نعمت زاده قربانعلی، اولادی مرتضی، کیانی غفار، حاجی پور عباس، هاشمی آمنه سادات. اصلاح و معرفی رقم جدید برنج "پردیس" به روش کلاسیک پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی 1389; 2 (6) :25-16
URL: http://jcb.sanru.ac.ir/article-1-108-fa.html
چکیده: (8769 مشاهده)
برنج دومین محصول استراتژیک در ایران است و کیفیت پخت و خوراک آن برای مصرف کنندگان ایرانی اهمیت بسزائی دارد. برای بهبود همزمان عملکرد و کیفیت، ابتدا تلاقی های مختلف بین ارقام آمل 3 و سپیدرود (پر محصول ولی با کیفیت پخت و خوراک پائین) با دمسیاه مشهد و سنگ جو (عملکرد پائین ولی کیفیت خوب) انجام شد. پس از آن، عمل تلاقی برگشتی F1 با والد دورهای (ارقام کیفی) آغاز و پس از دو نسل تلاقی برگشتی و تهیه BC2، عمل خود تلقیحی آنها صورت گرفت و اداره نسل های درحال تفکیک، بر اساس روش شجره ای ادامه یافت. پس از پنج نسل خودگشنی (BC2F5)، 13 لاین اصلاحی با عملکرد بالا و کیفیت مطلوب بدست آمد. نتایج آزمایشات مزرعهای و لاینهای انتخابی نشان داد که لاین 6-32DN- از لحاظ عملکرد و زودرسی نسبت به رقم شاهد کیفی محلی (سنگ طارم) برتری داشته و از نظر کیفیت نیز با آن قابل رقابت می باشد. این لاین نیمه پاکوتاه، متحمل به کرم ساقه خوار، مقاوم به بیماری بلاست و مقاوم به خوابیدگی (ورس) بوده و دارای خواص فیزیکوشیمیائی مطلوب (آمیلوز 5/23%، غلظت ژل 1/58، درجه حرارت ژلاتینی شدن 77/6، طول دانه 6/11 میلی متر و فاقد شکم سفیدی یا گچی) و در حد ارقام محلی بوده (حدود 75 درصد)، در حالیکه دارای عملکردی بالغ بر 93/5 تن در هکتار می باشد که در مقایسه با رقم شاهد محلی یعنی رقم سنگ طارم با عملکرد 3650 کیلوگرم در هکتار عملکرد دارای برتری نسبتا خوبی است.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
اصلاح نباتات دریافت: 1392/2/16 | پذیرش: 1392/2/17