دوره 15، شماره 47 - ( پاییز 1402 )                   جلد 15 شماره 47 صفحات 40-30 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Monirifar H, Kanani Notash R, Sadeghzade M E, Zahi N. (2023). Introduction of "Nafis" the First Iranian Improved Alfalfa Synthetic Variety. J Crop Breed. 15(47), 30-40. doi:10.61186/jcb.15.47.30
URL: http://jcb.sanru.ac.ir/article-1-1403-fa.html
منیری فر حسن، کنعانی نوتاش رسول، صادق زاده محمدابراهیم، زاهی نادر. معرفی "نفیس" اولین رقم یونجه سنتتیک اصلاح شده در ایران پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی 1402; 15 (47) :40-30 10.61186/jcb.15.47.30

URL: http://jcb.sanru.ac.ir/article-1-1403-fa.html


1- بخش تحقیقات زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان‌شرقی، سازمان تحقیقات، آموزش وترویج کشاورزی تبریز، ایران
2- مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان‌شرقی، سازمان تحقیقات، آموزش وترویج کشاورزی، تبریز، ایران
3- سازمان جهاد کشاورزی استان آذربایجان‌شرقی
چکیده:   (1138 مشاهده)
چکیده مبسوط
مقدمه و هدف:
یونجه (Medicago sativa L.)، به ­عنوان "ملکه نباتات علوفه‌ای"، مهم‌ترین گیاه علوفه‌ای در سراسر جهان از جمله ایران است. یکی از روش‌های رایج در اصلاح یونجه، معرفی ارقام سنتتیک است. در کشور ایران فعالیت‌های پژوهشی متعددی برای اصلاح و به زراعی یونجه صورت گرفته است ولی تاکنون تنها دو جمعیت اصلاح شده معرفی شده است و این پژوهش برای معرفی اولین رقم سنتتیک یونجه با استفاده از ژرم‌پلاسم غنی یونجه ایران صورت گرفت.

مواد و روش‌ها: بهمنظور ارزیابی قابلیت ترکیب عمومی اکوتیپ‌های یونجه منطقه آذربایجان از طریق آزمون پلیکراس و انتخاب والدین برتر برای تولید واریته سنتتیک، 30 اکوتیپ بومی منطقه آذربایجان در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان آذربایجان‌شرقی در خزانه پلی‌کراس کشت شدند. پس از جمع آوری بذور ناتنی تولید شده از خزانه پلی‌کراس، ابتدا بصورت انفرادی در گلدان کشت و سپس در یک ماهگی به مزرعه منتقل شدند و صفات مختلف در آنها به ­مدت سه سال اندازه‌گیری شد. با ارزیابی 30 خانواده ناتنی، یازده اکوتیپ برای تولید بذر سنتتیک انتخاب شدند. اکوتیپ‌های برتر انتخاب شده در شرایط کنترل شده با هم تلاقی یافتند و رقم سنتتیک تولید شد. رقم سنتتیک تولیدی در پروژه‌های متعدد و در چندین مکان و طی چند سال به ­همراه اکوتیپ‌های والدی و ارقام شاهد مورد ارزیابی قرار گرفت.
یافته‌ها: تجزیه‌های آماری نشان داد که تنوع گسترده‌ای بین خانواده‌های ناتنی وجود دارد و با استفاده از این تنوع، امکان گزینش والدها فراهم است. میزان وراثت‌پذیری خصوصی عملکرد تر، عملکرد خشک، ارتفاع، نسبت وزن‌تر برگ به وزن‌تر ساقه و وزن‌خشک برگ به وزن‌خشک ساقه به­ترتیب 51%، 50%، 46%، 11% و 19% برآورد گردید. با توجه به میزان قابلیت ترکیب عمومی اکوتیپ‌ها و به ویژه با لحاظ عملکرد علوفه‌تر و خشک، یازده اکوتیپ برتر برای تولید بذر سنتتیک انتخاب شدند. با اعمال گزینش با شدت 30%، میزان پاسخ مورد انتظار برای عملکرد تر و خشک به ­ترتیب 3/2 و 1/58 تن در هکتار محاسبه گردید که انتظار میرفت از نظر عملکرد تر 18% و از نظر عملکرد خشک 17/5% بازدهی وجود داشته باشد. با توجه به پائین بودن وراثت‌پذیری صفات وزن برگ به وزن ساقه در حالت تر و خشک، میزان پاسخ برای صفات فوق، بسیار کم بود.
نتیجه‌گیری: بر اساس نتایج بررسی‌های متعدد، میانگین عملکرد علوفه‌تر و ماده خشک رقم سنتتیک تولیدی به ­ترتیب 38609 و 10231 کیلوگرم در هر هکتار و عملکرد رقم شاهد نیز به­­ ترتیب 31589 و 8371 کیلوگرم در هکتار شد. برتری این رقم از نظر عملکرد علوفه‌تر و خشک نسبت به عملکرد رقم شاهد حدود 22% شد. در مجموع نتایج حاصل از اجرای پروژه‌های تحقیقاتی متعدد، نشان داد که رقم سنتتیک اصلاح شده از برتری لازم برای معرفی به ­عنوان یک رقم جدید زراعی به بهره‌برداران و کشت و زرع گسترده آن برخوردار است و به­ عنوان اولین رقم سنتتیک به نام نفیس معرفی شد.
متن کامل [PDF 1729 kb]   (321 دریافت)    
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: اصلاح نباتات
دریافت: 1401/5/11 | پذیرش: 1401/11/30

فهرست منابع
1. Afshar, F., Sheidai, M., TALEBI, S. M., & Keshavarzi, M. (2015). Bayesian and Multivariate Analyses of combined molecular and morphological data in Linum austriacum (Linaceae) populations: Evidence for infraspecific taxonomic groups. Biodiversitas Journal of Biological Diversity, 16(2). [DOI:10.13057/biodiv/d160213]
3. Ahmed, I. A., Mikail, M. A., Zamakshshari, N., & Abdullah, A. H. (2020). Natural anti-aging skincare: role and potential. Biogerontology, 21(3), 293-310. doi: 10.1007/s10522-020-09865-z [DOI:10.1007/s10522-020-09865-z]
5. Allaq, A. A., Sidik, N. J., Abdul-Aziz, A., & Ahmed, I. A. (2020). Cumin (Cuminum cyminum L.): A review of its ethnopharmacology, phytochemistry. Biomedical Research and Therapy, 7(9), 4016-4021. [DOI:10.15419/bmrat.v7i9.634]
7. Bahmankar, M., Mortazavian, S. M. M., Tohidfar, M., Noori, S. A. S., Darbandi, A. I., & Al-fekaiki, D. F. (2019). Chemotypes and morpho-physiological characters affecting essential oil yield in Iranian cumin landraces. Industrial Crops and Products, 128, 256-269. [DOI:10.1016/j.indcrop.2018.10.080]
9. Bahmankar, M., Nabati, D., Dehdari, M., & Ramazani, S. (2016). Genetic variation and phylogenetic relationships of safflower using morpho-phenological markers. Electronic J. Biol. S, 1, 7-12.
10. Behzadi, Z., Najafi Zarini, H., Ranjbar, G., & Pakdin Parizi, A. (2022). Investigation of Genetic Diversity and Relationships Among Agronomic Traits of Some Flax Genotypes. Journal of Crop Breeding, 14(43), 76-83. [DOI:10.52547/jcb.14.43.76]
12. Cooke, B.M. (2006). Disease assessment and yield loss. In: Cooke, B.M., D.G. Jones and B. Kaye (eds.), The epidemiology of plant diseases, 2nd edition. pp: 43-80., Springer, The Netherlands. [DOI:10.1007/1-4020-4581-6_2]
14. Dubey, P., Saxena, S., Mishra, B., Solanki, R., Vishal, M., Singh, B., . . . Yogi, A. (2017). Preponderance of cumin (Cuminum cyminum L.) essential oil constituents across cumin growing Agro-Ecological Sub Regions, India. Industrial Crops and Products, 95, 50-59. [DOI:10.1016/j.indcrop.2016.10.011]
16. Faravani, M., Azizi, N., Negari, A. K., Ranjbar, M., & Jafari, A. A. (2019). Study of Phenological, Morphological and Phytochemical Characteristics of Ajwain (Trachyspermum ammi L.) Genotypes. Journal Of Agroecology, 11(3), 995-1008.
17. Feizi, M., & Fahmideh, L. (2016). Evaluation of yield and some of quantitative traits in safflower (Carthamus tinctorius) germplasm under rain fed conditions. Journal of Crop Breeding, 8(2), 24-30.
18. Ghannadnia, M., Haddad, R., Zarinkamar, F., & Sharifi, M. (2014). Manganese treatment effects on terpene compounds of Cuminum cyminum flowers. Industrial Crops and Products, 53, 65-70. [DOI:10.1016/j.indcrop.2013.10.034]
20. Gohari, A. R., & Saeidnia, S. (2011). A review on phytochemistry of Cuminum cyminum seeds and its standards from field to market. Pharmacognosy Journal, 3(25), 1-5. [DOI:10.5530/pj.2011.25.1]
22. Hanafi, R., Sobeh, M., Ashour, M. L., El-Readi, M. Z., Desoukey, S. Y., Niess, R., . . . Wink, M. (2014). Chemical composition and biological activity of essential oils of cumin and coriander fruits from Egypt. Nat. Prod. J, 4(1), 63-69. [DOI:10.2174/221031550401140715152051]
24. Jafari, S., Sattari, R., & Ghavamzadeh, S. i. (2017). Evaluation the effect of 50 and 100 mg doses of Cuminum cyminum essential oil on glycemic indices, insulin resistance and serum inflammatory factors on patients with diabetes type II: A double-blind randomized placebo-controlled clinical trial. Journal of traditional and complementary medicine, 7(3), 332-338. [DOI:10.1016/j.jtcme.2016.08.004]
26. Kanani, P., Shukla, Y. M., Modi, A. R., Subhash, N., & Kumar, S. (2019). Standardization of an efficient protocol for isolation of RNA from Cuminum cyminum. Journal of King Saud University-Science, 31(4), 1202-1207. [DOI:10.1016/j.jksus.2018.12.008]
28. Karimi Afshar, A., Baghizadeh, A., & Mohammadi-Nejad, G. (2016). Evaluation of relationships between morphological traits and grain yield in cumin (Cuminum cyminum L.) under normal and drought conditions. Journal of Crop Breeding, 8(18), 159-165. [DOI:10.29252/jcb.8.18.160]
30. Madhuri, P., Jakhar, M., & Malik, C. (2014). A review on biotechnology, genetic diversity in cumin (Cuminum cyminum). International Journal of Life Science & Pharma Research, 4(4).
31. Moghaddam, M., Miran, S. N. K., Pirbalouti, A. G., Mehdizadeh, L., & Ghaderi, Y. (2015). Variation in essential oil composition and antioxidant activity of cumin (Cuminum cyminum L.) fruits during stages of maturity. Industrial Crops and Products, 70, 163-169. [DOI:10.1016/j.indcrop.2015.03.031]
33. Moghaddam, M., & Pirbalouti, A. G. (2017). Agro-morphological and phytochemical diversity of Iranian Cuminum cyminum accessions. Industrial Crops and Products, 99, 205-213. [DOI:10.1016/j.indcrop.2017.02.003]
35. Nouraein, M., Khavari-Khorasani, S., & Akhavan, M. (2020). Screening cumin (Cuminum cyminum L.) landraces for resistance to Fusarium oxysporum f. sp. cumini. Australasian Plant Pathology, 49(3), 295-305. [DOI:10.1007/s13313-020-00707-7]
37. Otto, L.-G. (2022). Investigation of Genetic Diversity in some Chamomile Genotypes (Matricaria Chamomilla L.) using Morphological, Phenological and Essential Oil Traits. Journal of Crop Breeding, 14(41), 19-28. [DOI:10.52547/jcb.14.41.19]
39. Pande, S., Sharma, M., Avuthu, N., & Telangre, R. (2012). High Throughput Phenotyping of Chickpea Diseases: Stepwise Identification of Host Plant Resistance. Information Bulletin No. 92: International Crops Research Institute for Semi-Arid Tropics.
40. Piri, R., Moradi, A., Balouchi, H., & Salehi, A. (2019). Improvement of cumin (Cuminum cyminum) seed performance under drought stress by seed coating and biopriming. Scientia Horticulturae, 257, 108667. [DOI:10.1016/j.scienta.2019.108667]
42. Rebey, I. B., Bourgou, S., Rahali, F. Z., Msaada, K., Ksouri, R., & Marzouk, B. (2017). Relation between salt tolerance and biochemical changes in cumin (Cuminum cyminum L.) seeds. journal of food and drug analysis, 25(2), 391-402. [DOI:10.1016/j.jfda.2016.10.001]
44. Shahlaei, A., Torabi, S., & Khosroshahli, M. (2014). Efficacy of SCoT and ISSR markers in assessment of tomato (Lycopersicum esculentum Mill.) genetic diversity. International Journal of Biosciences, 5(2), 14-22. [DOI:10.12692/ijb/5.2.14-22]
46. Soltani, E., Mortazavian, S. M. M., Faghihi, S., & Akbari, G. A. (2019). Non-deep simple morphophysiological dormancy in seeds of Cuminum cyminum L. Journal of Applied Research on Medicinal and Aromatic Plants, 15, 100222. [DOI:10.1016/j.jarmap.2019.100222]
48. Sowbhagya, H. (2013). Chemistry, technology, and nutraceutical functions of cumin (Cuminum cyminum L): an overview. Critical reviews in food science and nutrition, 53(1), 1-10. [DOI:10.1080/10408398.2010.500223]

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی: یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Crop Breeding

Designed & Developed by: Yektaweb