Journal of Crop Breeding
پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی
jcb
Agriculture
http://jcb.sanru.ac.ir
1
admin
2228-6128
2676-4628
10.61186/jcb
fa
jalali
1395
10
1
gregorian
2017
1
1
8
19
online
1
fulltext
fa
اثر تنش اسمزی بر برخی خصوصیات فیزیولوژیکی ارقام گندم
Effect of Osmotic Stress on Some Physiological Characters of Wheat Cultivars
اصلاح نباتات
General
پژوهشي
Research
<p dir="RTL" style="margin: 0cm 0cm 0pt; text-align: justify; line-height: 80%; text-indent: 14.8pt; unicode-bidi: embed; direction: rtl;"><font color="#000000"><b><span 2="" lang="FA" style="line-height: 80%; font-family: ;">این تحقیق به منظور ارزیابی تاثیر تنش اسمزی بر خصوصیات فیزیولوژیکی ارقام گندم به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملا تصادفی در سه تکراردر سال 1392 در دانشگاه محقق اردبیلی اجرا گردید. 20 رقم گندم در سه سطح تنش اسمزی (0، 6- و 12- بار) مورد مطالعه قرار گرفتند.</span></b><b><span 2="" dir="LTR" lang="FA" style="line-height: 80%; font-size: 8pt;"><font face="Calibri"> </font></span></b><b><span 2="" lang="FA" style="line-height: 80%; font-family: ;">نتایج تجزیه واریانس نشان داد که تنش بر تمامی صفات مورد بررسی به جز کارتنوئید، کلروفیل </span></b><b><span 2="" dir="LTR" new="" style="line-height: 80%; font-family: ;" times="">b</span></b><b><span 2="" lang="FA" style="line-height: 80%; font-family: ;"> و عملکرد کوانتوم تاثیر معنی­دار داشت. مقایسات میانگینها با روش </span></b><b><span 2="" lang="FA" new="" style="line-height: 80%; font-family: ;" times="">دانکن </span></b><b><span 2="" lang="FA" style="line-height: 80%; font-family: ;">در سطح احتمال یک درصد نشان داد که افزایش تنش اسمزی باعث افزایش میانگین صفاتی مانند قندمحلول، پرولین و کلروفیل </span></b><b><span 2="" dir="LTR" new="" style="line-height: 80%; font-family: ;" times="">a</span></b><b><span 2="" lang="FA" style="line-height: 80%; font-family: ;"> در اکثر ارقام گردید، اما میانگین صفاتی مانند فلورسانس اولیه، فلورسانس حداکثر، کارتنوئید و فلورسانس متغیر در بیشتر ارقام مانند تجن، گاسکوژن، میهن، رسول، گاسپارد و بک­کراس ­روشن ­زمستانه نسبت به سطح شاهد کاهش نشان داد. هم­چنین میانگین صفات عملکرد کوانتوم و کلروفیل </span></b><b><span 2="" dir="LTR" new="" style="line-height: 80%; font-family: ;" times="">b</span></b><b><span 2="" lang="FA" style="line-height: 80%; font-family: ;"> در تعداد زیادی از ارقام مانند آرتا، کویر و بک­کراس­ روشن ­زمستانه در سطح تنش اسمزی 6- بار بیشترین مقدار را دارا بود. براساس نتایج حاصل از تجزیه­ خوشه­ای براساس صفات فیزیولوژیک در سطح شاهدو تنش اسمزی، ارقام زرین، اینیا، آرتا، مغان 1، تجن و شیرودی انحراف از میانگین کل بالاتری برای اکثر صفات داشتند. در سطح تنش اسمزی 6- بار ارقام ارگ، توس، میهن، مغان 3، اروم، کویر، بک­کراس­روشن زمستانه و شیرودی و در سطح تنش اسمزی 12- بار ارقام میهن، گاسکوژن، مغان 2 و رسول در گروه ارقام متحمل به تنش اسمزی قرار گرفتند.</span></b></font></p>
<p style="text-align: justify;"><font color="#000000"><span 2="" new="" style="line-height: 115%; font-family: ;" times="">This study was conducted to evaluate the effect of osmotic stress on physiological characters of wheat cultivars as a factorial experiment based on completely randomized design with three replications in 2012 at the Mohaghegh Ardabili University. Twenty wheat cultivars studied in three stress levels (control, </span><span 2="" dir="RTL" lang="FA" new="" style="line-height: 115%; font-family: ;" times="">-</span><span 2="" new="" style="line-height: 115%; font-family: ;" times="">6 and </span><span 2="" dir="RTL" lang="FA" new="" style="line-height: 115%; font-family: ;" times="">-</span><span 2="" new="" style="line-height: 115%; font-family: ;" times="">12 Bars). Analysis of variance showed that the stress had significant effect on all traits, except of carotenoids, chlorophyll b and quantum yield. Comparisons of means by Duncan method at one percent probability level showed that increasing of osmotic stress increased averages of soluble sugar, proline and chlorophyll a in most cultivars. But, the average of chlorophyll fluorescence, maximum fluorescence (Fm), variable fluorescence (Fv) and carotenoids were decreased in more varieties such as Tajan, Gascogen, Mihan, Rasool, Gaspard and ­Roshan (­winter type back­ cross) in compared with control level. Also, mean of quantum yield and chlorophyll b </span><span 2="" new="" style="line-height: 115%; font-family: ;" times="">were greate </span><span 2="" new="" style="line-height: 115%; font-family: ;" times="">in most varieties such as Arta and ­Roshan </span><span 2="" new="" style="line-height: 115%; font-family: ;" times="">in -6 bar osmotic stress</span><span 2="" new="" style="line-height: 115%; font-family: ;" times=""> level. According to cluster analysis results based on physiological traits in control level, the varieties of Zarrin, Inia, Arta, Moghan1, Tajan and Shiroodi had high deviation from total mean for most of traits. In -6 bar osmotic stress, the varieties of Mihan, Shiroodi, Arg, Tous, Orum, Kavir, Moghan3 and ­Roshan (­winter type back­ cross) and in -12 bar osmotic stress, the varieties of Mihan, Gascogen, Mihan, Moghan2 and Rasool categorized in tolerant varieties groups. </span></font></p>
پرولین, تجزیه خوشهای, تنش اسمزی, فلورسانس کلروفیل, قند
Chlorophyll fluorescence, Cluster analysis, Osmotic stress, Proline, Soluble sugar
123
112
http://jcb.sanru.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1-214&slc_lang=fa&sid=1
مریم
طهماسب عالی
10031947532846004726
10031947532846004726
No
علی
اصغری
10031947532846004727
10031947532846004727
Yes
امید
سفالیان
10031947532846004728
10031947532846004728
No
حمیدرضا
محمددوست چمنآباد
10031947532846004729
10031947532846004729
No
علی
رسولزاده
10031947532846004730
10031947532846004730
No