کیا میعاد، بابائیان جلودار نادعلی، باقری نادعلی. بررسی تحمل به شوری جهش یافته های حاصل از اشعه گاما در رقم 032 سویا در شرایط گلخانه پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی 1389; 2 (5) :56-47
URL: http://jcb.sanru.ac.ir/article-1-119-fa.html
چکیده: (8945 مشاهده)
به منظور بررسی تحمل به شوری سی و پنج لاین به دست آمده از پرتوتابی اشعه گاما در رقم 032 سویا (نسل M2)، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی، همراه با تیمار شوری با سه سطح30، 60 و 90 میلیمول کلرید سدیم در سه تکرار مورد بررسی قرار گرفت. این آزمایش در محیط کشت شنی در گلخانه دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری طی سال 1387 انجام گرفت. جهت تامین نیاز غذایی گیاه سویا از محلول غذایی هوگلند استفاده شد. بعد از 60 روز اعمال تیمار شوری، صفات طول ساقه، طول ریشه، تعداد گره ریشه، وزن تر گیاه، وزن خشک قسمت هوایی گیاه، وزن خشک ریشه و بیوماس گیاه مورد اندازهگیری قرار گرفت. جدول تجزیه واریانس نشان دهنده وجود اختلاف معنی دار بین سطوح شوری، لاینها و اثر متقابل برای تمامی صفات مورد مطالعه میباشد. نتایج نشان داد که با افزایش غلظت شوری، کاهش معنیداری در تمامی صفات ایجاد شد. دز 320 گری اشعه گاما، بیشترین اختلاف معنی دار را بین لاین ها در صفات مختلف ایجاد کرد. از بین لاینهای مورد مطالعه 10 لاین به دست آمده از دز های مختلف اشعه گاما افزایش معنیداری را در صفات مختلف مورد بررسی نسبت به رقم شاهد دارا بودند. این لاینها به عنوان لاین های امیدبخش می توانند در سال های آینده جهت دستیابی به ارقام متحمل مورد توجه ویژه قرار گیرند.
واژههای کلیدی: سویا،
شوری،
اشعه گاما
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
اصلاح نباتات دریافت: 1392/2/18