دوره 12، شماره 35 - ( پاییز 1399 )                   جلد 12 شماره 35 صفحات 125-139 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Fathi R, Mohebodini M, chamani E. Evaluation of Iranian and Foreign Summer Savory (Satureja hortensis L.) Accessions by Multivariate Statistical Analysis. jcb. 2020; 12 (35) :125-139
URL: http://jcb.sanru.ac.ir/article-1-1110-fa.html
فتحی رقیه، محب الدینی مهدی، چمنی اسماعیل. ارزیابی توده‌های ایرانی و خارجی مرزه (.Satureja hortensis L) با استفاده از روش‌های آماری چند متغیره. پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی. 1399; 12 (35) :125-139

URL: http://jcb.sanru.ac.ir/article-1-1110-fa.html


گروه علوم باغبانی، دانشکده‌ی کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی
چکیده:   (311 مشاهده)
مرزه (Satureja hortensis L.) یک گیاه دارویی ارزشمند و با خواص و کاربردهای مفید می‌باشد و به دلیل داشتن کارواکرول، تیمول و رزمارینیک اسید در صنایع داروسازی به‌طور گسترده استفاده شده ‌است. در این پژوهش توده‌های مختلف این گیاه از سایر کشور‌ها و مناطق مختلف ایران جمع‌آوری شد. به‌منظور بررسی صفات مورفولوژیکی، فیتوشیمیایی و عملکرد اسانس در آن‌ها در شرایط اقلیمی اردبیل، در سال 1398 آزمایشی در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی انجام شد. نتایج حاصل از تجزیه واریانس داده‌ها نشان داد که در بین 20 توده از نظر بیشتر صفات اختلاف معنی‌داری وجود داشت. صفات مهمی از جمله سطح مقطع بوته بین 78/19 تا 29/45 سانتی­متر مربع، وزن خشک شاخساره بین 08/0 تا 05/2 گرم، وزن صددانه بین 021/0 تا 126/0 ‌گرم و عملکرد اسانس بین 23/0 تا 21/2 گرم در هکتار در بین توده‌ها متغیر بود. توده‌‌های اهواز و یونان به‌ترتیب در صفات رویشی و فیتوشیمیایی بهتر بودند. بیشترین میزان همبستگی بین تعداد برگه و طول بذر (96/0) مشاهده شد. تجزیه خوشه‌ای توده‌های مورد بررسی را در پنج گروه طبقه‌بندی نمود. تجزیه به عامل‌ها نشان داد که پنج عامل اول توانستند 78/77 درصد از واریانس کل را توجیه کنند. نتایج تجزیه‌ی علیت نشان داد که صفات سطح برگ، نسبت طول به عرض برگ، تعداد گل در گل‌آذین، فنول کل و وزن خشک شاخساره در عملکرد اسانس توده‌های مرزه تاثیر داشتند و فنول کل بیشترین اثر مستقیم و مثبـت (8/0) را داشت. براساس نتایج این تحقیق، تنوع ژنتیکی قابل توجهی بین توده‌های مرزه‌ی ایرانی و خارجی وجود داشت.
متن کامل [PDF 984 kb]   (52 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: اصلاح نباتات
دریافت: 1398/11/24 | ویرایش نهایی: 1399/9/5 | پذیرش: 1399/5/11 | انتشار: 1399/7/10

فهرست منابع
1. Bernath, J. 2002. Strategies and recent achievements in selection of medicinal and aromatic plants. Proc. Int. Cont. on MAP. Acta Horticulture, 576: 65-68. [DOI:10.17660/ActaHortic.2002.576.19]
2. Bezic, N., I. Samanic, V. Dunkic, V. Besendorfer and J. Puizina. 2009. Essential Oil Composition and Internal Transcribed Spacer (ITS) Sequence Variability of Four South-Croatian Satureja Species (Lamiaceae). Molecules, 14: 925-938. [DOI:10.3390/molecules14030925]
3. Esquinas, J. 2005. Protecting crop genetic diversity for food security: political, ethical and technical challenges. Nature Reviews Genetics, 6: 946-953. [DOI:10.1038/nrg1729]
4. Fathalipour, Z., D. Nabati-Ahmadi, H. RajabiMemari, A. Siahpoush and F. Sedigi-Dehcordi. 2014. Investigation of genetic diversity by morphological characteristics and cluster analysis in Anethum graveolens germplasm. The Plant Production (Scientific Journal of Agriculture), 37(4): 57-67.
5. Fikreselassie, M., H. Zeleke and N. Alemayehu. 2012. Correlation and Path Analysis in Ethiopian Fenugreek (Trigonella foenum-graecum L.) Landraces. Crown Research in Education, 2: 132-42.
6. Gunasekaran, M.N., S. Nadarajan and S.V. Netaji.2010. Character association and path analysis in interracial hybrids in Rice (Oryza Sativa L.). Electronic Journal of Plant Breeding, 1(2): 956-960.
7. Hadian, J., M.H. Mirjalili, M.R. Kanani, A. Salehnia and P. Ganjipoor. 2011. Phytochemical and morphplogical characterization of Satureja khuzistanica Jamzad populations from Iran. Chemical Biodiversity, 8: 902-915. [DOI:10.1002/cbdv.201000249]
8. Hadian, J., A. Azizi, S. Tabatabaei, M.R. Naghavi, Z. Jamzad and W. Friedt. 2010. Analysis of the genetic diversity and affinities of different Iranian Satureja species based on SAMPL markers. Planta Medica, 76: 1-7. [DOI:10.1055/s-0030-1250063]
9. Hadian, J., S.N. Ebrahimi and P. Salehi. 2010. Variability of morphological and phytochemical characteristics among Satureja hortensis L. accessions of Iran. Industrial Crops and Products, 32(1): 62-69. [DOI:10.1016/j.indcrop.2010.03.006]
10. Hadian, J., S. Tabatabaei, M.R. Naghavi, Z. Jamzad and T. Ramak-Masoumi. 2008. Genetic diversity of Iranian accessions of Satureja hortensis L. based on horticultural traits and RAPD markers. Scientia Horticulturae, 115(2): 196-202.‌ [DOI:10.1016/j.scienta.2007.08.007]
11. Hajhashemi, V., H. Sadraei, A.R. Ghannadi and M. Mohseni. 2000. Antispasmodic and anti-diarrhoeal effect of Satureja hortensis L. essential oil. Journal of ethnopharmacology, 71(1): 187-192. [DOI:10.1016/S0378-8741(99)00209-3]
12. Hara, M., K. Oki, K. Hoshino and T. Kuboi. 2003. Enhancement of anthocyanin biosynthesis by sugar in radish (Raphanus sativus) hypocotyl. Journal of Plant Science, 164: 259-265. [DOI:10.1016/S0168-9452(02)00408-9]
13. Heydari, A., J. Hadian, H. Esmaeili, M.R. Kanani, M.H. Mirjalili and A. Sarkhosh.2019. Introduction of Thymus daenensis into cultivation: Analysis of agro-morphological, phytochemical and genetic diversity of cultivated clones. Industrial Crops and Products, 131: 14-24.‌ [DOI:10.1016/j.indcrop.2019.01.033]
14. Hosseini, N., M. Akbari, R. Ghafarzadegan, S. Changizi Ashtiyani and R. Shahmohammadi. 2012. Total phenol, antioxidant and antibacterial activity of the essential oil and extracts of Ferulago angulata ssp. angulata. Journal of Medicinal Plants, 3(43): 80-89.‌
15. Kamkar, B., M. Kafi and M. Nassiri Mahalati. 2004. Determining the most sensitive developmental period of wheat to salinity using path analysis for optimal salin water utilization. Journal of Agricultural Science and Technology, 19: 25-34.
16. Karimi, E., A. Ghasemnejad and J. Hadian . 2014. Evaluation of morphological diversity and essential oil yield of Satureja mutica Fisch. & C.A. Mey. populations growing wild in Iran. Journal of Horticulture Forestry and Biotechnology, 18(1): 7-16.
17. Kaveh, S.H., H.L. Zeinali, H. Safaei, A. Madah and S. Aflakian. 2013. Comparison of morphological and phytochemical traits in different populations of Thymus kotschyanus Boiss. and Thymus vulgaris L. genotypes. Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants, 29(1): 117-129.
18. Khadivi-khub, A., H. Salehi-Arjmand and J. Hadian. 2013. Morphological and phytochemical variation of Satureja bachtiarica populations from Iran. Industrial Crops and Products, 54: 257-265. [DOI:10.1016/j.indcrop.2014.01.039]
19. Khadivi-Khub, A., H. Salehi-Arjmand, K. Movahedi and J. Hadian. 2015. Molecular and morphological variability of Satureja bachtiarica in Iran. Plant systematics and evolution, 301(1): 77-93.‌ [DOI:10.1007/s00606-014-1055-3]
20. Kumburovic, I., D. Selakovic, T. Juric, N. Jovicic, V. Mihailovic, J.K. Stankovic and G. Rosic. 2019. Antioxidant effects of Satureja hortensis L. attenuate the antigenic effect of cisplatin in rats. Oxidative medicine and cellular longevity, 5: 112-120. [DOI:10.1155/2019/8307196]
21. Mosavi, S.H., M. Hasandokht, R. Chokan, N.A. Sepahvand and M. khosroshahi. 2014. Genetic variation of Iranian Lettuce genotypes based on morphological traits. Plant Breeding and Seed Science Journal, 1(29): 103-119.
22. Movahedi, R., A. Shojaeiyan, M. Falahati-Anbaran and M. Ayyari. 2019. Genetic variation and structure in natural populations of a medicinal vegetable, satureja bachtiarica, inferred from microsatellite markers developed using next-generation sequencing. Plant molecular biology reporter, 37(1-2): 14-23. [DOI:10.1007/s11105-018-1126-7]
23. Naghavi, M.R., B. Gareyazi and G. Hossaini Salkadeh. 2010. Molucullar markers.Tehran: Publication of Tehran University.
24. Ortiz, J. and H. longie. 1997. Path analysis and ideotyps for plant breeding. Agronomy Journal, 89: 988-994. [DOI:10.2134/agronj1997.00021962008900060023x]
25. Otieno, G., N. Danikou, S. Bossou, B. Mikpon, T. Vodouhe, R. Recha and M. Halewood. 2018. Enhancing the capacity of local communities to access crop genetic diversity for climate change adaptation.‌
26. Riaz, B., A. Saeed, S. Fiaz and A. Riaz. 2019. Genetic diversity among cotton (gossypium hirsutum l.) germplasm assessed through morphological and within-boll yield attributes. JAPS, Journal of Animal and Plant Sciences, 29(1): 226-231.
27. Saeedinia, M., S.H. Hosseinian, F. Beiranvand and H. Mumivand. 2019. Study of the Essential Oil, Morphological Parameters, and Growth-stage-Specific Crop Coefficients of Summer Savory (Satureja hortensis L.). Journal of Medicinal plants and By-product, 8(1): 1-6.
28. Salamati, M.S. and H. Zeinali. 2011. Evaluation of genetic diversity of some Nigella sativa L. genotypes using agro-morphological characteristics. Iranian Journal of medicinal and Aromatic Plants, 29(1): 201-204.
29. Salamati, M.S. and H. Zeinali. 2011. Evaluation of genetic diversity of some Nigella sativa L. genotypes using agro-morphological characteristics. Iranian Journal of medicinal and Aromatic Plants, 29(1): 201-204.
30. Salamati, M.S. and H. Zeinali. 2011. Evaluation of genetic diversity of some Nigella sativa L. genotypes using agro-morphological characteristics. Iranian Journal of medicinal and Aromatic Plants, 29(1): 201-204.
31. Salehi Shanjani, P., A.A. Jafari, M. Calagari and M. Mohamad Esmaeeli. 2014. Genetic diversity and geographic relationship among 18 Agropyron desertorum populations using total Proteins. Journal of Plant Research (Iranian Journal of Biology), 27(2): 243-255.
32. Sharma, K.C. and E.V.D. Sastry.2008. Path analysis for seed yield and its component characters in fenugreek (Trigonella foenum-graecum L.).Journal of Spices and Aromatic Crops, 17: 69-74.
33. Sonald, S.F. and S.K. Laima. 2001. Phenolics and cold tolerance of Brassica napus. Journal of Plant Agriculture,1: 1: 1-5.
34. Sorkheh, K., B. Shiran, M. Khodambashi, H. Moradi, T.M. Gradziel and P. Martinaz Gomez. 2010. Correlations between quantitative tree and fruit almond traits and their implications for breeding. Scientia Horticulture, 125: 323-331. [DOI:10.1016/j.scienta.2010.04.014]
35. Su, H., J. Chen, Y. Wu, J. Chen, X. Guo, Z. Yan and P. Xie. 2019. Morphological traits of submerged macrophytes reveal specific positive feedbacks to water clarity in freshwater ecosystems. Science of the Total Environment, 684: 578-586.‌ [DOI:10.1016/j.scitotenv.2019.05.267]
36. Tian, K. E. Dietzenbacher and R. Jong-A-Pin. 2019. Measuring industrial upgrading: applying factor analysis in a global value chain framework. Economic Systems Research, 31(4): 642-664. [DOI:10.1080/09535314.2019.1610728]
37. Yousefiazarkhanian, M., A. Asghari, J. Ahmadi and A.A. Jafari. 2016. Investigation of morphological variation among some Salvia L. species and ecotypes by multivariate statistical analysis. Journal of Crop Breeding, 8(20): 141-133.‌
38. Ziaeifard, R., R. darvishzadeh and I. bernosi. 2016. Study of genetic diversity of agro-morphological traits in confectionery sunflower (Helianthus annuus L.) populations using multivariate statistical techniques.‌ Journal of Crop Breeding, 8(17): 42-54.‌ [DOI:10.18869/acadpub.jcb.8.17.54]

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2021 CC BY-NC 4.0 | Journal of Crop Breeding

Designed & Developed by : Yektaweb