مقدمه و هدف: زیرهسبز (Cuminum cyminum L.) یکیازمهمترینواقتصادیترینگیاهاندارویی از تیرهچتریاناستودارایپراکنشقابلتوجهیدرنقاطمختلفکشورمیباشد.زیرهسبزازمهمترینگیاهانداروییایراناستکهنیازآبیپایینیجهتتکمیلدورهرشددارد؛بنابراینیکیازگیاهانباارزش جهتکشتدرمناطقخشکونیمه خشکدنیابهشمارمیرود.تنوعارقامیکیازعواملمهمتأثیر گذاربرعملکردمحسوبمیشود. بنابراینشناساییدقیقوصحیحژنوتیپهاوتودههایبومی علاوهبر اینکهدربرنامههایبهزراعیاینگیاهانضرورتدارد؛درحفظذخایرژنتیکینیزبسیارمؤثراست. اینتحقیقبهمنظورشناسایی اکوتیپهایبرترزیره سبزبراساسعملکرددانه وبرخی از صفاتزراعیبااستفادهازشاخص انتخابژنوتیپایدهآل (SIIG)، گروهبندی اکوتیپهای مورد مطالعه با استفاده از روش تجزیه خوشهای و تعیین مهمترین صفات مؤثر بر عملکرد اسانس با استفاده از روش رگرسیون گامبه گام انجام شد. مواد و روشها:به منظورارزیابیاکوتیپهایزیره سبزبااستفادهازشاخص انتخابژنوتیپایدهآل (SIIG)،آزمایشیدرسال زراعی1402-1401بررویدوازدهاکوتیپ زیره سبزدرقالبطرحبلوکهایکاملتصادفی با سه تکراربه صورت مزرعهای درشهر ابرکوهاجراشد. اکوتیپهای مورد بررسی از استانهای یزد (اردکان، ابرکوه، اشکذر، بافق و خاتم)، فارس (شیراز و آباده)، اصفهان (اصفهان و سمیرم) و کرمان (کرمان، رفسنجان و سیرجان) جمعآوری گردید.صفاتارتفاعبوته،تعدادشاخه فرعی،تعدادچتر در بوته،تعداددانهدرچتر، وزنهزاردانه، عملکرددانه، عملکردبیولوژیک،شاخصبرداشت، درصد و عملکرد اسانس دراینپژوهشاندازهگیری شد.دراینتحقیقبه منظورانتخاباکوتیپهایبرتر زیره سبزازروش SIIGو روش تجزیه خوشهای استفاده شد. یافتهها:نتایج تجزیه واریانس نشان داد که اکوتیپها از نظر تمام صفات مورد مطالعه به جز وزن هزار دانه اختلاف معنیداری در سطح احتمال یک درصد داشتند. بر اساس نتایج مقایسه میانگین مشخص شد که بیشترین عملکرد دانه در اکوتیپ سیرجان به میزان 3/642 کیلوگرم در هکتار و پس از آن اکوتیپهای کرمان، خاتم و اردکان (به ترتیب 634، 2/614 و 594 کیلوگرم در هکتار) قرار داشتند. کمترین مقدار عملکرد دانه در اکوتیپهای اشکذر (3/456 کیلوگرم در هکتار) و بافق (11/467 کیلوگرم در هکتار ) مشاهده شد.نتایج مقایسه میانگین نشان داد که اکوتیپهای سیرجان، خاتم، کرمان و اردکان در اغلب صفات مؤثر بر عملکرد دانه بیشترین مقدار را داشتند.کمترین مقدار ارتفاع بوته در اکوتیپهای کرمان و سیرجان و بیشترین آن در اکوتیپهای بافق و اشکذر مشاهده گردید. اکوتیپهای سیرجان، کرمان، خاتم و اردکان با کمترین فاصله از ژنوتیپ ایدهآل (
di+)، بیشترین فاصله از ژنوتیپ غیر ایدهآل (di-) و بیشترین مقدار شاخص انتخابژنوتیپایدهآل(به ترتیب 937/0، 926/0، 769/0 و 667/0) به عنوان اکوتیپهای مطلوب معرفی شدند و اکوتیپهای اشکذر، بافق و شیراز با بیشترین فاصله از ژنوتیپ ایدهآل (di+)، کمترین فاصله از ژنوتیپ غیر ایدهآل (di-) و کمترین مقدار SIIG (به ترتیب 059/0، 094/0 و 166/0) به عنوان ضعیفترین اکوتیپها از نظر صفات مورد بررسی انتخاب شدند. بر اساس نتایج تجزیه خوشهای حاصل از صفات معنیدار در تجزیه واریانس به روش وارد و با محاسبه فاصله اقلیدسی، اکوتیپهای مورد مطالعه در سه گروه مجزا قرار گرفتند. اکوتیپهای سیرجان، خاتم، آباده، کرمان و اردکان در گروه اول، اکوتیپهای اشکذر، شیراز و بافق در گروه دوم و اکوتیپهای ابرکوه، اصفهان، سمیرم و رفسنجان در گروه سوم قرار گرفتند. اکوتیپهای گروه اول از نظر عملکرد دانه و اکثر صفات مورد بررسی از گروههای دیگر و میانگین کل برتر بودند. اکوتیپهای گروه دوم کمترین مقدار عملکرد دانه و سایر صفات به جز ارتفاع بوته را داشتند. اکوتیپهای گروه سوم از نظر صفات مورد مطالعه دارای مقادیر متوسط بودند.نتایج فواصل بین مرکز گروههای حاصل از تجزیه خوشهای نشان داد که بیشترین فاصله ژنتیکی بین اکوتیپهای گروههای اول و اکوتیپهای گروه دوم وجود داشت و بنابراین میتوان بیان کرد که تلاقیبیناکوتیپهایگروه اولبااکوتیپهایگروهدوماحتمالاً تنوعژنتیکیومیزانهتروزیسبالاتریرا ایجادخواهد نمود.به منظور انجام روش تجزیه رگرسیون گام به گام عملکرداسانسبه عنوانمتغیروابستهو سایرصفات مورد بررسی به عنوانمتغییرمستقلانتخابشدند.نتایج رگرسیون گام به گام نشان داد که چهار صفت تعداد چتر در بوته،تعدادشاخه فرعی،تعداددانهدرچترو درصد اسانس وارد معادله رگرسیون گام به گام شدند و توانستند 5/99 درصد از کل تغییرات عملکرد اسانس را تبیین کنند.
نتیجهگیری:نتایج تجزیه خوشهای اکوتیپهای مورد مطالعه با استفاده از صفات مورد بررسی و رتبهبندی ارقام با استفاده از روش شاخص انتخابژنوتیپایدهآل تطابق زیادی با یکدیگر داشتند. همچنین نتایج این پژوهش نشان داد که روش SIIGبه خوبیتوانستهاست اکوتیپهارادستهبندینماید. با توجه به نتایج حاصل از تجزیه خوشهای و مقادیر روش SIIG میتوان نتیجهگیری کرد که اکوتیپهای سیرجان، خاتم، آباده، کرمان و اردکان به عنوان برترین اکوتیپها میباشند و از این اکوتیپها میتوان در برنامههای به نژادی و توسعه کشت این گیاه استفاده نمود. بر اساس نتایج این پژوهش اکوتیپهای اشکذر، شیراز و بافق به عنوان ضعیفترین اکوتیپها معرفی شدند.