XML English Abstract Print


گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران
چکیده:   (315 مشاهده)
چکیده مبسوط
مقدمه و هدف: با توجه به سازگاری بالای کینوا با خاک­ های ضعیف و در عین حال مقاوم بودن به تنش خشکی و شوری این گیاه را گزینه­ جذابی جهت کشت در بسیاری از مناطق کشور نموده است. کشت کینوا طی سالیان اخیر در کشور در حال افزایش بوده و دستیابی به ارقام متحمل به تنش یکی از لازمه ­های حفظ این روند می ­باشد. بررسی تنوع ژرم­پلاسم قدم اول در مطالعات به­ نژادی است. در این تحقیق تنوع موجود در بین و داخل تعدادی ازجمعیت­ های کینوا با استفاده از نشانگر مولکولی ISSR مورد بررسی قرار گرفت.  
مواد و روش ­ها: این تحقیق در سال 99-1398 در دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان اجرا شد. در این مطالعه تنوع بین و درون (با انتخاب سه فرد از هر توده) 13 توده کینوا شامل ارقام زراعی (Titicaca و Giza1)،  مواد اصلاحی Q1، Q3، Q4، Q5، Q12، Q29، Q26 و چهار ژنوتیپ وحشی Chen با استفاده از نه نشانگر ISSR مورد بررسی قرار گرفت.
یافته­ ها: بر اساس نتایج حاصل از 9 نشانگر ISSR مورد استفاده، از مجموع 90 باند حاصل، تعداد 79 باند فرم چند شکلی (87/69) داشتند. تجزیه خوشه ­ای ژنوتیپ­ ها را به جز چند استثنا، در دو گروه Q  و غیر Q  (گروه Q: شامل ژنوتیپ ­هایی که نام آنها دارای پیشوند Q می باشند، گروه غیر Q: سایر ژنوتیپ ­ها) تقسیم­ بندی نمود. منشا توده ­های گروه غیر Q (Titicaca، Giza1 و ژنوتیپ­ های وحشی Chen) پرو و بولیوی است. همچنین منشا ژنوتیپ­ های گروه Q (البته منشا توده ­های Q1، Q3، Q4 و Q5 ناشناخته است) شیلی است. مطابق با گروه­ بندی دندروگرام، منشا ژنوتیپ­ های Q1، Q3، Q4 و Q5 شیلی می ­باشد. در تجزیه به مختصات اصلی دو مولفه اول با مجموع توجیه 26/17 درصد از تغییرات، ژنوتیپ‌های مورد بررسی را در دو گروه تقسیم­ بندی نمود. این تقسیم ­بندی تقریبا در تطابق با تقسیم ­بندی حاصل از دندروگرام بود. همچنین در تجزیه واریانس مولکولی تنوع بین و داخل توده به ترتیب برابر با 27 و 73 درصد بود که حاکی از تنوع بالای درون توده است. تنوع داخل ارقام Giza1 و  Titicacaاز سایر توده ­ها کمتر بود.
نتیجه ­گیری: نتایج تحقیق نشان داد که نشانگرهای ISSR قادر به شناسایی چندشکلی قابل توجهی در بین ژنوتیپ ­های مختلف کینوا گردیدند. همچنین درصد بالایی از تنوع متعلق به تنوع ژنتیکی درون جمعیت­ ها بود که نشان می ­دهد گزینش در داخل توده ­های کینوا می تواند ثمربخش باشد. در مجموع دندروگرام ژنوتیپ­ ها  را در دو بخش دسته ­بندی نمود که منطبق با ژرم ­پلاسم کینوای متعلق به مناطق مرتفع و ساحلی می­ باشد. از این الگو می­ توان جهت مدیریت منابع ژرم­ پلاسم کینوا و نیز تعیین والدین جهت تلاقی و ایجاد جمعیت متنوع بهره ­برداری نمود.
     
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: اصلاح نباتات مولكولي
دریافت: 1401/4/5 | ویرایش نهایی: 1402/3/10 | پذیرش: 1401/5/23

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2023 CC BY-NC 4.0 | Journal of Crop Breeding

Designed & Developed by : Yektaweb