استادیار بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی، مرکز تحقیقات آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان زنجان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، زنجان، ایران
چکیده: (363 مشاهده)
چکیده مبسوط
مقدمه و هدف: مهمترین عامل محدودکننده رشد گیاهان در شرایط دیم، آب میباشد و چون بخش اعظم اراضی ایران در نواحی خشک و نیمهخشک واقع شدهاند، تعیین تحمل نسبی به خشکی در گیاهان زراعی از اهمیت ویژه برخوردار است. با ارزیابی ژنوتیپهایی از هر گیاه که تحت شرایط کمآبی قادر به ارائه عملکرد نسبتاً قابل قبولی باشند، میتوان با اطمینان بیشتری آنها را در نواحی خشک و نیمهخشک کشت نمود.
مواد و روشها: بهمنظور بررسی اثر تنش خشکی و انتخاب ژنوتیپ های متحمل به خشکی در جو، 15 ژنوتیپ مختلف در دو شرایط نرمال آبیاری و دیم در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در چهار تکرار در سال زراعی 1400-1399 در دو ایستگاه تحقیقاتی خیرآباد و خدابنده استان زنجان مطالعه شدند.
یافتهها: نتایج تجزیه مرکب نشان داد که بین دو شرایط نرمال و دیم ازنظر صفت عملکرد دانه بین ژنوتیپها تفاوت معنیداری وجود داشت و شرایط دیم باعث کاهش بیش از 50 درصدی عملکرد دانه در مقایسه با شرایط آبیاری نرمال گردید. در شرایط آبیاری معمولی بیشترین عملکردها به ترتیب متعلق به ژنوتیپهای G3، G10 و G11 و در شرایط دیم علی رغم معنیدار نشدن اختلافات بین ژنوتیپها بیشترین عملکرد بهترتیب متعلق به ژنوتیپهای G3، G6 و G2 بود. بین ژنوتیپهای موردمطالعه، ازنظر کلیه شاخصهای کمّی مقاومت به خشکی (بهجز شاخص YI و SNPI) و نیز عملکرد در شرایط دیم اختلاف بسیار معنیداری وجود داشت. تجزیه همبستگی شاخصها با عملکرد در شرایط آبیاری معمولی و دیم، نشان داد که بین شاخصهای MP، STI، GMP، MSTI2، HM و RDY با عملکرد در شرایط آبیاری معمولی و دیم همبستگی معنیداری وجود داشت. تجزیه به مؤلفههای اصلی بر اساس شاخصها، نشان داد که مؤلفه اول 79/95 و مؤلفه دوم 14/049درصد از تغییرات کل را توجیه میکنند. نمودار بایپلات حاصل از مؤلفهها نشان داد که ژنوتیپهای G1، G2، G3، G9، G10، G11، G12 و G13 در قسمت مثبت نمودار مؤلفه اوّل قرار داشته و این ژنوتیپها دارای سازگاری خوبی به محیطهای آبی بودند. از بین این ژنوتیپها، ژنوتیپهای G2، G3 و G13 در قسمت مثبت نمودار مؤلفه دوم قرار گرفتند بنابراین میتوان این ژنوتیپها را ژنوتیپهای با عملکرد بالا در هر دو شرایط آبی و دیم معرفی کرد. تجزیه خوشه ای نشان داد که ژنوتیپهای G1، G2، G3، G9، G10 و G11 در یک گروه قرار گرفتند و میتوان این ژنوتیپها را ازنظر شاخصهای محاسبهشده، بهعنوان ژنوتیپهای متحمل به خشکی در نظر گرفت.
نتیجهگیری: بین شاخصهای MP، STI، GMP، MSTI2، HM و RDY محاسبهشده با عملکرد در شرایط آبیاری معمولی و دیم همبستگی معنیداری وجود داشت؛ بنابراین میتوان از این شاخصها جهت گزینش ژنوتیپهای متحمل به تنش استفاده کرد. گروهبندی ژنوتیپهای جو بر اساس شاخصهای کمی محاسبهشده نشان داد، ژنوتیپهای G2، G3 و G13 بهعنوان ژنوتیپهای برتر در شرایط آبیاری کامل و متحملترین ژنوتیپهای جو نسبت به تنش کمآبی شناسایی شدند.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
اصلاح براي تنش هاي زنده و غيرزنده محيطي دریافت: 1401/1/28 | ویرایش نهایی: 1402/3/10 | پذیرش: 1401/4/12