Journal of Crop Breeding
پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی
jcb
Agriculture
http://jcb.sanru.ac.ir
1
admin
2228-6128
2676-4628
10.61186/jcb
fa
jalali
1395
10
1
gregorian
2017
1
1
8
19
online
1
fulltext
fa
برآورد وراثتپذیری محتوای روغن و پروتئین دانه در تودههای بومی آفتابگردان آجیلی در سطوح مختلف آبیاری
Estimates of Heritability for Oil and Protein Content of Grain in Confectionary Sunflower Landraces under Different Levels of Irrigations
اصلاح نباتات
General
پژوهشي
Research
<p><strong>به منظور بررسی تنوع ژنتیکی و وراثتپذیری محتوای روغن و پروتئین دانه در آفتابگردان آجیلی تحت شرایط مختلف آبی، تعداد 56 توده محلی در سه آزمایش جداگانه در قالب طرح لاتیس مستطیل ساده (8×7) با دو تکرار در مزرعه تحقیقاتی ایستگاه ساعتلوی ارومیه در سال زراعی 1391 مورد بررسی قرار گرفتند. تیمارهای آبیاری شامل سه سطح آبیاری مطلوب (</strong><strong><span dir="LTR">I<sub>1</sub></span></strong><strong>)، تنش ملایم (</strong><strong><span dir="LTR">I<sub>2</sub></span></strong><strong>) و تنش شدید خشکی (</strong><strong><span dir="LTR">I<sub>3</sub></span></strong><strong>) (به ترتیب آبیاری پس از تخلیه 50، 70 و 90 درصد آب قابل استفاده) بود. در شرایط آبیاری مطلوب، متوسط وراثتپذیری از 77/0 برای عملکرد پروتئین دانه تا 99/0 برای درصد روغن و پروتئین متغیر بدست آمد. در شرایط تنش خشکی ملایم، وراثت­پذیری بین 66/0 </strong><strong><span dir="LTR">)</span></strong><strong>قطر آکن</strong><strong><span dir="LTR">(</span></strong><strong> تا 99/0 </strong><strong><span dir="LTR">)</span></strong><strong>درصد روغن و پروتئین</strong><strong><span dir="LTR">(</span></strong><strong> متغیر نشان داد. در شرایط تنش خشکی شدید، مقدار وراثتپذیری بین 85/0 تا 99/0</strong> <strong>به ترتیب مربوط به صفات درصد روغن و پروتئین و قطر آکن نوسان داشت. در سه محیط مختلف آبیاری، بیشترین میزان واریانس ژنتیکی و کمترین میزان واریانس محیطی از صفات درصد روغن و پروتئین دانه حاصل شد. در هر سه شرایط مختلف آبیاری، بیشترین میزان تغییرات فنوتیپی، ژنتیکی و محیطی در صفت عملکرد پروتئین دانه مشاهده شد. </strong></p>
<p>In order to investigate the genetic diversity and the heritability of oil and protein content of grain in confectionary sunflower under different water availability, 56 local populations were studied in three separate experiments with rectangular lattice design (7×8) with two replications at Agricultural Research Center of West-Azerbaijan province, Urmia, Iran in 2012. Water treatments were well-watered, moderate and severe water stress conditions so that irrigation was applied after 50%, 70% and 90% depletion of available water, respectively. The results showed that in all three different water treatment conditions, heritability of oil and protein percentage was more in comparion with other traits. In well-watered conditions, the heritability was between 0.77 for grain protein yield and 0.99 for oil and protein percentage. In moderate drought stress conditions, the maximum and minimum heritability was related to oil and protein percentage (0.99) and achene diameter (0.66), respectively. In severe drought stress conditions, the heritability varied between 0.85 for achene diameter 0.99 to for oil and protein percentage. In three different environments of Irrigation, the maximum genetic variation and minimum environmental variance of traits was obtained by grain oil and protein percentage. In all three irrigation conditions, the most phenotypic, genetic and environmental variance was associated with grain protein yield trait.</p>
<p></p>
آفتابگردان, درصد پروتئین, درصد روغن, وراثتپذیری
Heritability, Oil percentage, Protein percentage, Sunflower
184
178
http://jcb.sanru.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1-221&slc_lang=fa&sid=1
اسماعیل
قلی نژاد
10031947532846004745
10031947532846004745
Yes
رضا
درویش زاده
10031947532846004746
10031947532846004746
No