XML English Abstract Print


1- عضو هیات علمی بخش تحقیقات زراعی و باغی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی سیستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران
چکیده:   (61 مشاهده)
مقدمه و هدف: بررسی و معرفی ارقام یونجه پر محصول به منظور تولید علوفه در منطقه گرم وخشک سیستان به عنوان قطب دامپروری استان ضرورتی اجتناب ناپذیر است. لذا تحقیق حاضر برای ارزیابی ارقام یونجه­ های گرمسیری و شناسایی ارقام پرمحصول و سازگارتر از لحاظ تولید عملکرد و انتخاب توده­ هایی با پتانسیل مناسب جهت به­ گزینی انجام گرفت.
مواد و روش ­ها: این تحقیق به ­منظور بررسی خصوصیات فنولوژیکی، مورفولوژیکی و عملکردی 10 ژنوتیپ یونجه ­های گرمسیری (یونجه خالص شده محلی زابل، توده بومی زابل، بغدادی، دو توده افغانی، نیک شهری، امید، لاین­های 473، 472 و 471) در ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی زهک واقع در 20 کیلومتری شهرستان زابل به اجراء در آمد. آزمایش در قالب طرح  آماری بلوک­ های کامل تصادفی در سه تکرار برای مدت دو سال 98-1397 انجام شد. در هر سال هشت چین در مرحله 20 درصد گل­دهی برداشت شد. طی آزمایش صفات  تعداد روز تا سبز شدن، تعداد روز تا گل­دهی، ارتفاع بوته، درصد برگ به ساقه، قطر ساقه، تعداد ساقه، درصد ماده خشک، عملکرد علوفه­ تر و خشک اندازه ­گیری گردید.
یافته­ ها: بین ژنوتیپ­ ها اختلاف آماری معنی­ داری از لحاظ همه صفات مورد مطالعه مشاهده شد. بر اساس خوشه ­بندی کلاستر ژنوتیپ­ ها به دو گروه تقسیم شدند و گروه اول شامل رقم امید، بغدادی و یونجه خالص شده محلی زابل نسبت به بقیه ژنوتیپ ­ها برتری داشتند. در مقایسه میانگین­ ها به روش دانکن رقم امید به ترتیب با میانگین عملکرد علوفه ­تر و خشک 589/107 و 323/28 تن در هکتار در رتبه اول قرار گرفت. رقم بغدادی و لاین خالص شده محلی زابل به ترتیب با میانگین عملکرد علوفه­ تر و خشک 513/103 و 463/102 و 419/26 و 322/27 تن در هکتار در رتبه‌ دوم و سوم قرار گرفتند. این ارقام از نظر سایر صفات (ارتفاع بوته، تعداد ساقه، درصد برگ به ساقه) نیز در وضعیت خوبی قرار داشتند.
نتیجه­ گیری: تنوع قابل ملاحظه ­ای بین ژنوتیپ­ ها از لحاظ صفات مورد مطالعه مشاهده شد. بیشترین میزان عملکرد دانه در ژنوتیپ­ های امید، بغدادی و یونجه خالص شده محلی زابل مشاهده شد که می‌توان در شرایط مطلوب سطح قابل توجهی از اراضی استان سیستان و بلوچستان و مناطق هم اقلیم را به کشت یونجه از جمله ارقام امید، بغدادی و ژنوتیپ خالص شده محلی زابل اختصاص داد.
     
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: اصلاح براي تنش هاي زنده و غيرزنده محيطي
دریافت: 1402/10/27 | پذیرش: 1403/4/24

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی: یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Crop Breeding

Designed & Developed by: Yektaweb