. اما به نظر بیشتر هدف اصلاح­گر و همچنین اندازه نمونه مورد مطالعه است که در برتریت این آمار­ه­ها نسبت به هم تعیین کننده می­باشد. چنانچه هدف اصلاح­گر فقط رتبه‌بندی ژنوتیپ­ها در بین محیط‌­ها باشد، آمار­ه ­های ناپارامتریک مناسب­تر هستند. در صورت کوچک بودن اندازه نمونه، استفاده از آماره ­های پارامتری در مقایسه با ناپارامتری مناسب­تر خواهند بود، اما در صورت بزرگ بودن اندازه نمونه کارایی هر دو نوع آماره برابر خواهد بود. به نظر می­رسد استفاده از مجموع هر دو شاخص­های پایداری کمک شایانی در انتخاب ژنوتیپ­های با عملکرد پایدار می­نماید. در این پژوهش سعی گردیده است با استفاده از هر دو گروه شاخص­ها به اطلاعات جامع از پایداری ژنوتیپ­ های مورد مطالعه دست یافت.
مواد و روش ­ها: تعداد 100 ژنوتیپ آفتابگردان دانه روغنی در قالب طرح لاتیس ساده 10 × 10 تحت دو شرایط نرمال و تنش خشکی (محدودیت آبیاری) طی دو سال 1392و 1393 (چهار محیط) از نظر صفت عملکرد دانه ارزیابی شدند. این پژوهش در روستای قِزِلجه در آذربایجان غربی انجام گرفت. به این منظور کشت در خطوط به طول 5 متر انجام گرفت. فاصله بین خطوط کشت 60 سانتی­متر و بین بوته­ها در روی خطوط کشت 50 سانتی­متر در نظر گرفته شد. معیار اعمال تیمار میزان تبخیر از تشتک تبخیر کلاس A در نظر گرفته شد. در هر دو سال، تا مرحله 8 برگی آبیاری مزرعه در هر دو آزمایش آبیاری معمول و آبیاری محدود بعد از 90 میلی­متر تبخیر از تشتک تبخیر کلاس A انجام گرفت. از مرحله 8 برگی به بعد در آزمایش آبیاری معمول آبیاری تا انتهای فصل رشد به همین منوال ادامه یافت. اما در آبیاری محدود، آبیاری بعد از 180 میلی­متر تبخیر از تشتک تبخیر کلاس A انجام گرفت. جهت گزینش ژنوتیپ­های با عملکرد بالا و پایدار از آماره­های پایداری پارامتری و ناپارامتری استفاده گردید. در این راستا ابتدا تجزیه واریانس با مدل خطی مخلوط و رویه mixed با در نظر گرفتن محیط و ژنوتیپ به عنوان اثر ثابت و سال و تکرار به عنوان اثر تصادفی انجام گرفت. از نرم­افزار SAS نسخه 4/9 برای تجزیه واریانس و برنامه STABILITYSOFT تحت محیط R برای تجزیه پایداری استفاده شد. تجزیه پایداری با 7 روش مختلف پارامتریک (مبتنی بر تجزیه واریانس و مبتنی بر تجزیه رگرسیون) و 11 روش ناپارامتریک انجام گرفت. همچنین ارتباط میان آماره­های مختلف پایداری در قالب یک Heat map plot با استفاده از برنامه STABILITYSOFT ارایه گردید.
یافته­ ها: بر اساس نتایج تجزیه واریانس مرکب، اثرات ژنوتیپ و ژنوتیپ × محیط معنی­دار بود. با توجه به تنوع مشاهده شده بین ژنوتیپ­ها و واکنش متفاوت ژنوتیپ­ها از محیطی به محیطی دیگر، به منظور انتخاب ژنوتیپ­ های پایدار، تجزیه پایداری با روش­های مختلف پارامتری و ناپارامتری انجام گرفت. بر اساس نتایج همبستگی، میانگین عملکرد (MY) با آمارهS(3)  در سطح احتمال پنج درصد، با آماره­های S(6)، NP(2)،NP(3) ، NP(4)، (θ(i)) GE و Kang در سطح احتمال یک درصد همبستگی منفی و با آماره­های NP(1)، Wi2، σi2، Reg، (θi) MV و Sdi2 در سطح یک درصد همبستگی مثبت و معنی­دار نشان داد. سه شاخص آماره شوکلا (σi2)، اکووالانس ریک (Wi2) و (θi) MV با عملکرد همبستگی مثبت نشان دادند. به طوری که استفاده از آنها به جای هم امکان­پذیر بوده و کارایی دارد. بر اساس جمیع شاخص­های پارامتری و ناپارامتری ژنوتیپ AS613 به عنوان ژنوتیپ با عملکرد بالا و پایداری مطلوب معرفی شد.
نتیجه ­گیری: معرفی و استفاد از شاخص­های پایداری، به واسطه ارزیابی پایداری مواد ژنتیکی تا حد زیادی می­تواند در گزینش هدفمند ژنوتیپ­ها در راستای انتخاب ژنوتیپ­های مطلوب و کارآمد و توسعه ارقام پُرمحصول و متحمل به تنش سودمند باشد.
 
     
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: اصلاح براي تنش هاي زنده و غيرزنده محيطي
دریافت: 1403/2/7 | پذیرش: 1403/7/1

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی: یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Crop Breeding

Designed & Developed by: Yektaweb