Journal of Crop Breeding
پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی
jcb
Agriculture
http://jcb.sanru.ac.ir
1
admin
2228-6128
2676-4628
10.61186/jcb
fa
jalali
1401
7
1
gregorian
2022
10
1
14
43
online
1
fulltext
fa
ارزیابی صفات مرتبط با کیفیت دانه لاین های F5 گندم تحت شرایط تنش خشکی انتهای فصل
Evaluation of Grain-Quality Related Traits of F5 Lines of Wheat under Terminal Drought Stress Conditions
اصلاح براي تنش هاي زنده و غيرزنده محيطي
Special
پژوهشي
Research
<div style="text-align: justify;"><span style="font-size:12px;"><span style="line-height:2;"><span style="direction:rtl"><span style="unicode-bidi:embed"><span sans-serif=""><b><span lang="FA"><span 2="" mitra="">چکیده مبسوط<br>
مقدمه و هدف:</span></span></b><span lang="FA"><span 2="" mitra=""> تنش خشکی شایع ­ترین و مهمترین عامل محدود کننده رشد و تولید گیاهان زراعی است. با توجه به معضل کمبود بارندگی یا خشکسالی­ های پیاپی سال ­های اخیر در ایران و در نتیجه کمبود آب آبیاری در کشت گندم، آگاهی از روابط صفات مرتبط با کیفیت دانه با عملکرد دانه در شرایط تنش خشکی برای شناسایی لاین ­های متحمل به خشکی حائز اهمیت است.</span></span> <span lang="FA"><span 2="" mitra=""> بنابراین مطالعه حاضر به ارزیابی تاثیر تنش خشکی بر کیفیت دانه 104 لاین </span></span><span dir="LTR" lang="EN-US"><span new="" roman="" times="">F<sub>5</sub></span></span><span lang="FA"><span 2="" mitra=""> حاصل از تلاقی دو رقم گندم نان (برات × نوگال) پرداخته است.</span></span></span></span></span><br>
<span style="direction:rtl"><span style="unicode-bidi:embed"><span sans-serif=""><b><span lang="FA"><span 2="" mitra="">مواد و روش ­ها:</span></span></b><span lang="FA"><span 2="" mitra=""> به ­منظور مطالعه تاثیر تنش خشکی بر صفات مرتبط با کیفیت دانه گندم</span></span> <span lang="FA"><span 2="" mitra="">104 لاین </span></span><span dir="LTR" lang="EN-US"><span new="" roman="" times="">F<sub>5</sub></span></span><span lang="FA"><span 2="" mitra="">، در دو شرایط تنش خشکی و معمول (شاهد) در قالب طرح</span></span> <span lang="FA"><span 2="" mitra="">بلوک ­های کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 1400-1399 ارزیابی شدند</span></span><span dir="LTR" lang="EN-US"><span new="" roman="" times="">.</span></span><span lang="FA"><span 2="" mitra=""> صفات عملکرد دانه، عملکرد پروتئین دانه، سختی دانه، عدد زلنی، محتوای پروتئین، حجم نان، محتوای گلوتن و شاخص گلوتن مورد مطالعه قرار گرفتند.</span></span></span></span></span><br>
<span style="direction:rtl"><span style="unicode-bidi:embed"><span sans-serif=""><b><span lang="FA"><span 2="" mitra="">یافته ­ها: </span></span></b><span lang="FA"><span 2="" mitra="">نتایج تجزیه واریانس صفات در دو شرایط محیطی تنش و معمول، حاکی از وجود تنوع ژنتیکی معنی­­ دار در لاین ­های مورد بررسی برای این صفات بود. ضمن اینکه تاثیر تنش و اثر متقابل لاین× تنش بر همه صفات مورد مطالعه معنی­ دار بود. مقایسه میانگین صفات در لاین ­ها نشان داد که صفات کیفی گندم نان تحت شرایط تنش خشکی به دلیل افزایش میزان پروتئین و سختی دانه بهبود یافته است. لاین­ های 10، 52، 54، 68 و 71 با 13 درصد در شرایط معمول و لاین ­های 10، 28، 32، 61 و 93 با 14 درصد در شرایط تنش خشکی بیشترین محتوای پروتئین دانه را دارا بودند. اگرچه تنش خشکی موجب محدود شدن رشد و در نتیجه عملکرد دانه گردید اما در مقابل با کاهش غلظت مواد تشکیل ­دهنده دانه موجب افزایش محتوای پروتئین، محتوای گلوتن، شاخص گلوتن و عدد زلنی گردید. از طرف دیگر محتوای پروتئین دانه همبستگی مثبت و معنی­ داری با عدد زلنی و میزان جذب آب در هر دو شرایط محیطی نشان داد.</span></span></span></span></span><br>
<span style="direction:rtl"><span style="unicode-bidi:embed"><span sans-serif=""><b><span lang="FA"><span 2="" mitra="">نتیجه ­گیری: </span></span></b><span lang="FA"><span 2="" mitra="">بطورکلی می­ توان نتیجه­ گیری کرد که در درجه اول گزینش لاین­ های گندم برای کیفیت دانه باید بطور جداگانه در هر کدام از محیط ­های تنش خشکی و معمول انجام گیرد و در درجه دوم کیفیت دانه لاین­ های گندم در شرایط تنش خشکی برتر از شرایط معمول می ­باشد.</span></span></span></span></span></span><br>
</span></div>
<div style="text-align: justify;"><span style="font-size:11pt"><span style="line-height:90%"><span style="tab-stops:382.5pt"><span sans-serif="" style="font-family:Calibri,"><b><span lang="EN-US" new="" roman="" style="font-family:" times="">Extended Abstract </span></b></span></span></span></span><br>
<span style="font-size:11pt"><span style="line-height:90%"><span style="tab-stops:382.5pt"><span sans-serif="" style="font-family:Calibri,"><b><span lang="EN-US" new="" roman="" style="font-family:" times="">Introduction and Objective:</span></b><span lang="EN-US" new="" roman="" style="font-family:" times=""> Drought stress is the most prevalent and limiting factor in the growth and productivity of crop plants.</span> <span lang="EN-US" new="" roman="" style="font-family:" times="">According to</span><span lang="EN" new="" roman="" style="font-family:" times=""> the challenge of deficiency in precipitation or consecutive droughts in recent years in Iran</span> <span lang="EN-US" new="" roman="" style="font-family:" times="">and as a result of</span><span lang="EN-US" new="" roman="" style="font-family:" times=""> a shortage of irrigation water in wheat production</span><span lang="EN" new="" roman="" style="font-family:" times="">, knowledge of the relationship between grain quality and grain yield under drought stress can be particularly important to identify lines with drought tolerance.</span><span lang="EN-US" new="" roman="" style="font-family:" times=""> The present study, hence, evaluated the effects of drought stress on the grain quality of 104 F<sub>5</sub> lines derived from a cross between Barat × Nogal in wheat.</span><span lang="EN-US" style="font-family:"Times New Roman","serif""></span></span></span></span></span><br>
<span style="font-size:11pt"><span style="line-height:90%"><span style="tab-stops:382.5pt"><span sans-serif="" style="font-family:Calibri,"><b><span lang="EN-US" new="" roman="" style="font-family:" times="">Material and Methods:</span></b><span lang="EN-US" new="" roman="" style="font-family:" times=""> The effects of drought stress on grain-quality-related traits of wheat were investigated using 104 F<sub>5 </sub>lines under normal and drought conditions. A randomized complete block design with three replications was used in each environment in the 2020-2021 cropping season. Grain yield, protein yield, grain hardness, Zeleny sedimentation volume, protein content, bread volume, gluten content, and gluten index were evaluated.</span></span></span></span></span><br>
<span style="font-size:11pt"><span style="line-height:90%"><span style="tab-stops:382.5pt"><span sans-serif="" style="font-family:Calibri,"><b><span lang="EN-US" new="" roman="" style="font-family:" times="">Results:</span></b><span lang="EN-US" new="" roman="" style="font-family:" times=""> Analysis of variance showed that there was significant genetic variation in the lines for all traits in both environmental conditions. Stress and stress × line interactions were also significant for all of the studied traits. Mean comparison of lines showed that the quality in bread wheat was improved under drought stress conditions due to increment in protein content and grain hardness. The highest grain protein content was found in lines 10, 52, 54, 68, and 71 with 12.96% under normal conditions, while it was found in lines 10, 28, 32, 61, and 93 with 13.94% under drought-stress conditions. Although the growth and consequently grain yield were limited under drought stress conditions, increased concentrations of grain‐derived ingredients including protein content, gluten content, gluten index, and Zeleny volume were noted. On the other hand, grain protein showed a significant and positive correlation with the Zeleny volume and water absorption in both environmental conditions.</span></span></span></span></span><br>
<span style="font-size:11pt"><span style="line-height:90%"><span style="tab-stops:382.5pt"><span sans-serif="" style="font-family:Calibri,"><b><span lang="EN-US" new="" roman="" style="font-family:" times="">Conclusion:</span></b><span lang="EN-US" new="" roman="" style="font-family:" times=""> From the work carried out it can be concluded that firstly, selection of wheat lines in respect to grain quality must be undertaken separately for each of the normal and stressed environments, and secondly that the grain quality of wheat lines under drought stress conditions was significantly better than that of normal field conditions.</span><span lang="FA" dir="RTL" style="font-family:"2 Mitra""></span></span></span></span></span><br>
<span style="font-size:11pt"><span style="line-height:90%"><span style="tab-stops:382.5pt"><span sans-serif="" style="font-family:Calibri,"><span lang="EN-US" style="font-family:"Times New Roman","serif""></span></span></span></span></span><br>
<br>
<span dir="RTL"></span></div>
تنش خشکی, کیفیت نانوایی, پروتئین دانه, عدد زلنی, شاخص گلوتن
Bakery quality, Drought stress, Grain protein, Gluten index, Zeleny sedimentation volume
117
125
http://jcb.sanru.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-36-2&slc_lang=fa&sid=1
Saeid
Omrani
سعید
عمرانی
s.omrani70@gmail.com
100319475328460019416
100319475328460019416
No
Department of Agronomy and Plant Breeding, College of Agriculture, Isfahan University of Technology, Isfahan, Iran
مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان، ایران
Ahmad
Arzani
احمد
ارزانی
a_arzani@iut.ac.ir
100319475328460019417
100319475328460019417
Yes
Department of Agronomy and Plant Breeding, College of Agriculture, Isfahan University of Technology, Isfahan, Iran
مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان، ایران
Mohsen
Esmaeilzadeh Moghadam
محسن
اسماعیل زاده مقدم
esmaeilzadehmohsen@ymail.com
100319475328460019418
100319475328460019418
No
Seed and Plant Improvement Institute (SPII), Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Karaj, Iran
بخش تحقیقات غلات، موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران
Tohid
Najafi Mirak
توحید
نجفی میرک
tnmirak@yahoo.com
100319475328460019419
100319475328460019419
No
Seed and Plant Improvement Institute (SPII), Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Karaj, Iran
بخش تحقیقات غلات، موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران