عارف راد مهدی، باییان جلودار نادعلی، نعمت زاده قربانعلی، کاظمی تبار سیدکمال، باقری نادعلی. بررسی کیفیت پروتئینهای دانه در موتانت های سویا [Glycine max (L.) Merrill] پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی 1388; 1 (4) :48-39
URL: http://jcb.sanru.ac.ir/article-1-126-fa.html
چکیده: (8850 مشاهده)
پروتئین لکتین یکی از عوامل مهم ضدتغذیهای در پروتئینهای دانه سویا محسوب می شود. پروتئین لیپوکسیژناز نیز به دلیل ایجاد طعم نامطلوب، مهمترین عامل در کیفیت پایئن پروتئین های سویا می باشد. در این تحقیق، تغییرات ژنتیکی حاصل از اشعه گاما روی پروتئین های ضدتغذیه ای رقم هیل، در دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، در سال 1386 و 1387 مورد ارزیابی قرار گرفت. در نسل M1 همه گیاهان برداشت و در نسل بعد بصورت بوته به ردیف کشت شدند. در نسل M2 تنوع زیادی برای صفات مورفولوژیک مانند، ارتفاع گیاه، شکل برگ، رنگ گل، عقیمی و دیررسی یا زودرسی مشاهده گردید، که از بین آنها گیاهان موتانت با صفات مورفولوژیک مطلوب انتخاب شدند. بررسی پروتئین های هر یک از این گیاهان موتانت، با استفاده از تکنیک SDS-PAGE نشان داد که گیاه موتانتM-107 فاقد پروتئین ضدتغذیهای لکتین و لاین موتانت M-729 فاقد پروتئین های ضدتغذیه ای لکتین و لیپواکسیژناز میباشد. این دو گیاه موتانت، با وجود عدم حضور یک یا چند زیرواحد پروتئینی، تغییرات معنیداری از لحاظ محتوی پروتئین و روغن از خود نشان ندادند. دو گیاه موتانت بهدست آمده از این تحقیق می توانند لاین های ارزشمندی در جهت اصلاح و بهبود پروتئینهای سویا باشند.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
اصلاح نباتات دریافت: 1392/2/18 | پذیرش: 1402/3/6 | انتشار: 1388/2/25